Dolarda son durum! İşte ilk rakamlar

Dolar kurunda tahvil faizlerinin düşüşüyle gelinen 7.50 bandındaki yatay seyir 16 Mart gününde de sürüyor. Piyasalarda Fed'in faiz kararı sonrası Başkan Jerome Powell'ın mesajları izlenecek. Ertesi gün için TCMB'nin 100 baz puan faiz artırmasının beklendiği PPK toplantısı öne çıkıyor

Dolarda son durum! İşte ilk rakamlar
Dolarda son durum! İşte ilk rakamlar
GİRİŞ 16.03.2021 09:18 GÜNCELLEME 16.03.2021 09:21

Dolar kurunda yatay seyir sürüyor.

Piyasada bu hafta TCMB'nin Perşembe günü açıklayacağı faiz kararı izlenirken Fed'in faiz kararı ve Jerome Powell'ın faizlerin artmayacağı yönünde piyasayı ne kadar ikna edebileceği da küresel piyasalar için önem arz ediyor.

Geçtiğimiz haftalarda Wall Street'te konuşan Powell, getiri eğrisi kontrolü (YCC) ile ilgili hiçbir mesaj vermeyerek istihdamın sekteye uğramaması için faizlerin artmayacağını belirtmiş ancak piyasalarda bu mesajda şahin yankılanırken tahvil faizlerini yükseltmişti.

ABD tahvil faizlerinin yükselişi nedeniyle, Naci Ağbal'ın gelişi sonrası 6.9 TL altına kadar gerileyen dolar kuru tekrar 7.80'e kadar çıkmıştı.

ABD Hazine borçlanmalarına gelen talebin iyi olmasıyla tahvil faizleri düşerken, TL de kayıplarının bir kısmını geri aldı.

16 Mart sabahı dolar/TL 7.53 seviyesinde, euro 9 TL bandında işlem görüyor

GÜNÜN AJANDASI

TÜİK ücretli çalışan istatistikleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) özel sektörün borç verilerini yayımlayacak(10.00). 

TCMB öğleden sonra yılın ilk ayına ilişkin konut fiyat endeksini  açıklayacak. Konut fiyatları Aralık ayında aylık yüzde 1,7, yıllık yüzde 30,3 artış göstermişti (14.30).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2 tahvil ihalesi düzenleyecek. 2 Yıl ve 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahviller yeniden satılacak. Bir önceki 2  yıllık tahvil ihalesinde ortalama faiz yüzde 14,99, 5 yıllık tahvilde yüzde 13,50 seviyesinde oluşmuştu.

ABD'de perakende satışlar ve ithal fiyatları aynı saatte açıklanacak (15.30). Yılın ilk ayında perakende satışlar yüzde 5,3, otomobil hariç  çekirdek perakende satışlar yüzde 5,9 artış göstermişti. İki verinin ardından sanayi üretimi rakamları gelecek (16.15).

ABD'de günün diğer verileri, işletme stokları, NAHB Konut Piyasası Endeksi (17.00), API petrol stokları (23.30) olacak. Ayrıca 20 yıllık tahvil ihalesi de takvimde yer alıyor.

Avrupa'da ZEW Ekonomik Duyarlılık Endeksi günün en önemli verisi olacak. Almanya için Endeks geçen ay 71,2 olarak gerçekleşmişti.

AB Ekonomik ve Finansal İşler Konseyi Toplantısı gerçekleştirilecek.