40 mesleğe daha belge zorunluluğu getirildi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yapılan yeni düzenlemeyle 40 meslek için daha yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildi.

40 mesleğe daha belge zorunluluğu getirildi
40 mesleğe daha belge zorunluluğu getirildi
GİRİŞ 11.04.2021 12:16 GÜNCELLEME 11.04.2021 13:05
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, aralarında, elektrik tesisatçısı, elektrik ve doğalgaz sayaç sökme-takma elemanları, çimento üretim elemanı, tıbbi atık toplayıcısı, mermer doğal taş ocakçısı ve yer altı hazırlık işçisinin de olduğu 40 meslek için yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildi.

Eğitim ve istihdam arasındaki uyumu sağlama görevini yerine getiren Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), nitelikli insan kaynağının oluşması için mesleklere standart, çalışanlara belge kazandırmaya devam ediyor.

İş kazaları açısından yüksek risk grubundaki "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıftaki 143 meslekte, belgeli çalışan şartı bulunan Kurum, paydaşlarının da katkılarıyla 40 meslek için daha belge zorunluluğu getirdi.

Buna göre, madencilik ve enerji sektörlerindeki meslekler başta olmak üzere; aralarında elektrik tesisatçısı, elektrik ve doğalgaz sayaç sökme-takma elemanları, çimento üretim elemanı, mermer doğal taş ocakçısı ve yer altı hazırlık işçisinin de aralarında olduğu 40 meslekte, Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanlar 10 Nisan 2022'den itibaren çalışamayacak.

BELGE ZORUNLULUĞUYLA İŞ KAZALARI YÜZDE 25 AZALDI

İş kazalarının asgariye indirilmesi, üretimde verimlilik ve etkinliğin sağlanmasını amaçlayan Mesleki Yeterlilik Belge zorunluluğu, 2015 yılından bu yana uygulanıyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerine göre, belge zorunluluğu sayesinde "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıftaki mesleklerde iş kazaları yüzde 25 azaldı.

Yeni eklenen 40 meslekle birlikte, "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıfta olup Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğuna sahip meslek sayısı 183'e yükseldi.

SINAV VE BELGE İÇİN 1 MİLYAR 120 MİLYON LİRA ÖDENDİ

Çalışanlara ilave mali yük getirmeyen belge zorunluluğunda, sınav ve belgelendirme ücretleri, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanıyor. Bu kapsamda, bugüne kadar 1 milyon 200 bin belgeli çalışan için toplam 1 milyar 120 milyon 574 bin lira ödeme yapıldı.

MYK, Nisan 2021 itibarıyla 1 milyon 366 bini, belge zorunluluğu bulunan mesleklerdekiler olmak üzere 1 milyon 575 bin çalışana Mesleki Yeterlilik Belgesi verdi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının tebliğiyle Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen 40 meslek şöyle:

YORUMLAR 31
  • Bekir 3 yıl önce Şikayet Et
    Böyle giderse bu işler iş güvenliği nedeni ile yapilmayacak
    Cevapla
  • Bekir 3 yıl önce Şikayet Et
    İş guvenligine bakarken. İşler yapılmıyor kalıyor. Bunu bilin. Aşırıya gerek yok önce ihaleyi düzgün fiyata vermek Gerek para olmazsa iş güvenliğinde ilmaz
    Cevapla
  • mesleki eğitim 3 yıl önce Şikayet Et
    Mesleki Eğitim Merkezleri ücretsiz belge veriyor. Önce Kalfalık Sonra Ustalık. Kalfalık belgesi 3. seviye, ustalık belgesi 4. seviye Belgenin geçerlilik süresi: ömür boyu
    Cevapla
  • tostosturan 3 yıl önce Şikayet Et
    devletin verdiği kursa gittim pandemide havuz operatörü kursuna belge alayım dedim belge aldım ama havuz görmedim bile havuzu belgemi temizleyecek benmi neden bir iş tam yapılmıyor ben şimdi nasıl iş başvurusu yapabilirim havuz dairesine insem turist ömer gibi gezerim
    Cevapla
  • NOKTA 3 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar ben NOKTA nikli yorumcuyum, Aşagida HAMZA bey efendiye agza alinmayaxak hakaretler yaptim , COK PIŞMANIM BEN DELININ BIRIYIM LÜTFEN VENI BAGIŞLAYIN HAMZA ABIMIN ELLERINI ÖPÜYORUM BEN CAHILIM CAHIL *NOKTA,,,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle