OYAK, sürdürülebilir büyüme planlarına Sagra'yı alarak gıda sektörünü de dahil etti

OYAK, Türkiye çikolatalı ürünler pazarının köklü markası Sagra ile birlikte Tadelle, Saralle ve Gol markalarını da OYAK Grup Şirketleri bünyesine kattı.

OYAK, sürdürülebilir büyüme planlarına Sagra'yı alarak gıda sektörünü de dahil etti
OYAK, sürdürülebilir büyüme planlarına Sagra'yı alarak gıda sektörünü de dahil etti
GİRİŞ 29.03.2021 19:13 GÜNCELLEME 29.03.2021 19:16
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Sanset Gıda ile satın alma anlaşması imzalayan OYAK, Türkiye çikolatalı ürünler pazarının köklü markası Sagra ile birlikte Tadelle, Saralle ve Gol markalarını da OYAK Grup Şirketleri bünyesine katmak için Rekabet Kurumu'na başvurdu.

OYAK Yatırım

OYAK'tan yapılan açıklamaya göre, salgınla dünyada önemi daha da artan, Türkiye'de 120 milyar lirayı aşan, 2023 yılında 40 milyar lira ihracat hedefi olan gıda sektöründe önemli bir hamle gerçekleşti.

Stratejik yatırımlarıyla Türkiye ekonomisine katkılarını sürdüren OYAK, sürdürülebilir büyüme planlarına gıda sektörünü de dahil etti. OYAK, Sanset Gıda ile satın alma anlaşması imzalayarak, 1936 yılında Ordu'da kurulan ve fındığı çuvaldan çıkararak sanayi ürünü haline getiren Sagra ile birlikte Tadelle, Saralle ve Gol markalarını OYAK Grup Şirketleri bünyesine kattı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, salgın ile tarım ve gıda sektörünün öneminin daha da arttığını vurgulayarak, "Tarım sektöründe zaten faaliyet gösteriyoruz. Gıda sektöründe de büyüyeceğiz. 85 yıllık köklü bir değer olan Sagra'yı daha da ileriye taşıyacağız." ifadelerini kullandı.

Erdem, gıdanın salgından en az etkilenen pazar olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Kovid-19 ile dünyada tarım ve gıda sektörünün önemi daha da arttı. Döngüsel olmayan bu sektörlerin kriz dönemlerinde etkilenmediğini görmüş olduk. Tarım sektöründe ciddi yatırımlarımız bulunuyor. Bu hamlemizle stratejik öneme sahip gıda sektöründe de OYAK'ın kararlılığını ve yenilikçi bakış açısını gösterme fırsatına kavuştuk. 2018'de Dünya Gıda Örgütü'nün (FAO) verilerine göre, dünya fındık üretim alanlarının yüzde 75'i Türkiye'de bulunurken, yine aynı raporda fındık üretiminin ancak yüzde 60'ını Türkiye'nin karşılamakta olduğunu görüyoruz. Bu alanda Ar-Ge gücümüzü kullanarak verimliliği artırmayı ve bu sektörü büyütmeyi hedefliyoruz. OYAK’ın gücü ile Sagra'nın 85 yıllık bilgi birikimi ve tecrübesini bir araya getirerek markayı daha da ileriye taşımayı, pazardaki fırsatları değerlendirerek ürün çeşitliliğini artırmayı ve özellikle gıda ihracatında önemli bir hacme ulaşmayı hedefliyoruz."

Erdem, Sagra ile kısa zamanda kategorileri, ürün gamını ve marka sayısını artırarak zengin bir portföye ulaşarak, yurt içiyle birlikte yurt dışı katma değeri yüksek ürünlerle ihracat pazarlarında söz sahibi olmayı hedeflediklerini aktardı.

- "ATIŞTIRMALIK PAZARININ POTANSIYELI YÜKSEK"

OYAK'ın Sagra ile girdiği gıda sektörünün dünyada ve Türkiye'de stratejik sektörlerin başında geldiğini vurgulayan Erdem, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dünya gıda devleri, gıda sektörünün potansiyelinin gelecekte şu anda telaffuz edilen rakamların birkaç katı olacağını tahmin ediyor. Türkiye'nin 2023 hedeflerinde de tarım ve gıda ihracatı 40 milyar lira olarak hedefleniyor. Tarım ve gıda sektörü iç içe geçmiş, birbirinin tamamlayıcısı olsa da Türkiye'de sadece gıda sektörü, 2020'de yüzde 25 büyüyerek 122,7 milyar liraya ulaştı.

Gıda sektöründe de içecekler en fazla payı alırken, onu atıştırmalıklar izliyor. OYAK grubu da Sagra'daki ürün gamını tüm atıştırmalık pazarına genişletmeyi planlıyor. Türkiye'de şu anda 27,5 milyar lira büyüklüğü olan atıştırmalık pazarının, hem ihracat hem de iç pazarda büyüme potansiyelinin yüksek olduğu belirtiliyor."

- "KATMA DEĞERI YÜKSEK ÜRÜNLERE YENI ÜRÜNLERIN EKLENMESI HEDEFLENIYOR"

Süleyman Savaş Erdem, Sagra'nın çuvaldan çıkararak işlediği fındıkta Türkiye'nin, dünyada pazar lideri olduğuna işaret ederek, FAO'nun 2018 yılı verilerine göre, dünyada fındık üretiminin 1 milyon tona ulaşırken, bu üretimin yüzde 60'ını karşılayan ve ilk sırada yer alan Türkiye'yi, yüzde 15 ile İtalya ve yüzde 6 ile Azerbaycan'ın izlediğini bildirdi. 

Türkiye'nin, üretimde olduğu gibi ihracatta da dünya lideri olduğunu vurgulayan Erdem, "FAO verilerine göre, 2019'da dünya fındık ihracatının yüzde 68'ini Türkiye gerçekleştirdi. 2020'’de de pandemiye rağmen Türkiye'nin fındık ihracatı 1,9 milyar dolar oldu. Öte yandan, Türkiye'de fındık üretimi yapılan 39 il arasında 217 bin ton ile Sagra'nın da fabrikasının bulunduğu Ordu ilk sırada yer alıyor. Sagra'nın OYAK Grup Şirketleri bünyesine katılmasıyla katma değeri yüksek ürünlere yeni ürünlerin eklenmesi, kabuklu ve çiğ fındık ihracatının da artırılması hedeflenmektedir. Bu hedef, sadece sektör adına değil, Türkiye adına da önemli bir atılım olacaktır." ifadelerini kullandı.

ORDU VALİSİ TUNCAY SONEL: SAĞRA’MIZ ORDU’DA KALDI

Ordu Valisi Tuncay Sonel sosyal medyadan paylaşımında "Sağra Fabrikamızı OYAK aldı. Tarihi ve marka değeri olan Sağra’mızın Ordu’da kalması bizler için çok önemliydi. Hayırlı olsun. Dünyada üretilen 4 fındıktan 1’i Ordu’da üretiliyor. Taş yerinde ağırdır. Süreçte destek veren Cumhurbaşkanımız Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a  şükranlarımızı sunarız." dedi.

YORUMLAR 15
  • Asil Ender 3 yıl önce Şikayet Et
    Demir çelik fabrikasında olduğu gibi ordumuzun avantajını kullanıp aldıklarını, yarın yabancılara satabilirler konuşmada acele etmeyin.Milli olduklarını ispatlamalılar
    Cevapla
  • Duran Bey 3 yıl önce Şikayet Et
    Güzel kardeşim OYAK Erdemir'i almasaydı zaten o dönemde yabancıya geçmişti.Yabancıya satılmak istense O dönem satılmazmıydı?
    Cevapla
  • Ahmet Yılmaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Sağra "Nugat "vardı hatırlayan var mı?
    Cevapla
  • semih 3 yıl önce Şikayet Et
    gimdes helal onaylı çikolata üreten en önemli markalardan biri. Ayrıca içindeki şeker oranı az olmasından diğerlerine göre daha lezzetli kötü tarafı pahalı olması.
    Cevapla
  • Akörenli 3 yıl önce Şikayet Et
    Inşallah sertifika iptal olmaz
    Cevapla
  • murtaza 3 yıl önce Şikayet Et
    markadan ödün vermeyen tek bir sarelle markasıdır, gerisi,torkuda dahil bir çok marka kalitesinden ödün verdi.
    Cevapla
  • oyak kimin 3 yıl önce Şikayet Et
    oyak kime ait.ortaklık yapısı nedir.bizim mi.yoksa içimizde bizden görünüp dışa uşaklık eden ailelerin mi.internette açık bilgi bulamadım.
    Cevapla
  • Ilhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Türk silahlı kuvetlerinin
    Cevapla
  • muşi dayı 3 yıl önce Şikayet Et
    bir zamanlar axaoyak sigorta şirketiyle askeriyeden içeri girdinmi zorunlu olarak sigortalanırdın,başına bir kaza gelirse(kazayla vurulma dahil) dosyanda olan küçücük kağıt parçası kaybolduysa hiç bir hak elde edemezdin.yani sistemde kaydın olmazdı.
    Cevapla
  • Erkan 3 yıl önce Şikayet Et
    OYAK Türk silahlı kuvvetleri mensuplarına aittir...
    Cevapla
  • ökkeş 3 yıl önce Şikayet Et
    En son tüpçüyü kurtarmışlardı içi boş totali alarak, şimdi kimi kurtardılar kimbilir, askerin emekli yardımından kısarlar yine yüzde 19 neyinize yetmiyor diye, yazıklar olsun size, adi üstünde ordu yardımlaşma kurumu ama kime yardım ediyorsunuz belli değil, üyelerine yardım edemeyeceksen neden alıyorsun bu sirketleri neyine büyümek senin OYAK...
    Cevapla
  • orhan a 3 yıl önce Şikayet Et
    öyle idi.sonra satıldı.başka ortaklar geldi gibi hatırlıyorum.yabancılar filan da vardı sanki.inşallah yanlış biliyorumdur.bu ülkeye gönülden bağlı insanların olsunda gavur da olsa önemli değil.bizden bildiklerimiz parasını londraya kaçırdı geçen senelerde.ahhh ahh.söyleyecek çok söz var da.
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Ordu YArdımlaşma Kurumu...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle