Son dakika: Yarı iletken çip krizine Intel çözümü! 20 milyar dolara iki fabrika kurulacak

Koronavirüs salgını sonrası yaşanan çip krizi ekonomileri sarsmaya devam ederken, ülkeler ve şirketler krizden çıkışın anahtarını arıyor. Dünya çapında faaliyet gösteren mikroçip üreticilerinden Intel, özellikle otomotiv sektörünü ciddi şekilde etkileyen çip krizine çözüm amaçlı olarak 20 milyar dolarlık yatırımla ABD’nin Arizona eyaletinde iki yeni çip fabrikası inşa etmeyi planladığını duyurdu.

GİRİŞ 25.03.2021 12:50 GÜNCELLEME 25.03.2021 12:51
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış
  • -Koronavirüs salgını sonrası yarı iletken üretimi yapan fabrikaların satışları artan tüketici elektroniği ürünleri için çip üretmesi otomotiv sektöründe parça krizine neden oldu.
     
  • - Salgın nedeniyle kapanan fabrikaların hızla üretime başlamasıyla beraber stoklarda bulunan çipler tükenince fabrikalar bu kez de malzeme sıkıntısından üretimlere ara verdi.
     
  • -Ford, Honda, Toyota, Volvo gibi dünyanın en büyük üreticilerinin etkilendiği çip krizi Türkiye'de üretim yapan Renault gibi fabrikaların da durmasına sebep oldu.
     
  • - Tayvan dünyanın en büyük çip üreticisi konumunda.
     
  • -Çip krizinde ikinci perde:Çip üretim krizi pandeminin ardından bir de kuraklık darbesi yedi. Tayvan'da bulunan çip üreticisi TSMC'nin üretimini ülkede yaşanan kuraklık etkiledi. (Çip üretimi için tonlarca miktarda saf su gerekiyor) Fabrika şu anda tankerlerle su taşıyarak üretime devam etmeye çalışıyor. 
     
  • - Bir çok şirket ve ülke şu anda çip krizini çözmek için çözüm arayışı içinde.
     
  • -Çip krizi nedeniyle üretimlerin durması otomobil fiyatlarının yukarı çıkmasına sebep olacak.
  • Çip krizine çözüm için dünya devi Intel, 2 yeni fabrika kurma kararı aldığını açıkladı.
  • Hassas bir üretim süreci gerektiren çip imalatı için bir fabrika kurmak bir kaç yıldan fazla süre alacak.

Koronavirüs pandemisi dünya çapında bir çok ekonomiye darbe indirdi. Turizm, havayolları, eğitim, otomotiv başta olmak üzere farklı sektörler uzun süre kapalı kalmanın verdiği etkiyle zorlu zamanlar geçirdi. 2020’nin son aylarından bu yana ise dünya çapında yarı iletken çip krizi hakim durumda.

Otomobilde çip krizi, ikinci el araçlara yaradı

Pandemi sürecinde artan ev elektroniği, telefon ve tablet satışlarına yetişebilmek için önceliği bu tarz ürünlere veren çip üreticileri özellikle teknolojik açıdan gelişen otomotiv sektörüne yarı iletken çip tedariki gerçekleştiremez duruma düştü. Bu da global çapta birçok otomotiv üreticisinin üretimi geciktirmesine hatta durdurmasına sebep oldu. Dünyanın en büyük mikroçip üreticilerinden olan Intel, bu krizi önleyebilmek adına yeni yatırımını açıkladı. Firma, 20 milyar dolarlık yatırımla ABD’nin Arizona eyaletinde iki yeni çip fabrikası inşa etmeyi planladığını duyurdu

Türk devinden çip krizi açıklaması

Dünya genelinde yaşanan çip krizi otomobil fiyatlarının zamlanmasına sebep olacak

 

15 BİN İSTİHDAM

Şirketten yapılan açıklamada, Intel CEO’su Pat Gelsinger’in üretim, inovasyon ve ürün liderliği hedefleri doğrultusunda “IDM 2.0” stratejisini açıkladığı bildirildi. Intel’in üretimini genişletmeyi planladığına dikkat çekilen açıklamada, şirketin Arizona’da iki yeni fabrika inşa etmek için 20 milyar dolarlık yatırım yapacağı kaydedildi. Açıklamada, söz konusu yatırımla 3 binden fazla kişiye yüksek maaşlı teknoloji işi, 3 bini aşkın kişiye inşaat işi ve yaklaşık 15 bin kişiye uzun vadeli iş sağlanacağı aktarıldı.
Çip üretimi için TSMC fabrikasına tankerlerle su taşınıyor

‘100 MİLYAR DOLARLIK PAZARDA REKABET’

Şirketin dünyanın proses teknolojisinin lider geliştiricisi, büyük bir yarı iletken üreticisi olduğunu vurgulayan Intel’in yeni CEO’su Pat Gelsinger, “Bununla birlikte Intel, yarı iletken tasarımına odaklanan ancak çipleri üretmek için bir şirkete ihtiyaç duyan diğer yarı iletken şirketleri için bir üretim merkezi ‘döküm bölümü’ olarak hareket edecek” dedi. Döküm bölümünün adının Intel Foundry Services olacağını ve mevcut Intel Kıdemli Başkan Yardımcısı Randhir Thakur tarafından yönetileceğini söyleyen Gelsinger, döküm işinin 2025’e kadar potansiyel olarak 100 milyar dolar değerinde bir pazarda rekabet edeceğini belirtirken, mobil cihazlarda kullanılan ve tarihsel olarak Intel’in tercih edilen x86 teknolojisiyle rekabet eden ARM teknolojisine dayalı çipler de dahil olmak üzere bir dizi çip üreteceklerini vurguladı.

ÇİP NEDEN ÖNEMLİ?

Çip çok küçük bir yarı iletken malzeme üzerine yüksek teknoloji kullanılarak elektronik devrelerin basılmasıdır. Türkçe, çip, mikroçip, yonga, entegre devre olarak adlandırılır. Yarı iletkenler, üzerine yapılan mekanik işin etkisiyle iletken özelliği kazanabilen ancak normal şartlar altında yalıtkan olan maddelerdir. Günümüzde elektrikle çalışan nereyse bütün cihazlar mikroçip içeriyor. Ev elektroniği, telefon, tablet, bilgisayar ve elbette gelişen teknolojiler ile birlikte otomotiv bu teknolojiye muhtaç konumda. Kredi kartı ve telefonların sim kartlarında da kişisel bilgileri içeren çipler kullanılıyor. Bu bakımdan çip üretemeyen ülkeler elektronik alanında dışa bağımlı oluyor.

KRİZ OTOMOTİVİ SERT VURMUŞTU

İlk gündeme geldiğinden bu yana yarı iletken çip krizi dünyada otomotiv markalarını sert bir şekilde etkiledi. Üreticiler koronavirüs salgını ile büyüyen çip krizi sebebiyle üretime ara verdi. Bu sebeple tedarik sıkıntıları da gündeme geldi. Türkiye’de Renault ve Tofaş bu krizden etkilenen markalar arasında yer alırken, dünyada çeşitli ülkelerdeki fabrikalarında Toyota, Volvo, Ford, Volkswagen, BMW, Daimler-Benz, Fiat Chrysler, GM gibi bir çok marka benzer sorun ile karşı karşıya kalarak üretime ara vermişti.

YORUMLAR 30
  • sami 3 yıl önce Şikayet Et
    türkiyede kurulsun
    Cevapla
  • Onek 3 yıl önce Şikayet Et
    Bakın ben kablo imalatcisiyim gecenlerde telefonlar için şarj kablosu projemiz vardı ,bize maliyeti 12 TL , vergisi nakliyesi 15 TL bizden çıkışı ,Çin'den adam 5 tlden aliyor düsunun ve kalitesinde çok iyi ,nesini tartisiyorsunuzki burada Türkiye'de yüksek maliyetler vergiler böyle bir uretimin yapılmasına imkan bile tanımaz ,birazcık mantıklı düşünün ,Türkiye'de binlerce işadamı var neden uretemiyor bi düşünün ,öncelikle sanayiciye vergi azaltılmalı ,doğalgaz ucuzlatilmali bu iki engel çıktığı zaman fiyatlar otomatikman %35 düşer mubalasiz soyluyorum
    Cevapla
  • made in türkiye 3 yıl önce Şikayet Et
    biz üretsek ya ...dünyaya satariz
    Cevapla
  • aaa 3 yıl önce Şikayet Et
    Taiwan li rakibinin yıllık net kâr i 32 milyar dolar, Intel 1 senede amorti eder masrafları.
    Cevapla
  • Ferdi 3 yıl önce Şikayet Et
    Intel CEO Sayın Pat Gelsingerin kararına kutlar ve calışmalarında başarılar dilerim çok zeki ve ileri görüşlü karar! Komunist çin dünya hegemonu olma peşinde ilk önce bütün teknoloji şirketlerini eline geçirip aynı şekilde başka ülkelerin ekonomilerine çöktürüp teknoloji ve markalarını satın alarak ve elini geçirme peşinde. Bu konu üzerinde ingilzce Kitap mevcut "The Hundred Year Marathon China strategy to replace america as the superpower. Bugün Avrupa Birliğine, ABD, Rusyayı onu bunu kızan bazı bireyler yarın bu ülkeleri Mum ile arayacaklar!
    Cevapla
  • Okur 3 yıl önce Şikayet Et
    ABD ve Avrupa daha ucuza mal etmek için teknoloji ve diğer ürünleri Çin'de üretiyor .Kendi elleriyle verdiler teknolojiyi Çin'e. Şimdi sızlanmaları ne kadar mantıklıdır ? Ayrıca ABD'yi yöneten siyonist sermaye Çin'e kaydırılıyor.Bu yüzden ABD son seçimlerde görüldüğü üzere karışmaya başlamıştır.Küreselciler ve vatanseverler olarak ayrışmanın fitili ateşlenmiştir .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle