Zeytinyağı için KDV önerisi!

Türkiye'deki zeytinyağı ihracatçılarının tek temsilcisi olan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının devam etmesini talep etti. Yapılan açıklamada "Fiyatlar düşürülmek isteniyorsa KDV yüzde 1'e çekilsin" denildi.

Zeytinyağı için KDV önerisi!
Zeytinyağı için KDV önerisi!
GİRİŞ 24.03.2021 09:42 GÜNCELLEME 24.03.2021 10:22
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanlığınca alınan karara göre, Türkiye'den 31 Ekim 2021 tarihine kadar dökme ve varilli zeytinyağı ihraç edilemeyecek. Karara zeytinyağı ihracatçılarından tepki geldi. EZZİB Yönetim Kurulu'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Türkiye'ye 2021/22 sezonunun geride kalan 4 aylık döneminde özel kararnameyle Türkiye’ye getirilen zeytinyağı miktarına yakın, geçtiğimiz sezonlara kıyasla düşük düzeyde bir ihracatımız olduğunu görüyoruz.

Türkiye'nin yıllık 140 bin ton iç tüketimi olduğu bir gerçek. Bu şartlarda ihraç edilebilecek 60-70 bin ton civarı zeytinyağımız var. İhracatımızın yaklaşık yüzde 55'i dökme olarak yapılıyor. Bu şartlarda dökme zeytinyağı ihracatına yasak getirilmesini doğru bir hamle olarak görmüyoruz.

Zeytinyağı enflasyonu tırmandıracak boyutta bir etki yapmamaktadır. Ayrıca, zeytinyağı fiyatlarında diğer bitkisel yağ fiyatlarındaki artışla kıyaslandığında büyük artışlar da olmadı" ifadeleri yer aldı.

"FİYATLAR DÜŞÜRÜLMEK İSTENİYORSA KDV YÜZDE 1’E ÇEKİLSİN"

Türkiye’de kişi başı yağ tüketiminin 17 litre seviyesinde olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Zeytinyağı bu tüketimden 2 litrelik pay alıyor. Zeytinyağı fiyatlarında, bitkisel yağ fiyatlarındaki boyutlarda artış yaşanmamakla birlikte, zeytinyağı fiyatlarının düşmesi ve tüketiminin daha da artması için önerimiz zeytinyağında yüzde 8 olan KDV’nin yüzde 1’e indirilmesidir. Bu sayede litrede 2,5 TL civarında fiyatlarda tüketicimiz lehine bir rahatlama olanağı ortaya çıkacaktır” denildi.

“ANA HEDEFİMİZ KUTULU İHRACATI ARTTIRMAK”

İhracatçıların ana hedeflerinin kutulu zeytinyağı ihracatını arttırmak olduğu kaydedilen açıklamada, “İspanya’nın bugün toplam ihracatının halen yüzde 60’ı dökme şeklindedir. Bizim de İspanya örneğindeki gibi nihai hedefimiz kutulu ihracatımızın payını arttırmaktır. Öte yandan dünyada catering, balık konservesi gibi alanlarda faaliyet gösteren firmalar önemli miktarda zeytinyağını kendi üretimlerinde kullanılmak üzere ülkemizden dökme olarak temin etmekteler. Tüm bu nedenlerden dolayı dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının devamını istiyoruz" ifadeleri kullanıldı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 16
  • murat 3 yıl önce Şikayet Et
    kdv indirimleri tüketiciye yansımıyor
    Cevapla
  • Şakirr 3 yıl önce Şikayet Et
    Bence kdv'yi arttırın yemesekte olur açgözlülerin fırsatçıların elinde patlasın.
    Cevapla
  • kotay 3 yıl önce Şikayet Et
    kdv düşsün he. adamlar pusuya yatmış bekliyor nasil zam yapariz diye kdvyi yüzde 1 düşür bunlar yam yam birde onun uzerine zam yaparlar çünkü doymuyorlar
    Cevapla
  • İsm@il 3 yıl önce Şikayet Et
    devlet yuzde 1 yapsa kdv yı sız bir gecede kdv resmi gazetede uygulamaya gırmeden yagın kilosunu 50tl yaparsınız doymak bilmeyeyennkemirgenler
    Cevapla
  • pervanoğlu 3 yıl önce Şikayet Et
    %1de olsa %18 de olsa birşey farketmez. Vatandaş alışmış zamlı tarifelere. Ticaretini yapanlara yarıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle