Bakan Dönmez'den heyecanlandıran doğal gaz açıklaması: Nisanda başlıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğal gaz çalışmalarıyla ilgili olarak, "Kuzey Sakarya Gaz Sahası bölgesinde nisan ayında ilk sondaj yapılacak. İlk keşif amaçlı sondaj olacak. Akabinde Kanuni Gemimiz devreye girecek. Filyos'ta göreve hazırlanıyor." dedi. Bakan Dönmez Mısır'ın da ruhsat sahası açmayı ilan ettiğini hatırlatarak, "Bizim deniz sahamıza saygı gösterdiler" ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez'den heyecanlandıran doğal gaz açıklaması: Nisanda başlıyor
Bakan Dönmez'den heyecanlandıran doğal gaz açıklaması: Nisanda başlıyor
GİRİŞ 19.03.2021 17:33 GÜNCELLEME 20.03.2021 09:30
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin halen devrede olan en eski hidroelektrik santrali Seyhan HES’te CNN Türk’ün konuğu oldu.

Bakan Fatih Dönmez'in açıklamalarından satır başları:

1956'da işletmeye alınmış. 1952'de inşaatına başlamış. Süleyman Demirel'in de çalışmalarını yaptığı tesis. 60 mw, 3 tribün üzerine kurulu. Bölgedeki tarımsal faaliyetlere de destek veren sulama yapan bir baraj. Şehre bir renklilik katan tesisimiz. 

DENİZ YETKİ ALANIMIZA SAYGI GÖSTERDİLER

(Mısır hakkında) Bildiğiniz gibi Doğu Akdeniz'de kendi kıta sahanlığımızda arama faaliyetlerimiz oldu. Deniz yetki alanlarıyla ilgili ülkeler arasında itilaflar söz konusu oluyor. Mısır da ruhsat sahası açmayı ilan etti. Bizim deniz sahamıza saygı gösterecek şekilde ilan etti. Libya Mısır Lübnan diğer ülkeler de dahil olmak üzere çeşitli işbirliği fırsatları olabilir. 

DOĞU AKDENİZ'DEKİ DOĞAL GAZ ÇALIŞMALARI HAKKINDA...

Son yapılan açıklamalardan Türkiye doğal gazı bulmuş açıklamıyormuş gibi bir söylenti var. Ancak öyle bir şey yok. Biz Karadeniz'deki keşfi direkt açıklayacak vatandaşımızla paylaştık. Denizdeki araştırma ve çalışma olarak ciddi mesai gerektiren işler. Sadece enerji çalışmaları yok. Güvenlik konuları başta olmak üzere çeşitli konularda başlıklar var. Kısa sürede barışla anlaşarak sonuçlanması en büyük temennimiz. 

SONDAJ GEMİLERİNDE SON DURUM

(Oruç Reis ve Barbaros): Oruç Reis çalışıyor şu anda. Barbaros ise çalışmalar kapsamında Tuzla tersanesinde. Sondaj gemilerine iş çıkarmak için 3 boyutlu çalışmaların tamamlanması gerekiyor. Belirli çalışmalar sonrasında sondaja başlıyoruz. 

YENİ SONDAJ NİSANDA YAPILACAK

(Doğal gaz hedefi hakkında) İlk keşfimizi Ağustos ayında yapmıştık. Ekim ortalarında yeni keşif açıkladık. 405 milyar metreküplük bir keşif açıkladık. 2 kuyu açtık. Tespit kuyuları olarak adlandırılıyor. Aynı zamanda üretim kuyusu olarak da ileride kullanacağımız sondajların içinde yer alıyor. Bir sonraki çalışma Kuzey Sakarya Gaz Sahası bölgesinde nisan ayında ilk sondaj yapılacak. İlk keşif amaçlı sondaj olacak. Akabinde Kanuni Gemimiz devreye girecek. Filyos'ta göreve hazırlanıyor. Kısa mesafeli seyir testleri yapıyor. Tuna 1, Türkali 1 ve 2'nin işlemlerini tamamlayacak. 

Önümüzdeki 5 yılda 30 ila 40 kuyuya ulaşmak. 2023'te ilk gazı karaya çıkarmak tabii ilk amacımız. 400 milyar metreküp toplam rezerv. Mühendislik çalışmaları tamamlandı. Yılda 10-15 milyar metreküp gazı vereceğiz. Testler tamamlandı. Ertuğrul Gazi seyrine başladı. Boş getirmek istemiyoruz. 1 hafta önce yola çıktı. Nisan ortalarında Hatay Dörtyol'da hizmete girecek. 

PAKETTE DOĞAL GAZ VE PETROL TEŞVİKİ OLACAK

(Ekonomik Reform Paketi hakkında) Bizimle alakalı 5 madde yer alıyor. Madencilik, petrol, doğal gaz arama üretim yatırım ortamının iyileştirilmesi kısmında sona geldik. Maden kanununda sona geldik. Bu iş özellikle yer altı kaynaklarının üretilmesinde mümkün olduğu kadar hızlı ilerlemesini sağlayacak. Arama kısmı çok mühendislik çalışması gerektiren belki olumlu sonuca ulaşamayacağınız kısım. 

STK'larla enerji verimliliği hakkında projelerle ilgili görüşme temaslarda bulunduk. Tabii bazı yasalarda değişiklik gerekiyor onu da yapacağız. Elektrik enerjisinin depolanması konusu da diğer bir konumuz. Yüksek depolama için bazı gelişmeleri bekliyorduk. Hem maliyetlerin azalması, elektrik depolanması hakkında bazı gelişmeleri gördük. Bazı lokal semt ve mahallelerin elektriğinin depolanması hakkında adım atıyoruz. 

Kendi milli aracımızı trafikte göreceğiz. Bazı elektrikli araçlar vardı. Şarj altyapılarının yatırımıyla ilgili çalışmaları da bu dönemde yapacağız. Doğal gaz piyasasını yeniden yapılandıracağız. Rekabetçi bir ortam oluşturacağız. Bunlar doğrudan pakette yer alan hedeflerimiz Sayın Cumhurbaşkanımız da ifade etti: Hükümetimiz bu tip değişim ve reformları yaptı. 

4 REAKTÖR 2026 ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAK

(Akkuyu hakkında) İlk ünite 2023'te işleme geçecek. Hedef 4. reaktöründe temelinin seneye atılması. Son teknoloji yapılıyor. 4 reaktör 2026'da çalışmaya başlayacak. Dünyada 50'nin üzerinde reaktör çalışmaya devam ediyor. Vatandaşlarımız endişe duymasın, son derece güvenli. Küresel bir piyasadan bahsediyoruz. Herhangi bir risk anında kendisini otomatik olarak kapatacak. Atom Ajansı'na üyeyiz. Onların belirlediği belli kriterler var. Biz sürekli kriterlerin uygunluğunu denetliyoruz. Yapılan yatırıma göre yüzde 30'u yerli. 10 bin çalışan kendi vatandaşımız. İşletmeye geçince 4 bin insan çalışacak. Yarısı neredeyse yerli olacak. Rusya'ya giden öğrencilerimiz eğitimlerini aldı, geldi. 

YORUMLAR 25
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Sanayi Bakanım Mustafa Varank,Yerli , halı gibi esnek, güneş paneli üretmemiz gerekir, kolay taşınabilen balkona asılabilen duvara yapışabilen, çatıyı uçurmayacak hafiflikte mükemmel olur.
    Cevapla
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Yerli aracımızın motorunuda ,almanlara güven olmaz, en kısa sürede ülkemizde üretilmesi, hatta 30 yıl sonra araç içine mikro dalga fırın büyüklüğünde nükleer atom veya güneş reaktörü konarak tehlikesiz bitmeyen elektrik enerjisi sağlanacak, aracın kendi enerjisine artı olarak enerji bu yolla her yer taşınabilecek.
    Cevapla
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Yerli otomobilimizin fiyatı sanırım 40.000-50000 arası usd olma ihtimali çok yüksek, (300.000-350.000 TL) batarya biraz pahalı , arge, kuruluş ve mühendislik maliyetleride var, en iyimser tahminle yurtiçi teşvik paketi ile SUV fiyatı 280.000 TL
    Cevapla
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    TOBB Başkanım , Rifat Hisarcıklıoğlu, Bütün esnaf odaların desteği ile, Tam zamanı dört koldan yurtdışına satabildiğimiz kadar ürün satmalıyız , pazar ve nakliye desteği sizden, hemde ülkemizin döviz açığı azalır. Gece gündüz üretip , gece gündüz, e ihracatla , gemi ile uçakla, trenle ,konteynerlerle satmalıyız. Milyonlarca istihdam, milyarlarca dolar döviz demek , büyük bir ihracat seferberliği başlatmalıyız. Cumhurbaşkanımızın 500 milyar usd hedefi,Binlerce kilometrelik yol bir adımla başlar.
    Cevapla
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Maliye Bakanım, Lütfi Elvan Nasıl elektrikli araç teknolojisini yakaladıysak, Digital para teknolojisinide yakalamalıyız, Artık günümüz dünyasi kripto digital para teknolojisine doğru gidiyor ,kesinlikle büyük bir kara delik gibi kripto paralar herşeyi yutuyor, çok acele etmemiz gerekiyor, Örnek isimler Liradigital,Turkcoin, Varlıkdigital, Enerjicoin vb. Birden çok olabilir, tek olabilir, Merkez bankamız, 100 kişilik kripto para uzmanı ile digital parası sitesi kurarak ,vergi alarak bence 1 yıl içinde 1.000.000.000.000 trilyon TL toplayabilir, Başlangıç değeri kripto paramızın devamı,,,,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle