HAVA SOJ Projesi, Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyaç duyduğu elektronik harp özel görev uçaklarının geliştirilmesi amacıyla oluşturuldu. TUSAŞ ve ASELSAN İş Ortaklığı tarafından yürütülen proje ile Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacını karşılamak üzere hava platformunda uzaktan elektronik destek ve elektronik taarruz kabiliyetlerine sahip HAVA SOJ uçaklarının yanı sıra planlama ve eğitim merkezleri, hangar ve SOJ filo binaları, yedek parçalar, yer destek ekipmanıyla eğitim ve entegre lojistik destek hizmetler de sağlanacak.

Türk Hava Kuvvetleri’nin dış tehditlere karşı gerçekleştirilebilecek hava taarruz harekâtlarında kullanacağı Bütünleşik Hava SOJ Sistemi, düşmanın her türlü radar ve haberleşme imkânının tehdit bölgesine girmeden tespit edilmesini, karıştırılmasını ya da aldatılmasına olanak veriyor

Projede Bombardier Global 6000 uçakları kullanılıyor 
Bombardier Global 6000, havada 12 saate varan uzunlukta uçuş sürelerini karşılayabilen iş jeti sınıfında bir uçak. Global ölçekte Global 6000 uçağı üzerinde gerçekleştirilen en az beş adet özel görev uçağı bulunuyor. 51 bin feet irtifada servis tavanı olan Global 6000, çift motoru ve jeneratör sistemleriyle görev sistemlerine yeterli elektriksel gücü sağlayan nitelikte bir uçak.

Türkiye’ye sağlayacağı faydalar
Hava SOJ, dünyada sadece savunma sanayiinde söz sahibi birkaç firma tarafından gerçekleştirebilecek, oldukça karmaşık ve yüksek zorluk derecesine sahip bir proje. Hizmete girdiğinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bölgede hava üstünlüğü kazandıracak. Bu yönüyle Hava SOJ sistemleri ülke için stratejik bir öneme sahip.
Sistemin sahip olduğu kabiliyetler, önemli bir caydırıcılık unsuru katacağı için Türkiye’nin etkin ve aktif bir dış politika izlenmesi hedefine katkı sağlayacak. Savaş zamanında oldukça etkin bir silah görevini üstlenen bu sistem, barış zamanında da düşmanlar için caydırıcı bir unsur olacak.

savunmasanayist

Yorumlar 23 Yorum Var
  • erdem 24.03.2021 08:39
    ne zamana hazır
  • mehmet pişkin 24.03.2021 02:46
    niye heykel yapmaz bu hükümet heykel istiyoruz
  • misafirim ben 24.03.2021 00:37
    bu uçağada ambargo uygulanır
  • serkan 23.03.2021 23:27
    bayraktar ihalara veya benzerlerine insansız muhabere, komuta kontrol vb sistemler eklenmeli. ayrıca elektronik harbe karşılık çipli uzaktan kumandasız görev sihaları yapılmalı
  • Misafir 23.03.2021 23:11
    Heykelcilerde hep laf hep patinaj....Uçan heykeller için çalışın bari. ...
Daha fazla yorum görüntüle