Başlatılan yerli ve milli üretim hamlesi ile ilkleri bir bir hayata geçirerek tüm dünyanın dikkatini çeken Türk savunma sanayi, çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

Türkiye Yerli ve Milli İHA’ları üreterek dünyada sayılı ülkeler arasına girdi.

Ancak Yurt içinde ve yurt dışında terörle mücadeledeki başarısının ambargolarla engellenmesine izin vermemek için yerli bir motor üretmek zorundaydı. Yıllardır söylenen “Biz yapamayız, bize yaptırmazlar” sözleri yırtılıp atılarak başlatılan çalışmaların en yeni eserlerinden biri de TEI PD170 İnsansız Hava Aracı Motoru oldu.

Şimdi gelin hep beraber PD170’i yakından tanıyalım.

TEI ve Savunma Sanayii Başkanlığı arasında 2012’de imzalanan anlaşma ile Türkiye, yerli ve milli üretilen insansız hava araçlarına güç verecek üstün teknik özelliklere sahip olan bir turbodizel havacılık motorunun üretimi için çalışmalara başlamıştı. Yüzlerce Türk mühendisin bin bir fedakârlıkla gece gündüz demeden alın teri döktüğü çalışmalar sonrası PD170, 30 Ocak 2017’de ilk kez başarıyla çalıştırıldı ancak iş henüz bitmemişti…

Türk mühendisler PD170’den güç alarak gökyüzünde süzülen yerli ve milli İHA’lar görmek için sabırsızlanıyordu.

Türlü zorluklarla geçen yıllar sonrası nihayet o gelmişti. Yerli İHA motoru en zorlu test için hazırdı. ANKA İHA’yı gökyüzüyle buluşturacaktı. Ve Aralık 2018’de bir hayal gerçek oldu. Gizli kahramanlar ANKA İHA’nın pistten teker kesmesi ile beraber rahat bir nefes alırken Türkiye’nin bu büyük hayalini gerçekleştirmenin haklı sevincini yaşıyordu.

Başarıyla gerçekleştirilen bu uçuş sonrası hızla seri üretim çalışmaları başladı.

Ocak 2020’de ise Türk havacılığı için bir dönüm noktası olacak PD170 motorları, TUSAŞ'a teslim edildi.

Şimdi ise Türkiye’nin gurur projelerinden bir olan PD170 ilk olarak ANKA İHA’larda kullanılacak. Motorda elde edilen tecrübeyi bir adım daha ileri götürme niyetinde olan Türkiye prototipleri tamamlanan ilk Taarruzi İnsansız Hava Aracı AKINCI için de kolları sıvadı. PD170’den baz alınarak PD-222 kod numaralı 220 beygirlik bir motor da AKINCI için geliştiriliyor.

İşte Mevcut muadil motorlara göre PD-170’in avantajları:

Tasarımı ve üretimi milli imkânlarla tamamlanan ve telif hakları tümüyle Türkiye’de bulunan TEI-PD170, 20 bin fit irtifada 170 beygir güce ulaşabiliyor. Birçok özelliği ile rakiplerini geride bırakan yerli İHA motoru 40 bin feet irtifada dahi başarıyla görev yapabiliyor.

Düşük yakıt tüketimine sahip olan yerli motor daha fazla irtifada daha fazla güç üretebilirken hafifliği sayesinde havada büyük avantaj sağlıyor. İsteğe balı olarak güç artırma potansiyeline sahip olarak tasarlanan yerli motor Özgün Motor Kontrol Sistemi Yazılımı ve donanımına sahip.

Yorumlar 84 Yorum Var
  • Hakan 03.04.2021 10:58
    Elhamdülillah Allahu Ekber
  • Vatandaş 03.04.2021 09:42
    Bu motor, gerçekten %100 yerli ise, yapanları canı gönülden kutluyorum.
  • Veli aktaş 03.04.2021 09:31
    Allah'ım gücünüz artırsın.
  • Fehmi ünal 03.04.2021 08:57
    Hey MAŞALLAH
  • hanedan 03.04.2021 08:39
    Maşallah maşallah Allah yolumuzu yolunuzu açık etsin dahada iyilerini daha güzellerini üretirsiniz inşallah emegi geçenlerden bu yolda alın teri dökenlerden Allah razı olsun..
Daha fazla yorum görüntüle