Kritik dönemde büyük görev başkanlarda... Gözler kritik 3 isimde

Dünya ekonomilerinin derinden sarsıldığı pandemi sürecini en iyi yöneten ülkelerden biri Türkiye yüksek faiz sarmalına girmemek için Merkez Bankası Başkanı’nda değişime gitti. Yeni dönemde Merkez Bankası, BDDK ve SPK’ya büyük görevler düşüyor.

Kritik dönemde büyük görev başkanlarda... Gözler kritik 3 isimde
Kritik dönemde büyük görev başkanlarda... Gözler kritik 3 isimde
GİRİŞ 22.03.2021 10:27 GÜNCELLEME 22.03.2021 10:33
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Korona virüs salgını ile mücadele kapsamında yaşanan kısıtlamalar küresel ekonomilerde ağır hasara neden oldu. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye yılın 3. çeyreğinde yüzde 6.7 büyüyerek ülkeler arasında en hızlı yıllık büyümeyi kaydeden ülke oldu. Türkiye'yi yüzde 4.9 ile Çin takip etti. Türkiye 2020'de G20 ülkeleri arasında Çin'le beraber büyüme açıklayan iki ülkeden birisi; Çin ekonomisi 2020'de yüzde 2.3, Türkiye ise yüzde 1.8 büyüdü. Reform paketleriyle dönemi en hafif hasarla atlatmayı planlayan Türkiye’de, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu ve BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’e önemli görevler düşüyor. Merkez Bankası Başkanı’nın ekonomiyi yüksek faiz sarmalından kurtarması bekleniyor.
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu

BİRİNCİL ÖNCELİK ENFLASYONLA MÜCADELE

Merkez Bankası yeni Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu'ndaki bankaların genel müdürleri ile bir araya geldi. TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun, banka genel müdürleri ile toplantıda üç ana mesaj verdiği, Merkez Bankası'nın birincil önceliğinin enflasyonla mücadele olmaya devam edeceğinin altını çizdiği öğrenildi.
SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu

Toplantıda Kavcıoğlu'nun verdiği diğer ana mesajlar ise, yeni dönemde Merkez Bankası'nın politikalarında herhangi bir değişiklik olmayacağı ve Naci Ağbal'ın bıraktığı yerden devam edileceği yönündeki vurgular oldu. Bu toplantı finans piyasaları yöneticilerini rahatlattı. Başkan, ilk günden olası dalgalanmaların önüne geçecek ilk adımı atmış oldu.
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben

SERMAYE PİYASALARININ TARİHİ BAŞARILARI

Son dönemde atılan başarılı adımlarla sermaye piyasalarının büyümesine önemli katkılar sağlayan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkan Ali Fuat Taşkesenlioğlu’na da önümüzdeki dönemde daha büyük görevler düşüyor. Sermaye piyasaları üzerinden şirketlere fon aktarılmasını sağlamak adına halka arzlara büyük önem veren Ali Fuat Taşkesenlioğlu döneminde sermaye piyasaları tarihi başarılara ulaştı. Pay piyasasındaki yatırımcı sayısı 2019 yılsonunda 1 milyon 203 bin kişi iken, 2020 yılı Ekim sonu itibariyle 680 bin kişi artarak 1 milyon 883 bine ulaştı. 2021 yılı başında 2 milyon 156 bine ulaştı.  2019 yılı ilk 11 ayında 1,9 trilyon TL olan pay piyasası işlem hacmi, 2020 yılının ilk 11 ayında 5,7 trilyon TL’ye yükselirken, bu dönemde gerçekleştirilen halka arzlara ise ortalama 20 kat talep geldi. Bu sayede, aracı kurumların 2020 yılı 3. çeyreğindeki yıllıklandırılmış dönem kârı, önceki döneme göre yüzde 150 artarak 1,4 milyar TL’den 3,5 milyar TL’ye yükseldi. Yeni teknoljilerin daha etkin kullanılmasıyla sermaye piyasaları tabana yayıldı.

ŞİRKETLER RAHAT BİR NEFES ALDI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben ise "borçların yapılandırılması yönetmeliğinde" değişiklik yaparak şirketlerin nefes almasını sağladı. Yeni yönetmelikle finansal yeniden yapılandırma, borçlunun makul bir süre içinde borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanabilmesi amacıyla yapıldı. Bankaların kredi musluklarını açık tutması ve fahiş faiz artırımlarına izin vermeyen BDDK yönetimi, 1 Ekim 2020’den itibaren Aktif Rasyosu değerini mevduat bankaları için yüzde 95'ten 90'a, katılım bankaları için yüzde 75'ten 70’e düşürdü. Kredi ve taksitli satılan ürünlerle ilgili dönemin şartlarına uygun düzenlemeler yapan BDDK yönetiminden pandemi nedeniyle vatandaşın ve reel sektörün finansman koşullarını kolaylaştırmak amacıyla uygulanan tedbirleri devam ettirmesi bekleniyor. BDDK, değerlendirme sonucunda, içinde bulunulan ve salgının olası etkilerinin devam ettiği süreçte, söz konusu düzenlemelerin aynı amaçlarla uzatılmasının yerinde olacağını belirterek, bu çerçevede uygulamaların geçerlilik tarihini 31 Aralık 2020'den 30 Haziran 2021'e uzattı.

BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR

Buna göre, 30 Haziran 2021'e kadar kredi ödemelerindeki gecikmelere esneklik tanınarak gecikmeye giren krediler takip hesaplarına aktarılmadan önce 90 gün yerine 180 gün beklenilmeye devam edilecek.

Kart borçlarını öteledikleri süre boyunca bankaların asgari tutar da dahil olmak üzere alacaklarını talep etmeyerek ödemesiz dönem tanımlayabilme uygulaması da 30 Haziran 2021'e kadar sürecek.

Önümüzdeki dönemde ekonomiyi daha iyi bir noktaya taşımak için başkanlara büyük görevler düşüyor.

KRİTİK TOPLANTI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TCMB’nin, kanunla belirlenmiş görev ve yetkiler çerçevesinde enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceğini bildirdi.

TCMB’nin, kanunla belirlenmiş görev ve yetkiler çerçevesinde enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceğini belirten Kavcıoğlu, şunları kaydetti:

“Enflasyondaki gerileme, ülke risk primlerindeki düşüş ve finansman maliyetlerindeki kalıcı iyileşme yoluyla makroekonomik istikrarı olumlu etkilerken, yatırım, üretim, ihracat ve istihdamı artırıcı sürdürülebilir büyüme için de gerekli koşulların oluşmasına katkı sağlayacaktır.

Bu bağlamda Para Politikası Kurulu toplantıları, daha önce kamuoyuna ilan edilen takvime uygun şekilde yapılacak olup uygulanacak politikalarda şeffaflık ve öngörülebilirlik ilkeleri doğrultusunda tüm paydaşlar ile iletişim kanalları etkin bir şekilde kullanılacaktır.”

Şahap Kavcıoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ise, “TCMB Başkanı olarak görevimize başladık. Rabbim, ülkemize ve aziz milletimize güzel hizmetlerde bulunmayı nasip eylesin” dedi.

BANKALARLA TOPLANTI

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, banka genel müdürleriyle çok verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, “Paydaşlarımıza verdikleri destekler için teşekkür ediyorum” dedi.

Öte yandan AA muhabirinin bankacılık kaynaklarından edindiği bilgiye göre, toplantıda karşılıklı genel ekonomik değerlendirmeler ele alındı ve fikir alışverişinde bulunuldu. Faydalı bir görüşmenin gerçekleştiğini ifade eden üst düzey bankacılar, piyasaya müdahale edilmeyeceği ve piyasaların kendi içinde hareket edeceği izleniminin edinildiğini aktardı. Para Politikası Kurulu’nun daha önce açıklanan takviminde toplanacağının ifade edildiğini bildiren kaynaklar, bankacılık sektörünün TCMB Başkanı Kavcıoğlu ve TCMB’nin uygulayacağı para politikalarına destek vereceğini dile getirdi.

KAYNAK: FİNANS GÜNDEM
YORUMLAR 7
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Faizci kapitalist düzen birakilmadikca Rahmetli Erbakan hocamızın ekonomi modeli hayata geçmedikçe zengin fakir arasındaki uçurum giderek artar toplumsal rahatsızlıkları tetikler aileler yuvalar dağılır ...bu her zaman böyle olmuştur. .
    Cevapla
  • ferit 3 yıl önce Şikayet Et
    20 ayda 4 merkez bankası başkanı değişti. Soruyorum Murat Uysal faizi indirdi neden gitti? Naci ağbal faizi yükseltti neden gitti? Bu faiz yüksek mi olacak düşük mü? Ekonomiye güven çok azaldı.
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    şu anda gereksiz bir değişim oldu
    Cevapla
  • Muslim Brothers 3 yıl önce Şikayet Et
    Amerikan 10 yıllık tahvil faizleri tüm gelişen ülke paramlarını perişan ettiği zaman da yapılmamalıydı bu iş.
    Cevapla
  • Basri 3 yıl önce Şikayet Et
    Alakası yok. Tam zamanı
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Dolara size bir TL ye getirecek çözümü yazdım devlet azcik olsa yapardi 5 yıldır yazıyoruz sayenizde dolar 10 TL olacak gereksiz bakanları getirmissiniz tek bildikleri kağıt üstünde dolarla güreş yapmak o ilk raundda nakavt.dolara çözüm 10 TL yerli şirket kurmak ve tanesi en az 15 milyarlık yatırımla olması ve bu şirketler gıda ilaç teknoloji elktrik eltronik savunma enerji vb 10 alanda toplamda 150 milyar TL ye 10 şirket ve markamız olurdu dünyaya büyük yatırımcı olarak marka şeklinde satılır ne dolara ihtiyaç kalırdı ne Euro'ya her sene bir tanesini yapsak fabrikasını hem halk hem devlet kalkinir acil başlanması gerek bu projeye....
    Cevapla
  • Salih 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben yandim onlarda yansin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle