Türkiye'nin en havalı füzesi! 4 Mach hıza ulaşabiliyor! İşte GÖKTUĞ'un önemi

Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 yazarı Mehmet Acet,Türkiye'nin ilk milli havadan havaya füzesi Bozdoğan'ın önemine ilişkin dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

GİRİŞ 16.04.2021 10:06 GÜNCELLEME 24.07.2021 16:09
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Havadan havaya füze teknolojisine sahip olmakTürkiye için ne anlam ifade ediyor?

Son yıllarda, Savunma Sanayii alanında kaydedilen muazzam gelişmeler, Türkiye’yi bu alanda sınıf atlayan ülkeler arasına soktu.

İzleyen herkes farkında.

Sadece içeride değil, yurtdışında da, gün geçmiyor ki, yerli yapım SİHA’ların ‘savaş kurallarını’ nasıl değiştirdiğine dair haberler çıkmasın.

Malum, Türkiye’nin sahip olduğu SİHA teknolojisi ile ilgili son dikkat çekici değerlendirme, Soğuk Savaş döneminin kapanmasıyla ‘Tarihin Sonu’ tezini ortaya atan ünlü Amerikalı Siyaset Bilimci Francis Fukuyama tarafından geçtiğimiz günlerde yapılmıştı.

Fukuyama, Türkiye’nin bölgesel güç olarak yükselmesinde SİHA’ları kullanmasının önemli bir rol oynadığını dile getirdiği yazısında, bu teknolojinin kara birliklerinin doğasını değiştireceğini ifade etmişti.

Bu ne anlama geliyor?

Savaşlarda oyunun kurallarının değiştiği anlamına geliyor.

Fukuyama’nın kendi ifadeleri üzerinden aktaralım:

“Savaşlarda kara ordusu ve tanklar, savaşa girilen bölgeyi ele geçirmenin yanında, elde tutmanın da önemli bir unsuruydu. Bu kara orduları için gerekli tank, silah ve sistemlere sahip olmak ve bu sistemleri güncel tutabilmek oldukça maliyetliydi. SİHA’lar tankları kolayca imha edebiliyor ve insansız bir savaş yürüterek savaşların maddi ve psikolojik maliyetini ciddi ölçüde azaltıyordu. Bu durum harbin kurallarını değiştirecek gelişmelere işaret ediyordu.” (Kaynak Anadolu Ajansı)

BOZDOĞAN’IN İLK ATIŞLI TESTİNDE ELDE EDİLEN BAŞARI, TÜRKİYE’NİN BU ALANDA DA SAYILI ÜLKELER ARASINA GİREBİLECEĞİNİN HABERCİSİ

SİHA teknolojisinde ABD, İsrail ve Çin’le birlikte dünyanın sayılı ülkeleri arasına giren Türkiye, diğer alanlarda da, güçlü hamleler yapmaya devam ediyor.

7 Nisan’da yapılan atış testinin sonuçları örneğin.

Türkiye’nin ilk havadan havaya atılan füzelerinden olan Bozdoğan, ilk atışlı testinde hedefini tam isabetle vurdu. Bu gelişme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, “Türkiye, havadan havaya füze teknolojisine sahip sayılı ülkelerden biri olmayı başardı” sözleriyle duyuruldu.

Bozdoğan, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından TÜBİTAK SAGE yükleniciliğinde yürütülmekte olan GÖKTUĞ Hava-Hava Füzeleri Geliştirme Projesi kapsamında yer alan bir çalışma.

Bu heyecan verici gelişmeye, yayınlanan görüntülerin izlenmesiyle kamuoyu da yakından şahitlik eti.

HAVADAN HAVAYA FÜZE TEKNOLOJİSİ İLE NELER HEDEFLENİYOR?

Peki, havadan havaya füze teknolojisi Türkiye’ye ne katacak?
Bu teknolojinin elde edilmesi ile neler hedefleniyor.

Savunma Sanayii kaynaklarına göre, proje kapsamında Milli imkanlarla geliştirilmekte olan Görüş İçi (BOZDOĞAN) ve Görüş Ötesi (GÖKDOĞAN) füzeleriyle şunlar hedefleniyor:

1-Hava üstünlüğünün tesis edilmesi,

2-Yüksek değerlikli hava araçlarının korunması.

3-Taaruz uçaklarının kendi savunmalarını yaparak bekaya katkıda bulunabilmesi

Aynı kaynakların belirttiğine göre, “BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN; gelişmiş karşı tedbirler ile donatılmış, F-16 uçaklarına entegrasyonu gerçekleştirilen, Muharip Uçak, Büyük Gövdeli Uçak, Helikopter, İnsansız Hava Aracı ve Seyir Füzelerine karşı etkili Havadan Havaya Füze Sistemleri.”

Füzelerin tüm geliştirme yer testleri TÜBİTAK SAGE tarafından 2020 yılı içerisinde başarılı bir şekilde tamamlandı.

F-16 uçaklarına entegrasyonu için gerekli tüm faaliyetler, Hava Kuvvetleri’nin desteğiyle gerçekleştirildi.

Her iki füzenin uçak üzeri sertifikasyon testlerine devam ediliyor.

2021 yılı içerisinde farklı atış testleri yapılarak, geliştirilen mühimmatların TSK envanterinde hızlıca yerlerini alması hedefleniyor. 

YORUMLAR 16
  • MeKa 2 yıl önce Şikayet Et
    ERDOĞAN ve ATADOĞAN İsimli Füzeleri de en Yakın zamanda görmek istiyoruz İNŞALLAH.
    Cevapla
  • REŞAT SEV 2 yıl önce Şikayet Et
    daha iyi ve daha etkililer inşallah doğru yoldayız ülkemizde yetenekli genç mühendisler dolu imkan versinler hepsine ülkemiz için en iyilerini yaparlar gelecek nesiller için
    Cevapla
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    inşaAllah ve maşaAllah ve elhamdulillah
    Cevapla
  • vay be arkadaş 2 yıl önce Şikayet Et
    yapılan şeyleri duyurmamak daha cazip deymi?şimdi sen yapıyorsun vatan hain kaynıyor sonra içimizdışımız kuşatılmış ..yaptıklarını söylersen gelir o yapanları vururlar o apılan yerleri sabotjla patlatırlar iranı görmüyormusunuz.yani birşey yapıyorsaan gizle hiçbirşeyin yokmuş gibi davran sonra savaş anında çıkar patır patır düşür iha siha neden söylüyorsun ki +füze roket
    Cevapla
  • vay be arkadaş 2 yıl önce Şikayet Et
    bunları denemek acaba hangi ülkye nasip olcak ..kaşınan yunan mı ?yoksa irana mı? yoksa 15 temmuz da ülkemize saldıran abdli köpeklere mi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle