Suda yetki tek elde toplanıyor!

Uzmanların uzun süredir üzerinde durduğu ‘su yönetiminde çok başlılık’ sorunu ‘Su Kanunu’ ile çözülecek.

Suda yetki tek elde toplanıyor!
Suda yetki tek elde toplanıyor!
GİRİŞ 16.04.2021 07:57 GÜNCELLEME 16.04.2021 08:38
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, hazırlıkları devam eden su kanunuyla, suda yetkinin tek elde toplanacağını söyledi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonunda yaptığı sunumda su kanununa neden ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

Özkaldı “Genel su ve özel su ayrımı konularında hukuki bir karmaşa var. Su kaynaklarının izlenmesinde mükerrerlik söz konusu... Bazı işleri bir bakanlık yapıyor, başka bir bakanlık da yapıyor. Hâlihazırda suyun havza ölçeğinde kullanım maksatlarına göre tahsisinin yapılamaması, bazı doğal mineralli suların tanımı ve tahsisinde de karmaşa var. Kullanılmış suların tekrar kullanılması konusunda hukuki bir boşluk bulunuyor. Havza Koruma Eylem Planları kanuni hükme bağlanmamış” dedi.

Su Kanunu içerisinde kaynakların korunması, planlanması, geliştirilmesi, su bilgi sistemi, su kaynaklarının tahsisi, koordinasyon, yetki, fiyatlandırma ve cezalar gibi bütün ayrıntıların yer alacağını söyleyen Özkaldı “Suyu üreten ve kullanan kurumların veriye erişimi sağlanacak. Tek elden yönetime yardımcı olacak. Kullanım miktarlarına göre su tahsisi, su yönetimi yüksek kurullarınca yapılacak. Münferit tahsisler DSİ Genel Müdürlüğünce yapılacak. Su tahsisi en fazla 29 yıla kadar yapılabilecek” diye konuştu.

SU ŞÛRASI EKİM’E KADAR

Su Şurasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 29 Mart’ta başlatıldığını hatırlatan Özkaldı “Şûrayı ekim ayına kadar tamamlamayı düşünüyoruz. Su Kanunu’nu da şûra çerçevesinde tartışacağız. Bütün bileşenlerin görüşlerini de alarak, ihtiyaç varsa tekrar revize edip Meclis’imize sunacağız” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 11
  • baykuş 3 yıl önce Şikayet Et
    yer altından cıkacak yer altı su kaynakları yani soda mınaralli su gıbi şişelenebilecek suları 29 yıllıgına kadar kiralayabilinir hale getıreceklermiş sınırlama var yani,bir de tek bakanlık muhatap olacakmış bu işlerle
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    Petrol savaşlarından sonra "SU SAVAŞLARI" dönemine girmeden akıllıca ve de devlet aklı ile alınmış güzel bir karar..Tebrikler...
    Cevapla
  • vay be arkadaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın 3 de biri su hala su bitecek kuraklık gelicek küresel ısınma olcak kutuplar ericek milleti korku imparatorluğuna hapsediyorlar..arkadaşalr dünya da bizim gibi canlı bir varlık nasıl bizim içimizde binlerce milyonlarca milyarlarca canlı yaşıyorda asıl olan bizmişiz gibi geliyorsa ulan içinde trilyonlarca bakteri canlı var sen ölürsen hepsi ölüor. şimdi vucudunda diyelim dışardan bir tepki olursa ne olur sen bi tepki verirsin dünya da öle tepki veriyor bi yer kurur bir yer canlanır biryerde su çekilir bir yerde sel olur normal yane korkmaya gerek yok biz nasıl öleceksek bir gün dünya denen canlı varlıkda ölecek.ha şimdi
    Cevapla
  • Mucahid 3 yıl önce Şikayet Et
    Memlekette temiz su kalmadı çifçi bilinçsizce mahsulunü toprağı ve yer altı sularını zehirliyor kontrol edemiyorsanız tarım ilaçlarını yasaklayın da temiz su içelim temiz yemek yiyelim kuran da emr olunduğu gibi.
    Cevapla
  • Qwerty 3 yıl önce Şikayet Et
    Suyada vergi süppperrrr
    Cevapla
  • 16brs59 3 yıl önce Şikayet Et
    Yazıyı nasıl okudun bilmiyorum ama su fiyatlarıyla alakalı bir yazıya rastlamadım. Yoksa yapılacak işe göre işkembedenmi attın o lafı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle