Türkiye'den yeni enerji hamlesi: Ertuğrul Gazi yola çıktı

Enerjide dışa bağımlığını azaltmak için yatırımlarına hız kesmeden devam eden Türkiye, üçüncü yüzer LNG depolama ünite si olacak Ertuğrul Gazi gemisini filosuna katmaya hazırlanıyor. 170 bin metreküp depolama ve günlük 28 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesine sahip Ertuğrul Gazi gemisinin nisan ayında Hatay’a ulaşması bekleniyor. Türkiye böylece tükettiği doğal gazın yüzde 20’sini depolayabilecek.

Türkiye'den yeni enerji hamlesi: Ertuğrul Gazi yola çıktı
Türkiye'den yeni enerji hamlesi: Ertuğrul Gazi yola çıktı
GİRİŞ 23.03.2021 09:36 GÜNCELLEME 23.03.2021 11:55

Türkiye’nin LNG depolama filosu ve kapasitesine Ertuğrul Gazi gemisini katmaya hazırlanıyor. Kovid-19 salgını nedeniyle gelişi aksayan Ertuğrul Gazi, yaklaşık 10 gün önce Türkiye’ye doğru yola çıkarken, gemi nisan ayının ortalarında Hatay Dörtyol’da olacak. Güney Kore’de üretilen gemi LNG yüklenerek dolu şekilde ulaşacak.

TÜRKİYE'NİN ÜÇÜNCÜ LNG DEPOLAMA ÜNİTESİ OLACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle devreye alınması planlanan yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesi gemisi Ertuğrul Gazi, Türkiye’nin üçüncü yüzer LNG depolama ünitesi olacak. Mevcutta biri özel sektör yatırımı biri de BOTAŞ yatırımı iki LNG terminali Aliağa ve Dörtyol’da görev yapıyor. 170 bin metreküp depolama ve günlük 28 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesine sahip gemiyle Türkiye’nin depolama kapasitesi de artacak.

TÜRKİYE TÜKETTİĞİ GAZIN YÜZDE 20'SİNİ DEPOLAYACAK

Denizde olduğu gibi karada da doğal gaz depolama yatırımları devam ediyor. Tuz Gölü’nde şu anda yaklaşık 700 milyon metreküplük bir depolama kapasitesine sahip olunurken, yakında yapılacak genişleme projesi çalışmaları ile bu kapasite 5.4 milyar metreküpe kadar çıkarılacak. Silivri’de ise mevcutta 3,14 milyar metreküp olan kapasite, yine genişleme çalışmalarının ardından 4,16 milyar metreküpe ulaşacak. Toplamda iki yeraltı deposuyla bu rakam 10 milyar metreküpe ulaşacağı gibi, Türkiye böylece toplam tükettiği gazın neredeyse yüzde 20’sini depolama imkanına kavuşmuş olacak. Böylece enerjide dışa bağımlı olan Türkiye, enerji ve arz güvenliğini teminat altına alarak, doğal gaz noktasında arz sıkıntısı yaşamayacak.