EPDK'dan akaryakıtta ses getirecek karar

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, akaryakıt sektöründeki 'fatura oyunu' ile vergi kaçıranlara yönelik yeni bir karar aldı.

EPDK'dan akaryakıtta ses getirecek karar
EPDK'dan akaryakıtta ses getirecek karar
GİRİŞ 02.04.2021 15:12 GÜNCELLEME 02.04.2021 15:26
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK),akaryakıt sektöründe son dönemde sıkça gündeme gelen “fatura oyunu” ile vergi kaçıranlar ile “kanuna karşı hile” ile vurgun peşinde koşanlara darbe vuracak önemli bir karar aldı. Buna göre Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’ne bir madde eklenecek.

Kanuna karşı hile (örneğin fatura ticareti) saptamasıyla bir akaryakıt dağıtım şirketinin lisansı iptal edildi. Aynı tüzel kişi ya da ortaklarına lisans verilmeyecek. Daha önce sadece kaçak akaryakıt sattığı tespit edilen tüzel ve gerçek kişilere bu yönde bir yaptırım uygulanıyordu.

Dağıtım şirketlerinin kurumsallaşmasını teşvik etmek, sektöre yatırım yapmalarını sağlamak üzere de bir madde düzenlendi. Herhangi bir akaryakıt dağıtım şirketinin depolama lisansı varsa 50 yerine 25 bayiinin bulunması yeterli olacak.

Sektör temsilcileri, EPDK’nın söz konusu adımını şöyle değerlendirdi:

“Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’ne yeni maddeler ekleneceği bilgisi var. Buna göre sektöre girişlerde, eş deyişle lisanslama öncesinde ‘kanuna karşı hile (Petrol Piyasası Yasası) yapılıp yapılmadığı'na bakılacak. Bu yönde girişimi olan ve bu girişimi saptanan tüzel kişilere ve ortaklarına yeni lisans verilmeyecek. Bu kişiler sektörün dışında kalacak” dedi.

Kaynaklar, daha önce yalnızca kaçak akaryakıt sattığı tespit edilen tüzel ve gerçek kişilere bu yönde bir yaptırım uygulandığını, lisans verilmediğini söyledi. Böylece, bu yatırımın kapsamı genişletilmiş olacak.

25 BAYİ KOŞULU

Mevzuata göre bir akaryakıt dağıtım şirketinin en az 50 bayiinin bulunması ve yıllık satış miktarının da 60 bin ton olması gerekiyor. Bu konuda da bir karar alındı.

Kaynaklar, “Dağıtım şirketlerinin kurumsallaşmasını teşvik etmek, sektöre yatırım yapmalarını sağlamak üzere de bir madde düzenlendiği ifade ediliyor. Buna göre, herhangi bir akaryakıt dağıtım şirketinin depolama lisansı varsa 50 yerine 25 bayiinin bulunması yeterli olacak” dedi.

Kaynaklar, EPDK’nın söz konusu düzenlemelerini içeren kararının birkaç gün içinde Resmi Gazete’de yayımlanmasının beklendiğini söyledi.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 24
  • HAK. 2 yıl önce Şikayet Et
    Dolara Gelen ZAM anında kur farkı denip çok güzel TAKİP ediliyor KUR düştüğü zaman NEDEN hassasiyet gösterilmiyor sizce kimin İHMALİ !
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Olan hep vatandaşa oluyor.
    Cevapla
  • ADIYAMAN 2 yıl önce Şikayet Et
    ADIYAMAN ŞAMBAYAT MEZRASINDA KAÇAK AKARYAKIT SATAN fatura KESMEYEN VE BÖYLE ZENGİN OLAN PETROLCÜ VAR ARAŞTIRIN GÖRÜN ADIYAMAN Lİ SÖZDE İŞ ADAMLARI NASIL VERGİ KAÇIRIYOR DEVLETTEN GÖRÜN
    Cevapla
  • Cihan 2 yıl önce Şikayet Et
    Kaçağı önlemenin en etkin yolu vergileri sıfırlamak.Hem denetleme memuru almaya ihtiyaç olmadığından devlet kara geçer.
    Cevapla
  • 2esba3 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen galiba annene, Babana yada aile büyüklerine yardım etmemişsin. Yani büyüklerine vergi vermemişsin. Sonraya bırakma. Onları yada borç ödeyecek kimseyi bulamazsın.
    Cevapla
  • Cenk 2 yıl önce Şikayet Et
    Cok zekice, sen vergi almayan bir ulke bul, hep beraber gidelim.
    Cevapla
  • Vatann sever 2 yıl önce Şikayet Et
    Dolar artarsa fiyat artar düşerse iner 1 Nisan Pardon 2Nisan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle