Türkiye ve Yunanistan’a koşuyorlar! Dalaman New York'u geçti

İngiliz tatilcilerin 2021 yaz sezonunda en çok Türkiye ve Yunanistan'ı tercih etmesi öngörülüyor.

Türkiye ve Yunanistan’a koşuyorlar! Dalaman New York'u geçti
Türkiye ve Yunanistan’a koşuyorlar! Dalaman New York'u geçti
GİRİŞ 05.04.2021 10:37 GÜNCELLEME 05.04.2021 13:35

Geçtiğimiz günlerde kutlanan Paskalya geçmiş yıllarda uluslararası taşımacılık yapan ve turizm sektörünün “para kazanmaya” başladığı dönem olarak kabul ediliyordu ancak bu yıl gökyüzü Covid-19 nedeniyle sessizliğe bürünmüş durumda.

Avrupa hatta dünya çapında oluşan Covid-19 karantinaları nedeniyle uluslararası uçuşların durdurulması ve sınırların kapatılması sebebiyle insanlar önümüzdeki yaz nerede ve nasıl tatil yapacaklarını henüz tam olarak planlamamışken aşılamaya en erken başlayan ve vatandaşlarının yarısından fazlasına bir doz aşı uygulayan İngiltere, seyahatlere en erken başlayacak ülke olarak gözüküyor.

'TRAFİK IŞIĞI' SİSTEMİ AÇIKLANACAK

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, bugün sınırları yeniden açma planlarını açıklaması beklenirken ülkeleri aşılamalara, enfeksiyon oranlarına ve Covid-19 varyantlarının yayılımlarına göre derecelendirecek bir "trafik ışığı" sistemini desteklemesi bekleniyor.

Uluslararası seyahatin özgürleşmesinin beklendiği İngiltere’de sınırların en erken Mayıs ayının ortasından itibaren açıklaması beklenirken, yol haritasının açıklanacağının açıklanmasından itibaren ülkede büyük rezervasyon artışları görüldüğü açıklandı.

Önümüzdeki yaz seyahat ile ilgili henüz çok az şey net olarak bilinirken çevrimiçi rezervasyon platformu Skyscanner'dan gelen Financial Times verilerinin analizine göre, İngilizler önümüzdeki yıllara göre rezervasyonlarda en fazla artışı Yunanistan ve Türkiye’ye gösterdi.

TÜRKİYE'DE DALAMAN VE İSTANBUL, YUNANİSTAN'DA ATİNA

2019 yılında İngiltere vatandaşlarının her 100 rezervasyondan 4,6’sı Yunanistan’a olurken, 2021 yılında bu rakam 8,6’ya çıkarak en fazla artışı gösterdi.

Analizde yer alan 160 ülke arasında ikinci sıraya Türkiye yerleşirken, ülkeyi 2019 yılında yaklaşık yüzde 3,5 tercih ederken bu rakam yüzde 5,5 seviyelerine yükseldi. Türkiye’de özellikle Dalaman ve İstanbul havalimanlarına alınan biletlerin sayısında büyük artış görüldüğü belirtilirken Yunanistan’da en fazla artışı Atina gösterdi.

Dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından ikisi olan Türkiye ve Yunanistan, İngiliz vatandaşlar arasında önceki yıllara göre en fazla rezervasyon artışını gösterirken Jet2 havayolu şirketi, ülkede aşılanmış Britanyalıların bu yaz memnuniyetle karşılanacağını söylemesinin ardından Mart ayında Kıbrıs'a yapılan rezervasyonların keskin bir şekilde arttığını söyledi.

EN BÜYÜK UÇAKLARI KALDIRMAYI DÜŞÜNÜYORLAR

Jet2, artan talebin üstesinden gelmek için Haziran ayından sonbahara kadar binlerce ekstra koltuk koyacağını söyledi.

Financial Times, dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden British Airways’ın bu konuda henüz bir karar alınmamış olmasına rağmen, taleple başa çıkmak için en büyük uçaklarından bazılarını Yunanistan'a uçurmayı düşündüğünü bildirdi.

'PAKİSTAN VATANDAŞLARI ÜLKELERİNE GİDECEK'

Financial Times, İngiliz tatilcilerin bu yıl bazı geleneksel yaz noktalarına ise daha az talep gösterdiğini belirtirken Fransa, İtalya ve Portekiz’in rezervasyon payının 2019’daki seviyelere göre biraz düştüğünün altını çizdi.

Financial Times ayrıca ülkelerin dışında şehirlere yapılan rezervasyonları da incelerken İngiltere’de yaşayan Pakistan vatandaşlarının ülkelerine dönmek üzere aldıkları biletlerde büyük artış görüldüğünü açıkladı.

DALAMAN, ORLANDO VE NEW YORK'U GEÇTİ

2021 rezervasyonlarında Pakistyan’ın ilk sırada çıktığı belirtilirken İspanya’nın popüler tatil şehri Alicante ve Portekiz - Faro’nun ilk 3’te yer aldığını bildirdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nden Orlando ve New York’un 2019’da İngilizler tarafından en çok tercih edilen şehirler olduğu belirtilirken Türkiye’den Dalaman havaalanına alınan biletlerin Orlando ve New York’u geçtiği belirtildi.