Son dakika haberi: Akaryakıtta tavan fiyat kararı Resmi Gazete'de yayımlandı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 81 ilde iki ay süreyle uygulanacak akaryakıt fiyatlarının tespitine ilişkin karar aldı. Resmi Gazete yayımlanan karar sonrası akaryakıt fiyatlarında 17 ila 20 kuruşluk indirimler olması bekleniyor. EPDK Başkanı Yılmaz'ın son dakika açıklamasına göre ise bazı illerde indirim 40 kuruşa kadar çıkacak.

GİRİŞ 18.03.2021 13:11 GÜNCELLEME 18.03.2021 13:30
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

EPDK'nin konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Buna göre kurum, benzin ve motorinde 81 ilde iki ay süreyle uygulanacak fiyat farkı tablosunu yayımladı.

EPDK tarafından dün yapılan açıklamada, tüketicileri korumak, sektörün sürdürülebilir ve rekabetçi yapısını devam ettirebilmek ve ortaya çıkan "kar oyunlarının" tekrarlanmaması amacıyla tavan fiyat uygulanması kararı alındığı duyurulmuştu.

Akaryakıtta tavan fiyat kararı Resmi Gazetede yayımlandı

FİYATLARDA 17 İLA 20 KURUŞLUK İNDİRİM OLACAK

Konuya ilişkin açıklama yapan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz şunları açıklamaları yapmıştı: 

“Kurulumuz olağanüstü toplanarak hem tüketicilerimizi hem de sektörümüzün sürdürülebilir ve rekabetçi yapısını korumak için tavan fiyat uygulaması kararı aldı. Kararımızın ardından tavan fiyattan daha aşağı rakamlarda akaryakıt satışı, daha fazla fiyat rekabeti bekliyoruz. Fiyatlarda 17 ila 20 kuruşluk indirimler olacak. Ancak kimse tavan fiyattan bir kuruş pahalı satamayacak”

"TÜKETİCİNİN ÜZERİNE ZAM OLARAK YÜKLENMESİNE İZİN VERMEYİZ"

Enerji piyasalarında serbestliğe büyük önem verdiklerini ancak tüketicilerin mağdur edilmesine, sektörün zehirlenmesine müsaade etmeyeceklerini bir kez daha hatırlatan Başkan Yılmaz; “Toptan ve otomasyon satışlarındaki indirimlerin pazarlık gücü olmayan istasyon müşterilerinin üzerine zam olarak yüklenmesini izin vermeyiz. Tüketici grupları arasında çapraz sübvansiyona, serbest piyasanın yapısını bozacak manipülasyonlara da asla kayıtsız kalamayız. Hep söyledik; piyasalarımızın sağlıklı işleyişi için kanunla verilmiş yetkilerimizi kullanmaktan çekinmedik, çekinmeyiz. Umuyorum bu kararımız bütün sektör oyuncuları tarafından iyi anlaşılır, gereken mesaj alınır, fiyatlar konusunda gereken hassasiyet gösterilir” dedi.

Akaryakıtta tavan fiyat kararı Resmi Gazetede yayımlandı

TAVAN FİYAT UYGULAMASI 2 AY SÜRECEK

Bu geceden itibaren yürürlüğe girecek tavan fiyat uygulaması kapsamında il bazında fiyatlar; EPDK’nın resmi internet sitesinden yayınlanacak. Tavan fiyat uygulaması 2 ay geçerli olacak.

EPDK BAŞKANI YILMAZ'DAN SON DAKİKA 'TAVAN FİYAT' AÇIKLAMASI

Piyasanın serbestliğine halel getirecek hiçbir davranışa izin vermeyeceklerini belirten EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, bugün ortaya çıkan fiyatların akaryakıttaki "kâr oyunlarının" boyutunu ve tavan fiyat kararının haklılığını ispat ettiğini söyledi. Yılmaz, 'tavan fiyat' kararının ardından bazı illerde KDV dahil 35 ila 40 kuruşluk indirimlerin gerçekleştiğini söyledi.

Tavan fiyat uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulunan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, piyasanın serbestliğine halel getirecek hiçbir davranışa izin vermeyeceklerini vurguladı.

Bugün ortaya çıkan fiyatların akaryakıttaki "kar oyunlarının" boyutunu ve tavan fiyat kararının haklılığını ispat ettiğini belirten Yılmaz, "Biz fiyatlarda ortalamada 17-20 kuruşluk indirim olacağını söylemiştik. Tavan fiyat kararımızın ardından bazı illerimizde KDV dahil 35 ila 40 kuruşluk indirimler oldu. Bu durum kararımızın ne kadar yerinde olduğunun da bir kanıtı. Ancak daha yolun başındayız. Vatandaşlarımız özellikle bu süreçte internet sayfamızda ilan ettiğimiz fiyatlara da bakarak istasyonlardaki fiyatlara biraz daha dikkat etsin. Seçimini de yapılan indirime göre yapsın. Kalite zaten her yerde aynı." diye konuştu.

"UCUZ YAKIT VERGİ KAÇAKÇILIĞINA TEŞVİK EDER" İDDİALARINA TEPKİ

Ucuz bayilerden akaryakıt almanın fatura kaçakçılığını teşvik ettiği yönündeki iddialara tepki gösteren Yılmaz, şöyle devam etti:

"İki bayi arasında 5-10-20 kuruş fark var ve ucuz satan bütün bayiler vergi kaçırıyor ve devlet de buna göz yumuyor öyle mi? Bunu söyleyenlerin önce akaryakıt fiyatlarının nasıl oluştuğunu, maliyetlerdeki farklılıkların nasıl pompaya yansıtılabileceğini öğrenmesi gerekiyor. Toplu satışlarda ve otomasyon satışlarında indirim yapmak ne kadar doğalsa, pazarlık gücü olmayan istasyon müşterisine indirim yapmak da o kadar doğal. Şunu da ifade etmem gerekir. Eğer vergi kaçakçılığı yapan var ise bunun ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığımız da zaten gereğini yapmaktadır. Kamunun denetimi hassas ve süreklidir. Akaryakıt fiyatlarını belirleyen önemli maliyet unsurları bellidir. Yüksek kira maliyeti, intifa ya da hava parası gibi giderleri kimse bireysel istasyon müşterilerinden çıkarmamalıdır. Vatandaşlarımız müsterih olsun, hangi bayii en uygun fiyata satıyorsa güvenle o bayiden yakıtını alsın."

"DAVALAR TAVRIMIZI ETKİLEMEZ"

Yılmaz, sektör temsilcileriyle istişareye önem verdiklerini ve tavan fiyat kararanının mahkemeye götürülmesinin bu konudaki tavırlarını etkilemeyeceğini vurguladı. Daha önce de tavan fiyat kararı aldıklarında dava açanlar olduğunu aktaran Yılmaz, "Ama kurumumuz lehine sonuçlandı ve kesinleşti. Çünkü aldığımız kararlar doğru ve hukuka uygundu. Bugün de doğru ve hukuka uygun. EPDK’nin bu sene 20. kuruluş yıldönümü. 20 yıllık tecrübeye sahip bir kurum olarak adaletten, hakkaniyetten, tüketici odaklı duruşumuzdan taviz vermeyiz." şeklinde konuştu.

YORUMLAR 22
  • Opet 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben fiyat artışları ve zamları takip eden biriyim hadi zamları geçtim isim de vereyim Opet bide her seferinde 3 ile 5 kuruş zamlar yapılmakta ilgililere duyrulur
    Cevapla
  • Opet 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben fiyat artışları ve zamları takip eden biriyim hadi zamları geçtim isim de vereyim Opet bide her seferinde 3 ile 5 kuruş zamlar yapılmakta ilgililere duyrulur
    Cevapla
  • malatyalı 3 yıl önce Şikayet Et
    tavan fiyat uygulaması sadece akaryakıtta değil, geçinmek için temel gereksinimlere giren her şey için geçerli olsun.. gıdadan temizlik ürünlerine kadar..
    Cevapla
  • cevdet 3 yıl önce Şikayet Et
    sabitleyin 7 tl olsun yıl boyu ocaktan aralığa kadar sabit fiyat olsun enflasyonu olumlu etkiler
    Cevapla
  • Ramiz 3 yıl önce Şikayet Et
    Petrolcünün ismi büyük, sanki petrol kuyumuz var,gidip oradan doldurup getirip millete satıyoruz,işin aslı hiç de öyle epdk başkanının anlattığı gibi kesinlikle değil,hiç de öğle vicdanlı konuşmuyor Devlet ona yetki vermiş Başkan olmuş atıp tutuyor.Bu indirimden önce toplam kar 0.900 krş/lt idi,bunu da dağıtım şirketi ile petrol cu paylaşıyor yani petrol cüye %55 0,50 krş dağıtım firmasına 0,40 krş eeee ben 18 tane eleman çalıştırıyorum günde lpg hariç 10,000 lt satıyorum bunun yarısı elektronik satış onun karı zaten nerdeyse sıfır nakliyey ,0,05 krş veriyorum geriye kalanı da işçi maaşlarına bile yetmiyor.Madem öyle vatandaşı düşünüyorlar ÖTV yi neden düşürmüyorlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle