'Doktor Kıyamet'ten Türkiye yorumu! 'Tam zamanı' dedi ve açıkladı

'Doktor kıyamet' olarak bilinen yatırım uzmanı Marc Faber, "Türkiye'de sanayi sektörü ve bankalar diğer ülkelere kıyasla çok daha iyi işletiliyor" dedi.

'Doktor Kıyamet'ten Türkiye yorumu! 'Tam zamanı' dedi ve açıkladı
'Doktor Kıyamet'ten Türkiye yorumu! 'Tam zamanı' dedi ve açıkladı
GİRİŞ 13.04.2021 16:28 GÜNCELLEME 13.04.2021 16:28
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

CNN TÜRK dış haberler muhabiri Hilken Doğaç Boran'ın sorularını yanıtlayan ünlü yatırım danışmanı ve fon yöneticisi, The Gloom, Boom and Doom dergisinin editörü ve yayıncısı Marc Faber,  "Türkiye'de sanayi sektörü ve bankalar diğer ülkelere kıyasla çok daha iyi işletiliyor" dedi. 

Türkiye'deki yatırım fırsatlarını hakkında konuşan Marc Faber, "Türkiye'ye yatırımın tam zamanı" diye de ifadelerini kullandı.

Faber, kripto paralara ilişkin olarak ise, " En çok tercih ettiğim yatırım araçları altın, gümüş ve platinyum. Ana yatırımımı elle tutulur şeylere yapıyorum. Ama yeri geldiğinde Bitcoin de alıyorum çünkü kar potansiyeli çok yüksek" ifadelerini sözlerine ekledri. 

İŞTE O RÖPORTAJ…

Türkiye'nin yatırım için cazip bir piyasa olduğunu söylediniz. Türkiye'ye yatırım yapacak mısınız? Başkaları neden Türkiye'ye yatırım yapmalı?

FABER: Yatırım dünyasında en önemli şey ucuza alıp pahalıya satmaktır. Ama iş icraata gelince birçok kişi tereddüt ediyor. Bu çok doğal çünkü tarım, emtia, değerli metaller, hisse ya da bonolarda fiyat düşükse temelde bir sorun var demektir. Türkiye pazarına baktığımda Türk lirasının geçmişe göre değer kaybettiğini görüyorum. Dünya'daki diğer pazarlara kıyasla daha zayıf bir noktada. Bu yüzden bence şu an Türkiye'ye yatırım yapmak için uygun bir zaman. Örneğin New York'ta TUR sembolüyle işlem gören Türkiye Borsa Yatırım Fonunu ele alalım. 2010'da en fazla 79 dolardan işlem gördü. Geçtiğimiz yıl en düşük fiyatı 18 doların altındaydı. Yakında 29 civarındaydı şimdiyse 23'e düştü. Tarihsel olarak bakarsak, 20'nin altına düşebilir. Bu bir risk. Ama ileride 30 ila 50 dolar civarına yükseldiğini görebiliriz. Türkiye'de yatırım cazip deme sebeplerimden biri bu.

TÜRKİYE’YE ÖZEL BİR DURUM DEĞİL

Diğer bir sebep ise Türk lirasının diğer para birimlerine kıyasla en az değer biçilen para birimi olması. Türkiye'de sanayi sektörü ve bankalar diğer ülkelere kıyasla çok daha iyi işletiliyor aslında. Defalarca Türkiye'yi ziyaret ettim. Türkiye'ye yaklaşım ya çok iyimser ya çok kötümser oluyor. Son zamanlarda dünya genelinde kötümser bir bakış var. Ama bu Türkiye'ye özel değil. Tüm gelişmekte olan pazarlara Amerika'ya kıyasla kötümser yaklaşılıyor.

Türkiye'nin doğu pazarlarına yatırım yapmayı planlayanlar için iyi bir sıçrama tahtası olabileceğini söylediniz. Nedenini söyleyebilir misiniz?

FABER: Bildiğiniz gibi Türk şirketler Orta Doğu ve Orta Asya'da oldukça aktif. Bir yatırımcı arkadaşım Özbekistan'da yatırım yapmak için bir fon başlattı. Ama sıradan insanlar için Orta Asya'ya yatırım yapmak çok zor. Bu yüzden bölgedeki Türk şirketler çok iyi bir yatırım hedefi.

EN ÇOK ALTIN, GÜMÜŞ VE PLATİNYUM ALIYORUM

Bugünlerde herkes kripto paraları konuşuyor. Bu paralara vergi getirmeyi planlayanlar var. Sizce vergi getirilmeli mi? Bu yeni gelişen piyasaya yatırım yapmalı mıyız yoksa uzak mı durmalıyız?

FABER: Genel olarak yatırımcılarda mutlaka kripto para bulunmalı. Asıl soru miktar. 100 milyon dolarınız varsa 1 milyon mu 10 milyon mu 100 milyon mu koyacağınıza karar vermelisiniz. Nasıl altın, gümüş ve platinyum alıyorsanız aynı şekilde kripto paranız da olmalı. En çok tercih ettiğim yatırım araçları altın, gümüş ve platinyum. Ana yatırımımı elle tutulur şeylere yapıyorum. Ama yeri geldiğinde Bitcoin de alıyorum çünkü kar potansiyeli çok yüksek. Şu anda tanesi 60 bin dolar civarında. Eğer 62 bini geçerse bence 80'e kadar çıkabilir. Bu resmi öngörüm değil ama böyle bir ihtimal görüyorum.

ONLARDA KRİPTO PARA ALACAK

Çünkü piyasa şu anda küçük yatırımcılar ve bazı büyük aktörlerin elinde. Ama zaman geçtikçe Amerika'daki emeklilik fonları da devreye girecek. Fon sahipleri yöneticilere baskı yapacak, onlar da kripto para almaya başlayacak. 100 milyar dolarlık bir fon birkaç yüz milyon dolarını kripto paraya yatıracak. Çünkü kimse kripto paraların değeri sıçradığında yatırım fırsatını kaçırmış olmak istemeyecek.

YORUMLAR 10
  • Ibrahim 3 yıl önce Şikayet Et
    Soylemekten dilimde tuy bitti , hastaneye postaneye , mahkemelere silahli polis .Bu isin kesin cozumu budur !!!!!
    Cevapla
  • ramazan 3 yıl önce Şikayet Et
    egitimsiz bir halk oldugumuzdan herkesin iştahı kabarıyor vur abalıya enflasyon altında ezilen çalışan ve verginin vergisini almaya çalışan bir sistemle sömürü düzeni elin araba fiyatları yüzde yüz artarken elektroniğin yanına varılmazken birilerinin altı kuru keyfi yerinde ezilen ben sömürülen ben ülke zora girse ilk önce koşacak yine ben bir terslik var bu işte haramı helali emeği boşa çıkaran sistemler sonunda çöker.
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    salla mendil yanmasın onu konusan bir de halka sorsun.
    Cevapla
  • İbrahim 3 yıl önce Şikayet Et
    Diğer ülkeleri bilmiyoruma ama bizden kazanç değil sömürü üzerine inşa edilmiş. Böyle olunca da kar oranlarının haddi hesabı yok.
    Cevapla
  • İstanbullu 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye pandemi sonrası dünyanın parlayan yıldızı. Elbette hak ettiği yere ulaşacaktır. Siz bakmayın chdp ve fetöcü trollerin sosyal medyada bir tarafını yırttıklarına.
    Cevapla
  • Suat 3 yıl önce Şikayet Et
    Kadirciğim bilmiyorsan yorum yapma canım benim akıllı sansınlar Altın almış adam fiyatı %25 düşmüş 5 aydır olduğu yerde derken üzerine bir daha düştü şimdi 450 de yine zarar yine zarar neymiş beklenirse çıkacakmış öyle de diğerleri de öyle evini satıp yatırıyorsan kapatıp ekranı aylarca bakmayacaksın düşüyor diye zararına satmayacaksın sabredeceksin bak kazanıyor musun
    Cevapla
  • Kadir 3 yıl önce Şikayet Et
    Bence sende bunlara yatırım yap bakalım nasıl kar ediyon hatta evini arabanı sat gir.Devasa kar elde edersin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle