Masum Türker: Yabancılar Türkiye’yi fon oyunu ile soydu

Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Türker, yabancıların dolar getirip fiyatı ucuzlattığını daha sonra eski fiyata çekerek yurtdışına götürdüğünü söyledi.

Masum Türker: Yabancılar Türkiye’yi fon oyunu ile soydu
Masum Türker: Yabancılar Türkiye’yi fon oyunu ile soydu
GİRİŞ 15.04.2021 14:58 GÜNCELLEME 15.04.2021 15:00
Bu Habere 106 Yorum Yapılmış

Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Masum Türker, yabancıların Türkiye’ye dolar getirip fiyatı ucuzlattığını daha sonra eski fiyata çekerek yurtdışına götürdüğünü belirterek, 2004 yılından beri yabancıların bu oyunu oynadığını söyledi. 128 milyar doların aslında rezerv değil dış borç olduğunu kaydeden Türker, rezervin özkaynak ve yabancı kaynak olarak ikiye ayrılması gerektiğini vurguladı.

Eski Başbakan Bülent Ecevit döneminde görev yapan Masum Türker, Türkiye’nin yurtdışında rezervi bulunduğu dönemlerde tehdit altında olduğunu, bu altınların Türkiye’ye getirildiğini belirterek, “Tehdit altındaydık, şimdi tehdit yok. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yurt dışına karşı dik duruşunu, gücünü buradan alıyor” dedi.

Masum Türker'den çarpıcı açıklamalar: Erdoğan 2007'den beri hedefte

Masum Türker, CHP'nin '128 milyar dolar' iddiasını çürüttü!

Türker, 2004 yılından itibaren yabancı fonların Türkiye’ye para getirdiğini, ekonominin sıcak para ile çevrildiğini belirterek, yabancıların parasının hep garantide olduğunu söyledi.

KURLA OYNANIYOR

Kaybolan paranın rezerv değil dış borç olduğunu vurgulayan Türker, merkez bankalarının rezervi hesaplama tekniklerinin geçmişten itibaren yanlış yapıldığını kaydetti. Net rezerv olması için ihracat gelirlerinin giderlerden fazla olması gerektiğine dikkat çeken Türker, buna karşılık Türkiye’nin hep cari açık verdiğini dile getirdi. Paranın Türkiye’ye getirildiğini kurla oynandığını anlatan Türker, şöyle devam etti:

“Merkez bankacılığında sabit kur vardı kontrol vardı. Bu oyunlar oynanmazdı. Şimdi 1 milyar dolar para getiriyor, bozuyor 10 liradan dolar bollaşıyor kur düşmeye başlıyor. Bu arada para kazanıyor, sonra düşük kurdan dövize çeviriyor. Ekonomi normal gidiyor. Efektif dolar lazım olmadığı için doların eksilmeye başladığını görmüyoruz, bireylerin döviz mevduatı artıyor diye izah ediliyor. Karşılığı dolar istenmediği için sıkıntı yok. Sıkıntı yurtdışına çıkacağı zaman oluyor. Yavaş yavaş kur yükseliyor 10 liraya geliyor, 10 lira 50 kuruştan bozuyor ve 1 milyar dolar transfer ediliyor. Biz farketmiyoruz gelip gittiğini. Türkiye 2004 yılından beri fon oyunları ile soyuldu. Yurtdışına para gitmiş ama 128 milyar dolar değil. Bunun içinde oyunla kazanılan para 10-15 milyar dolardır. Hesabını ben yapamam asıl bunun sorgulanması lazım”

REZERV TANIMI İKİYE AYRILMALI

128 milyar doların asıl rezerv olmadığını ifade eden Türker, “Bugüne kadar rezerv diye açıklanmış o kadar rezervin yok. Rezervin 27.5 milyar dolardır benden teslim aldığın paradır. Örneğin A bankası getirmiş o parayı bozdurmuş, TL almış karşılığında devleti finanse etmiş. karşılığı rezerv diye sayılmış. 128 milyar doların sahibi biz değiliz, sahipleri geri götürdü biz değiliz. Asıl döviz oyunuyla Türkiye önemli kayba uğradı” diye konuştu. Yapılan hatanın Türkiye’ye ait olmayan paranın döviz şeklindeyse hesaplarda rezerv şeklinde gösterilmesi olduğunu ifade eden Türker, “Merkez Bankası hesaplamayı değiştirmelidir. Özyaknaklara ve yabancı kaynaklara dayalı rezerv olarak ayırmalıdır. Yabancılar biliyor bunu zaten. İkiye ayrılarak konuşulursa bu oyun ortaya çıkar” diye konuştu.

YURTDIŞINDAKİ ALTINLAR TÜRKİYE’YE GETİRİLDİ

Türker, daha önce katıldığı programlarda da ekonomik bozukluk yaratmak için ciddi bir baskı sürecinin sürdürüldüğünü belirterek, yurtdışındaki altın rezervlerinin Türkiye’ye getirildiğini, bunun farkına varan ABD ve özellikle yabancı şirketlerin Türkiye’ye baskı yapmaya başladıklarını söyledi. Türker, “2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce Türkiye yurtdışındaki bütün altınlarını ülkeye taşıdı. Erdoğan yurt dışına karşı dik duruşunu, gücünü buradan alıyor. Devletimizin yurt dışında rezerv adı altında emanette parası yok artık. Bu milli olarak övünülecek bir durum” demişti.

YORUMLAR 106
  • halıl 2 yıl önce Şikayet Et
    dolara sabıt kur getırelım..veya yabancı vede yerlı en fazla 100 mılyon dolar alıp satabılsın..yerlılerdende yabancılara aracılık eden çok banka var..onlar önlensın..cok konuşuyoruz ıcraat yok..alttakıler Reıse doğruları söylemıyorlar..ithal ürünler almayacagız yarı yarıya azaltacağız..dolar ıhtıyacımız olmayacak..
    Cevapla
  • Sivaslı Temel 2 yıl önce Şikayet Et
    Sn. CUMHUR BAŞKANIM, Devletimizi zarara uğratan bilgisiz, beceriksiz, korkak, yalaka siyasetçi ve bürokratları çevrenizden uzaklaştırın lütfen!. SİZİ ÇOK SEVİYORUM. ALLAH YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN.
    Cevapla
  • sedat 2 yıl önce Şikayet Et
    Benim anlamadığım niye soyuluyoruz. Bu işin başındaki yetkililer köylü Mehmet ağa mı,yol bilmesin iz bilmesin. Herkes görevini yapacak. O işe de Sayın Soylu mu baksın veya Sağlık bakanı mı baksın. Malesef maliyeyle ilgilenen o kadar çok bakanımız var ,yine de soyuluyoruz . Çok yazık.
    Cevapla
  • Ali Ekber Kaya 2 yıl önce Şikayet Et
    Devlet ne tedbiri alacak kardeşim, öyle bir tedbir yok. Sen zorunlu olmadıkça ithal mal, araç kullanmayacaksın. İhracatımız artacak, cari açık yerine fazla vereceğiz. Bu kadar basit.
    Cevapla
  • Hüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    Evet aslında tek çözüm bu millileşme ihracatı artırıp ithalatı azaltırsanız cari açık biter
    Cevapla
  • korkut atlı 2 yıl önce Şikayet Et
    konuyla söylediğin alakasız
    Cevapla
  • kirkdort44 2 yıl önce Şikayet Et
    yani, nokta
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen adamın anlattıklarını hiç anlamamışsın
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Devletimiz vergi gelirini 1,3 trilyon TLye çıkarmak istiyorsa ve daha adaletli şekilde toplamak istiyorsa Mali Müşavirlerle hep iletişimde olsun, Devletimiz her zaman kazanır. İletişim herşeyin başı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle