Türkiye'den çok konuşulacak yeni İHA tasarımı! ASELSAN patentini aldı, dikkat çeken detay

ASELSAN; dikey, kısa ve konvansiyonel iniş / kalkış metotlarını tek bir platform üzerinde birleştirdiği “Çok Fonksiyonlu İHA” tasarımının patentini aldı.

GİRİŞ 11.04.2021 13:17 GÜNCELLEME 11.04.2021 13:20
Bu Habere 145 Yorum Yapılmış

Çeşitli iniş ve kalkış yeteneklerine sahip olan “Çok Fonksiyonlu İnsansız Hava Aracı”nın patenti, ASELSAN tarafından 21 Ocak 2021 tarihinde alındı. Söz konusu İHA’nın kanat altında bulunan podlar, İHA’ya VTOL ve VSTOL yeteneklerini kazandırıyor.

Dünya Türk silah devini konuşuyor! Daha iyisi yok, ABD kapış kapış satın alıyor

DİKEY İNİŞ-KALKIŞ YAPABİLEN İHA

ASELSAN tarafından tasarlanan “Çok Fonksiyonlu İnsansız Hava Aracı”, hem döner kanatlı hava araçları gibi rotorlara hem de Türkiye’de de kullanılan bazı sabit kanatlı insansız hava araçları gibi kıç tarafta bir motora sahip. Edinilen bilgiye göre; İHA’nın kanatlarının altında bulunan 4×2 ‘coaxial counter rotating’ mimarisindeki rotor podları, araca dikey iniş ve kalkış yeteneği kazandırıyor. İHA’nın kalkış yaptıktan sonra ihtiyaç duyduğu güç ise kıç tarafındaki motordan sağlanıyor. Kanat altındaki söz konusu podlar, istenildiği taktirde çıkartılabiliyor.

ASELSAN tarafından patenti alınan İHA tasarımı

ASELSAN tarafından tasarlanan insansız hava aracı; dikey veya kısa pistlerden iniş / kalkış (VSTOL), konvansiyonel iniş / kalkış (CTOL) ve dikey iniş / kalkış (VTOL) yeteneklerine sahip. İHA hem geleneksel içten yanmalı tahrik sistemi hem de elektrik tahrik sistemi ile teçhiz edilebiliyor. Kanat altındaki rotorlar ise istenildiği taktirde katlanabiliyor. Sistemin bataryalı konfigürasyonunun, sessiz uçuş avantajı bulunmakta.

Son dakika: Dünyayı ayağa kaldıran kriz sonrası Türkiye'den müthiş hamle!

Selçuk Bayraktar paylaştı! AKINCI TİHA'dan bir müthiş haber daha


ASELSAN tarafından tasarlanan bu sistemin, özellikle deniz platformları için geliştirildiği tahmin edilmekte. Türkiye’de Baykar Savunma, halihazırda TCG ANADOLU Amfibi Hücum Gemisi için kısa pistlerden kalkış / iniş yeteneğine sahip Bayraktar TB3 İHA’nın geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca Baykar Savunma’nın, Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı (DİHA) adında da bir projesi mevcut.

KAYNAK: SAVUNMASANAYİST
YORUMLAR 145
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Anıtkabirin bayrak direğini milli yerli üretmek daha önemli aya gitsen ne ki ne gerek var aya gidiyon saman al daha iyi
    Cevapla
  • Barish 2 yıl önce Şikayet Et
    Milli savunma sanayii'si olmayan her ülke sömürülmeye mahkumdur ve bağımsız değildir.
    Cevapla
  • Alı 2 yıl önce Şikayet Et
    Atom bonban ve nukleer silahın yoksa bir hıcsın
    Cevapla
  • Ercan 2 yıl önce Şikayet Et
    Düne kadar Giydiğim pijamanin lastiği ni bile dışarıdan alıyordun şimdi ise gelmişsin savaş üstünlüğü sağlayan yerli malı İHA yı begenmiyorsun
    Cevapla
  • Yüksel 2 yıl önce Şikayet Et
    Olur onlarda inşallah yeterki inanalım
    Cevapla
  • Sss 2 yıl önce Şikayet Et
    Önce şükretmeyi bil
    Cevapla
  • Vatan sever 2 yıl önce Şikayet Et
    Cenaballah sizden razı olsun daha nice mucizeler yapmıyı nasip eylesin
    Cevapla
  • Zuagır 2 yıl önce Şikayet Et
    Oluyormus demekkı yapınca mılyarlarca dolar verıp pahalı sılahların yerını bu gelısmıs prototıplerde alabıyormus hem basıt ve pratık. Yapanların ellerı sagolsun .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle