Kredi çekenler dikkat! O ücret iade edildi

Kredi çekerken hayat sigortasına onay vermeyen Fatih Kaymak, banka ile anlaşamayınca soluğu mahkemede aldı.

Kredi çekenler dikkat! O ücret iade edildi
Kredi çekenler dikkat! O ücret iade edildi
GİRİŞ 04.04.2021 13:59 GÜNCELLEME 04.04.2021 16:33
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Özel bir bankadan kredi çeken İsmail Fatih Kaymak'a banka tarafından açık onayı olmadan hayat sigortası yapıldı. Hayat sigortası istemediğini söyleyen Kaymak bir türlü banka ile anlaşamadı. Hakkını aramak için tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulundu. Hem hakem heyeti hem de tüketici mahkemesi hayat sigortası iadesini istedi.

İstanbul'da mali müşavirlik yapan 36 yaşındaki İsmail Fatih Kaymak, yaklaşık 1 yıl önce bir özel bankadan 100 bin liralık ihtiyaç kredisi çekti. Kredi işlemleri esnasında banka onayı olmadan kendisine hayat sigortası yaptı. Kredi çektikten sonraki 30 gün içinde bankadan bu sigortanın iptalini isteyen İsmail Fatih Kaymak'ın isteği bankadan reddedildi.

Kaymak, bunun üzerine tüketici mahkemesine başvurdu. Mahkeme hayat sigortasının İsmail Fatih Kaymak'ın açık onayı olmadan yapıldığına karar verdi ve paranın iadesini talep etti. Tüketici mahkemesinin bu kararın emsal teşkil ettiğini söyleyen İsmail Fatih Kaymak, "Vatandaşlarımız bankaların dayattığı hayat sigortasının zorunlu olmadığını bilmeli" dedi.

"BİN 580 LİRA PARA İADESİ GERÇEKLEŞTİ"

İsmail Fatih Kaymak, "Bir bankadan tüketici kredisi kullandım. Kullandığım krediye istinaden hayat sigortası oluşturduklarını söylediler. Bankaya istemediğimi söyledim. Ve para iadesi talep ettim. Ancak bankadan ret cevabı aldım. Ben de yasal hakkım olan tüketici hakem heyetine başvuru yaptım. Sonrasında ilgili banka bana dava açtı. Ancak tüketici mahkemesi lehime karar verdi ve bin 580 lira gibi bir para iadesi olacak. Vatandaşlarımız hayat sigortasının zorunlu olmadığını bilmeli. Aynı zamanda illa kredi çektikleri bankadan değil, istedikleri bir bankadan hayat sigortası yapabileceklerini söylemek isterim." diye konuştu.

"SADECE KİŞİ İSTERSE SİGORTA YAPILABİLİR"

Bankanın karara itiraz ettiğini söyleyen Avukat Cansu Bektaşlı, "Müvekkilim bir bankadan 100 bin liraya yakın bir ihtiyaç kredisi çekiyor. Bankada buna istinaden bir hayat poliçesi yaptırıyor. Müvekkilim hayat poliçesini iptal ettirmek istediğinde banka kendisine iptalin mümkün olmayacağını söylüyor. Oysa tüketici kanununda açıkça bir hüküm var. Kişi isterse sadece sigorta yapılabilir. Biz de müvekkilim ile tüketici hakem heyetine başvurduk. Tüketici hakem heyeti lehimizi karar verdi. Kişiye zoraki olarak hayat poliçesi yaptırılamayacağına ilişkin hüküm sundu. Banka ise bu kararı tüketici mahkemesine taşıdı. Fakat Tüketici mahkemesi de bizim lehimize karar verdi. Müvekkilimden aldıkları para iade edilecek" dedi.

"VATANDAŞLAR TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURMALI"

Bankaların kişilere zorunlu olarak hayat sigortası yaptıramayacağını belirten Avukat Bektaşlı; şöyle konuştu "Bankalar kredi alırken genel işlem koşulu olarak sözleşmelerine bu hayat poliçelerini ekliyor. Tüketici ise bu işlemleri tam bilmediği için krediyi çekmek zorunda kalıyor. Vatandaşlarımız böyle bir durumla karşılaştığı zaman ilk önce bankaya gidip hayat poliçesinin iadesini talep etmeli. Ardından tüketici hakem heyetine başvuruda bulunmalı. Bir de vatandaşlarımız şunu bilmeli ki tüketici dava için harç ödemekten muaf. Çünkü vatandaşlarımız dava açarken 'bir de dava açmak için para mı vereceğim' diyor. Yine bu süreçte vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken konulardan biri ise kredi çektikten 30 gün içerisinde şikâyetin gerçekleştirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

YORUMLAR 5
  • havacıva 3 yıl önce Şikayet Et
    geçen seneydi. imar barışı için devlet bankalarından 3ünede gittim. bir emekliyim biri maaş aldığım olmak üzere 18bin tl. 18ay için ziraat bankası 2500tl vakıf 2250tl halt bankasıysa 3000tl çıkardı inanın faizinden daha yüksek sigorta bedeli. resmen soygun . onay vermezsen kredi kullandırmıyorlar.onaylanmadı diyorlar. mafya bankerleri gibiler hepside aynı. kanunu kimse takmıyor müşteride zaten bilmiyor denize düşenin yılana sarılması gibi.
    Cevapla
  • Gerçek 3 yıl önce Şikayet Et
    Banka Krediler indeki Hayat Sigortası Prosedür lerinin Baştan Sona Degiştirilmesi Gerek Kredi Çekenin Hayat Sigortasını Kredi Bitimine Kadar Eksiksiz Ödüyor. Fakat Kredi Bittikten Sonra Hayat Sigortasını (Dogal Afet, Vefat) olmadıkça Bankanın Müşteriye geri Ödemesi Gerekir.
    Cevapla
  • Tepki 3 yıl önce Şikayet Et
    Hayat sigortası yapılmadan kredi veren kamu bankası bile yok her şeyi millete havale etmekte ülkemiz bürokrasisinin üstüne yok..!
    Cevapla
  • yandım ali 3 yıl önce Şikayet Et
    bir çok kişi sigortayı mecburi biliyor banka size iki seçenek sunmuyor ki bizde sigorta olmazsa kredi alamazsınız diye biliyoruz peki şimdi bankalar sigortasız kredi vermiyorum derse ne olacak her halükarda tüketici zarar görecek devletin maalesef bir çok konuda eksiklikleri mevcut kart aidatlarında şimdi bankalar çatır çatır alıyor her yıl uğraşmakta tüketicinin zoruna gidiyor yapın başvuruları e devletten sizde rahat edin bizde...
    Cevapla
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    o zaman derhal bankalara bir talimat yollanıp ,kredi çekerken sigortanın mecbur olup olmadığının banka kapılarına yazılıp asılması öngörülmeli....6-7 ay önce Denizbank tan kredi çekiyorum,müşteri temsilcisine defalarca sigorta zorunlu mu,sadece kanunen zorunlu sigortamı yap diye tekrar tekrar söylüyorum...-bana-hayat teminat sigortasının zorunlu olduğunu söylüyor ve yapıyor,çektiğim üç kuruş kredinin 2 bin civarı sigortaya gidiyor.bu nasıl iş ,düpedüz soygun,bide tehdit...sigorta olmassan kredi kullanamasın.
    Cevapla