Azerbaycan'da yeni doğal gaz rezervi bulundu

Azerbaycan'ın 'Şafak-Asiman' yatağında doğal gaz rezervi bulundu. 'Şafak-Asiman' yatağı, 1100 metrekarelik alanı kapsıyor.

Azerbaycan'da yeni doğal gaz rezervi bulundu
Azerbaycan'da yeni doğal gaz rezervi bulundu
GİRİŞ 24.03.2021 15:00 GÜNCELLEME 24.03.2021 15:00
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Hazar Denizi'nin Azerbaycan'a ait kısmında yer alan "Şafak-Asiman" yatağındaki keşif kazılarında doğal gaz ve kondensat rezervleri bulundu.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketinden (SOCAR) yapılan açıklamaya göre, "Şafak-Asiman" yatağında 7 bin 189 metre derinlikte doğal gaz ve kondensat rezervi tespit edildi.

Açıklamada, sahanın rezervlerinin tam belirlenmesi için ilave değerlendirme kazısının yapılacağı belirtildi.

Başkent Bakü'nün 125 kilometre güneydoğusunda yer alan "Şafak-Asiman" yatağı, 1100 metrekarelik alanı kapsıyor.

Deniz derinliği 650 ile 800 metre arasında değişen yatakta keşif çalışmaları SOCAR ve British Petroleum (BP) tarafından ortaklaşa gerçekleştirildi.

SOCAR ve BP, "Şafak-Asiman" yatağının ortak işletilmesi konusunda 2010'da anlaşma imzalamıştı.

YORUMLAR 5
  • Leyla 3 yıl önce Şikayet Et
    Ilham Aliyev , hayirli olsun.bol.riziklar.
    Cevapla
  • HAYDİ AMA 3 yıl önce Şikayet Et
    Fırat ve Dicle’nin döküldüğü yer Basra Körfezi Gaz yatakları, Sakarya’nın Karadeniz'e döküldüğü yer Sakarya Havzası Gaz yatağı, Tuna’nın Karadeniz'e döküldüğü yer Tuna Havzası Gaz sahası, Nil’in Akdeniz'e döküldüğü yer Mısır'ın Gaz yatakları, Aras ve Volga’nın Hazar Denizine döküldüğü yerlerdeki gaz yatakları. Örnekler çoğaltılabilir. Büyük nehirler milyonlarca yıl taşıdıkları organik maddelerle denize döküldükleri yerlerde gaz yataklarının oluşumunu destekliyor. Bu da bize doğalgazı nerede aramamız gerektiğini gösteriyor. Sakarya’nın çıkışında bulduk, Seyhan ve Ceyhan’ın beslediği İskenderun Körfezi, Boğazların Marmara ve Karadeniz çıkışı, Kızılırmak ve Yeşilırmak’ın çıkışları ve diğerleri.
    Cevapla
  • SİZİ BEKLİYOR 3 yıl önce Şikayet Et
    Tuna, Nil, Sakarya, Kızılırmak, Yeşilırmak, Seyhan-Ceyhan gibi akarsuların denize döküldüğü alanlar potansiyel doğalgaz yataklarıdır. Tuna, Nil, Sakarya çıkışlarında bulundu. Diğer akarsu çıkışlarındaki gaz yatakları sondaj yapmanızı bekliyor. Büyük nehirler milyonlarca yıl boyunca, milyarlarca ton organik maddeyi denize taşır. Organik maddelerin büyük bölümü nehir ağzına yakın bölgede deniz tabanına çöker. Deniz tabanında çürüyen organik maddeler suyun yüksek basıncı altında yüzeye çıkamaz ve deniz tabanının derinliklerine doğru ilerleyerek uygun boşluklarda birikir. Size de oraya sondaj yapıp çıkarmak kalır.
    Cevapla
  • PAKİSTAN BANGLADEŞ 3 yıl önce Şikayet Et
    Fırat ve Dicle nehirleri milyonlarca yıldan beri Doğu Anadolu ve Mezopotamya'dan milyarlarca ton organik maddeyi Basra Körfezi'ne taşıyor. Aynı şekilde Volga nehri Hazar’da Volga deltasına taşıyor, Nil nehri Afrika'daki organik maddeleri Akdeniz'de Nil deltasına taşıyor. Basra Körfezinde ve Nil, Tuna, Volga nehirlerinin çıkış ağızlarında zengin doğal gaz yatakları bulundu. ABD Mississippi Canyon nehir çıkış ağzı gaz yataklarıyla dolu. Amazon nehir ağzında Total ve BP gaz çıkarma yarışındalar. Kardeş Pakistan’da İndus ve Bangladeş’te Ganj nehirlerinin çıkış ağızlarında da zengin gaz yataklarının olduğunu buradan söyleyelim, belki gaza ihtiyaçları vardır.
    Cevapla
  • MİSAFİR 3 yıl önce Şikayet Et
    'Şafak-Asiman' Doğalgaz yatağı Aras Nehri’nin Hazar Denizi’ne döküldüğü yer. Eee ne olmuş yani! Doğalgaz ararken sonuca daha çabuk ulaşmak için öncelikle akarsularımızın denize döküldüğü alanlarda arama yapın. Çünkü akarsular kendi havzalarındaki organik maddeleri milyonlarca yıl boyunca taşıyıp denize döküyor. Deniz tabanına çöken organik maddeler, burada gaz oluşumunu besliyor ve deniz tabanında oluşan gaz, denizin uyguladığı yüksek basınç yüzünden yüzeye çıkamayıp daha da derinlere inerek uygun ortamlarda depolanıyor ve Alaaddin'in sihirli lambasındaki cin gibi, zengin edeceği birinin bir gün gelip kendisini yeryüzüne çıkarmasını bekliyor.
    Cevapla