OECD göstergelerinde Türkiye sürprizi: En güçlü 5. ülke

OECD’nin bileşik öncü göstergeleri, Türkiye’nin OECD genelinde en güçlü öncü verilere sahip ekonomiler arasında olduğunu ortaya koyuyor.

OECD göstergelerinde Türkiye sürprizi: En güçlü 5. ülke
OECD göstergelerinde Türkiye sürprizi: En güçlü 5. ülke
GİRİŞ 15.04.2021 10:19 GÜNCELLEME 15.04.2021 10:28
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) ülkelerin ekonomik faliyetlerindeki büyüme ve daralma dönemlerini önceden görmek için geliştirdiği bileşik öncü göstergelerine (Composite Leading Indicators-CLI) bakıldığında Türkiye, Mart 2021 itibariyle göstergesi en güçlü 5. ülke.

Hem örgüte üye 33 ülkenin hem de üye olmayan Rusya, Hindistan ve Çin gibi bazı büyük ekonomiler için hesaplanan öncü gösterge sıralamasında Türkiye’den daha iyi olan ülkeler ise sırasıyla Şili, Brezilya, Estonya ve Çin. Bu ilk beş ülkenin Nisan 2020 göstergelerine bakıldığında ise Türkiye 76,63 ile göstergesi hayli düşük bir ekonomi olarak ifade ediliyor.

Yani Türkiye’nin COVID- 19 pandemisinin başında kırılganlıkları ve karantinaların olası sonuçlarıyla çok daha kötü bir dönem geçireceği öngörülüyordu ancak 11 ay sonra OECD öncü göstergeleri iyileşmenin kalelerinden Çin’i yakaladığımıza işaret ediyor. OECD, her ay yayınladığı CLI verilerine ilişkin önceki gün yaptığı açıklamada OECD’nin büyük ekonomilerinin büyük bir çoğunluğunda göstergelerin güçlenmeye devam ettiğini vurguladı.

Örgütten yapılan açıklamaya göre aşılamada önde giden ve dev teşvik paketleri açıklayan ABD’de tüketici güveninde görülen artış CLI göstergelerinde de artışın devam etmesini sağlayan ana etken oldu.

Japonya, Kanada, Euro Bölgesi - özellikle de Almanya ve İtalya’nın CLI verilerinin “büyümede hızlanmaya” işaret eden OECD, Fransa’da ve İngiltere’de ise verilerin “istikrarlı büyümeye” işaret ettiğini belirtiyor.

Büyük gelişmekte olan ekonomilere bakıldığında Hindistan, Rusya ve Çin’de de göstergelerin istikrarlı bir hızda güçlendiğini gözlemleyen OECD, göstergelere göre Brezilya’da büyümenin hız kesmeye başladığına dikkat çekiyor.

“BU GÖSTERGELER HER AN DEĞİŞEBİLİR”

OECD, raporunda CLI göstergelerinin mevcut COVID-19 krizlerini kontrol altına almak için uygulanan önlemler ve aşılama kampanyalarında kaydedilen ilerlemeye göre normalde olduğundan çok daha volatil bir trendde olduğunu ve bunun olası revizyonları da beraberinde getirebileceğini hatırlatıyor. OECD’nin en büyük ekonomilerine ilişkin öncü göstergelerin şimdilik güçlü seyrettiğini vurgulayan örgüt uyarıyor: “CLI verileri ekonomik faliyetlerdeki büyümeye ilişkin bir ölçüt olarak görülmekten ziyade ekonomik iyileşmenin gücüne dair bir gösterge olarak algılanmalıdır.”

NASIL HESAPLANIYOR?

Ekonomistler ülkelerin kısa ve orta vadeli ekonomik faliyetlerini öngörmek için birçok farklı yöntem geliştirmiştir. OECD’de geliştirilen bileşik öncü göstergeler de bunlardan biri ve ekonomilerin 6 ila 9 ay içindeki faliyetlerinin ne durumda olacağına ilişkin bir içgörü sağlamayı amaçlıyor. Siparişler ve stoklardaki değişimler, hisse fiyatları gibi finansal piyasa göstergeleri, ekonomik güven anketleri, ana sektörlerdeki trend verileri ve ülkelerin en büyük ticaret ortaklarındaki gidişat gibi geniş yelpazede değişken, OECD’nin CLI hesaplamalarına dahil edilen verilerden bazıları. Her ay hem 33 OECD ülkesi için hem de OECD’ye üye olmayan Rusya, Çin, Hindistan, Brezilya, Güney Afrika ve Endonezya gibi hesaplanan bu veriler mevcut ticaret ve ekonomi verilerinde henüz görülmeyen yavaşlamaları önceden öngörebiliyor. Aynı şekilde gelecek aylarda hızlanacak ekonomik faliyetler mevcut verilere henüz yansımamış olsa da, OECD CLI verilerindeki yükseliş, ekonomik faliyetlerde de bir hızlanma olacağının müjdesini önceden verebiliyor.

KAYNAK: DÜNYA
YORUMLAR 9
  • burak van 3 yıl önce Şikayet Et
    bide halkın alim gücüne yansısa iyi olur
    Cevapla
  • Turan 3 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan israil'den önce geliyor israil daha kötü diyor tablo Heeeeye canım evet tabii kim hazırlamış bunu yaw
    Cevapla
  • Yusufeli 3 yıl önce Şikayet Et
    ekonomik sorunların sebebi pandemi, iktidar değil. chp bu pandemide iktidar olsaydı görürdünüz ekonomiyi. gerçi onlar gelse pandemiye gerek de yok.
    Cevapla
  • Hssa 3 yıl önce Şikayet Et
    İyibir veri açıklandı ya hemen atlamışlar bilmem ne kalıntıları buraya. Maksat moral bozup olumsuzluk pompalamak.
    Cevapla
  • bahattin 3 yıl önce Şikayet Et
    evet çok güçlüyüz biz markete gidince alım gücümüze Allah zeval vermesin ayağımıza taş değmesin diyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle