Çip krizi dünya devlerini bir bir vuruyor! Fiyatlar yine zamlanacak

Dünya devi otomobil üreticilerini vuran çip krizi büyümeye devam ediyor. Stellantis ve elektrikli araba üreticisi Nio da krizden etkilenerek üretimi durdurdu.

Çip krizi dünya devlerini bir bir vuruyor! Fiyatlar yine zamlanacak
Çip krizi dünya devlerini bir bir vuruyor! Fiyatlar yine zamlanacak
GİRİŞ 27.03.2021 14:04 GÜNCELLEME 27.03.2021 14:06
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış
  • Koronavirüs salgını sonrası yarı iletken üretimi yapan fabrikaların satışları artan tüketici elektroniği ürünleri için çip üretmesi otomotiv sektöründe parça krizine neden oldu.
     
  • Salgın nedeniyle kapanan fabrikaların hızla üretime başlamasıyla beraber stoklarda bulunan çipler tükenince fabrikalar bu kez de malzeme sıkıntısından üretimlere ara verdi
     
  • Çip krizinden en çok Ford, Honda, Toyota, Volvo, Tesla, Renault, Wolksvagen ve General Motors gibi dünya devleri etkilendi.
     
  • Tayvan dünyanın en büyük çip üreticisi konumunda.
     
  • Çip krizinde ikinci perde:
  • Çip üretim krizi pandeminin ardından bir de kuraklık darbesi yedi. Tayvan'da bulunan çip üreticisi TSMC'nin üretimini ülkede yaşanan kuraklık etkiledi. (Çip üretimi için tonlarca miktarda saf su gerekiyor) Fabrika şu anda tankerlerle su taşıyarak üretime devam etmeye çalışıyor.
     
  • Bir çok şirket ve ülke şu anda çip krizini çözmek için çözüm arayışı içinde.
     
  • Çip krizi nedeniyle üretimlerin durması otomobil fiyatlarının yukarı çıkmasına sebep olacak.
     
  • Çip krizine çözüm için dünya devi Intel, 2 yeni fabrika kurma kararı aldığını açıkladı.
     
  • Hassas bir üretim süreci gerektiren çip imalatı için bir fabrika kurmak bir kaç yıldan fazla süre alacak.

İKİ FABRİKADA DAHA ÜRETİM DURDU

Stellantis ve Çinli elektrikli araba üreticisi Nio da küresel çip tedarik sıkıntısından dolayı üretimlerini azaltma kararı alan firmaların arasına katıldılar.

Fiat ile Peugeot birleşmesinden doğan Stellantis, cuma günü yaptığı açıklamada, ikisi Kanada’da, biri Meksika’da ve ikisi ABD’de olmak üzere toplamda 5 fabrikasında, mikroçip tedarik sıkıntısı nedeniyle üretimi durduracağını belirtti.

Ford'da çip krizi üretimi durdurdu

Stellantis, seçili fabrikalardaki üretimin askıya alınmasının ne kadar devam edeceğini belirtmezken, fabrika bölgelerinden birindeki sendika lokali, minivan üretim tesislerindeki kapanmanın dört hafta süreceğini bildirdi.

Honda'da çip krizi üretimi durdurdu

Tesla’nın Çin’deki rakiplerinden olan elektrikli araba üreticisi Nio da Hefei tesisindeki üretimi beş gün boyunca durduracağını açıkladı ve ilk çeyrekteki araba üretim hedefini 1.000 araç düşürdü.

Çip krizinden etkilenen otomobil üreticileri arasında Ford, Honda, General Motors ve Volkswagen da bulunurken, Türkiye’deki Oyak Renault ve Tofaş da üretime ara vereceklerini duyurmuşlardı.

Tesla'da çip krizi üretimi durdurdu

Çip üretiminde yaşanan aksaklıklardan dolayı Renault, Türkiye'de üretimi durdurdu

 

ÇİP KRİZİ TÜRKİYE'YE SIÇRADI

Oyak Renault Genel Müdürü Dr. Antoine Aoun, bileşen tedarikinde yaşanan küresel krizin Türkiye'ye de yansıdığını belirterek, "Oyak Renault olarak 15-22 Mart 2021 tarihleri arasında üretime kısa bir ara vereceğiz. Tedarik sorununun üretime etkilerini azaltmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Çevik ve esnek üretim kabiliyetimizle, dış kaynaklı krizlerin etkilerini en kısa sürede aşarak üç vardiyada çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.
 

Tofaş Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, üretimin çipte tedarik sorunu nedeniyle 19 Mart-5 Nisan arası duracağını belirtmişti.

Açıklamada, “Söz konusu mikroçiplerin kullanıldığı bazı parçaların yurtdışından tedarik ve teslimat süreçlerindeki aksamalar sebebiyle 19 Mart 2021 akşamı mesai bitiminden 5 Nisan 2021 tarihine kadar iki hafta süreyle fabrikada üretim faaliyetlerine ara verileceği” ifade edilmişti.

ÇİP KRİZİ SADECE OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜ VURMADI

Otomotiv sektörünün yanında bazı akıllı telefon üreticileri de küresel çip darboğazından etkilenerek planlarında değişikliğe gitmek zorunda kaldı. Samsung çip krizi nedeniyle bu yıl piyasaya sürmeyi planladığı yeni Galaxy Note modelinin tanıtımını erteleyebileceğini belirtmişti.

Güney Koreli şirketin CEO’su Koh Dong-jin yaşanan sıkıntının bir sonraki çeyrekte şirket performansına olumsuz yansıyacağını vurgulamıştı.

Koh, yarı iletken çiplerin arz ve talebinde küresel çapta ciddi dengesizlik olduğunu belirterek ‘Zorlu döneme rağmen şirket yöneticilerimiz bu sorunu çözmek amacıyla denizaşırı ülkelerdeki ortaklarımızla görüşüyor. Çip kıtlığının yüzde 100 bittiğini söylemek güç” diye eklemişti.

ABD VE TAYVAN KRİZ İÇİN TEMASTA

ABD yönetimi de Tayvan’daki çip üretimini artırmak ve küresel tedarik sıkıntısını çözmek için ülkedeki şirketler ve bürokratlar ile temas halinde.

Tayvan’da yeni bir çip tesisinin temel atma töreninde konuşan Tayvan Amerikan Enstitüsü (AIT) Başkanı Brent Christiensen, “Hem ABD Başkanı Joe Biden, hem de Tayvan Başkanı Tsai Ing-wen, çip endüstrisini stratejik öncelik olarak benimsediler” dedi.

ABD teknoloji üretiminin gelişmiş olduğu ve demokratik olarak kabul ettiği Tayvan’ı, özellikle teknoloji ve çip tedarikinde Çin’den uzaklaşmak için önemli bir ortak olarak görüyor.

OTOMOBİL FİYATLARI AŞIRI YÜKSELEBİLİR

Yarı iletken tedarikinde yaşanan sorunla fabrikaların üretime ara vermesinin araç fiyatlarını yukarı çıkarması bekleniyor. Uzmanlara göre arz-talep dengesindeki bozulma, maliyetlerdeki artış ve otomobil üretimindeki düşüş fiyatları agresif olarak artırabilir

YORUMLAR 36
  • Dikici 3 yıl önce Şikayet Et
    Yükseltmezlerse ....
    Cevapla
  • Osman 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz üretelim neyi bekliyoruz ki? Yatırım fırsatı...
    Cevapla
  • Arabasız 3 yıl önce Şikayet Et
    Fiyat arttırsınlar sorun yok. Zaten alan yok. Satmak istiyorlarsa mecburen indirim yapacaklar. Her zaman kar etmek gibi bir hayalin peşinde koşamazsınız. Ticarette kar da var zarar da. Pandemi vs derken milleti iyi yoldular. Şimdi fırsatçılar düşünsün. Bizim acelemiz yok. Herkese iyi akşamlar.
    Cevapla
  • Erci 3 yıl önce Şikayet Et
    Yükseltin kardeşim hiç sorun değil almıyorum. Siz bilirsiniz.
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Yalan haber algı yapıyorlar,ellerindeki kalan araçları satma pesindeler,insanlar iki yıldır çalışmıyor lar,ne arabası ,insanlar karınlarını zor doyuruyorrlar,inanmayin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle