Ekonomide 'ezber bozan' hamle! Reform paketi sonrası açıklamalar peş peşe geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan 'Ekonomi Reformları'nı değerlendiren iş dünyasının önde gelen isimleri yeni paketle birlikte Türkiye'nin yoluna daha güçlü bir şekilde devam edeceği görüşünde birleştiler.

Ekonomide 'ezber bozan' hamle! Reform paketi sonrası açıklamalar peş peşe geldi
Ekonomide 'ezber bozan' hamle! Reform paketi sonrası açıklamalar peş peşe geldi
GİRİŞ 13.03.2021 08:54 GÜNCELLEME 13.03.2021 08:58
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün İstanbul’da açıklanan Ekonomik Reform Paketi kapsamındaki tedbirler ve müjdeler iş dünyasında olumlu karşılık buldu. Reform paketini değerlendiren iş dünyası sivil toplum kuruluşu başkanları, atılacak adımlarla birlikte reform niteliğindeki düzenlemeler sayesinde ekonomik toparlanmanın pandemiden kötü etkilenen sektörlerin tamamına yayılacağını dile getirdi.

 

Erdoğan Ekonomi Reform paketini açıkladı

On ana başlık altında açıklanan ve yüzlerce alt kalemden oluşan paketteki düzenlemelerin beklentileri karşılandığını ifade eden iş dünyası temsilcileri, açıklanan paketin dört sac ayağını oluşturan yatırım, üretim, ihracat ve istihdamda etkilerin kısa süre içerisinde görülmeye başlanacağını vurguladı. Yüzbinlerce esnafın vergiden muaf tutulması ve işletmelere sağlanan kredi kolaylığının piyasalardaki canlanmayı hızlandıracağının altı çizildi.
umhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde Ekonomi Reform Paketini açıkladı

Erdoğan açıkladı: 6 ay ödemesiz 100 bin TL kredi

 İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç

 

ÜRETİM VE İSTİHDAM ODAKLI

https://ekonomi.haber7.com/foto-galeri/67652-iste-madde-madde-baskan-erdoganin-acikladigi-ekonomi-reformlariOdağına yatırımın, üretimin, ihracatın ve istihdamın teşvik edilmesini koyan kapsamlı reformların, önemli neticeler vereceğini ifade eden İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Yeni normale reform aşısı, yerli ve yabancı yatırımcıya tedarikte Türkiye’yi işaret edecektir” dedi. Yatırım teşvik ve vergi politikalarının sadeleştirilmesi ile öngörülebilirliği artıran adımların son derece önemli olduğunu vurgulayan Avdagiç, “Keza 850 bin esnafımızın gelir vergisinden muaf tutulması ve beyan yükümlülüklerinin kaldırılması, ilave istihdam sağlayan firmaların 100 bin lira kredi kullanabilecek olmaları da ezber bozan kararlardır” diye konuştu.

Avdagiç, yeni oluşturulacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve Finansal İstikrar Komitesi yapılarının da sorunlara ortak çözüm bulunmasını hızlandıracağını kaydetti. Pandemi ile birlikte para politikalarından çok maliye politikalarının önem kazandığı bir sürece adım atıldığının altını çizen Avdagiç, “Reformlar, faiz artırma baskılarına karşı da pozitif bir plan ortaya koymuştur” ifadesini kullandı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan

V TİPİ TOPARLANMA SEKTÖRLERE YAYILACAK

Reform paketinin iş dünyasının birçok talebine oldukça olumlu bir yaklaşım arz ettiğini dile getiren Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, şöyle konuştu: “Reform Paketi ile birlikte, geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinden itibaren piyasalarda gözlenen V tipi toparlanmanın çok daha fazla sektöre yayılacağına inanıyoruz. Bilhassa dar gelirli esnafımıza sağlanan Gelir Vergisi muafiyeti ve beyan yükümlülüğünün kaldırılması, ekonomimizin lokomotifi konumunda bulunan KOBİ’lerimizin iş hacminde ciddi bir artış sağlayacaktır. Açıklanan desteklerle birlikte kamu maliyesi, enflasyonla mücadele, finansal sektör ve cari açıkla mücadele noktasında ekonominin direnci artacaktır.”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle

İHRACAT HEDEFİNE KATKI SAĞLAYACAK

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, reform paketinde yeni dönemin dört temel üzerinde oturtulacağını ve bu temellerden birinin ihracat olacağını hatırlatırken, “200 milyar dolarlık ihracat hedefine reform paketinin büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi. Küresel ticaretin azaldığı ve dünya ekonomisinin küçüldüğü bir yılda, rekor ihracat başarısına imza atan ihracat ailesinin, üretim ve tedarikçi gücünü göstererek güven tazelediğini kaydeden Gülle, “2021 yılında da dünyanın her köşesine bayrağımızı taşıyacağız. Pandemi sonrası küresel toparlanma döneminde Türkiye’nin hedeflerine hızla ulaşması için her zaman olduğu gibi desteğe devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak

İŞ DÜNYAMIZA GÜÇ KATACAK

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Ekonomik Reform Paketi’nin, iş dünyası ve ekonomi aktörleriyle istişareye dayanarak hazırlanan nitelikli bir yol haritası olduğuna dikkat çekti. Paketin, Türkiye’yi ekonomi ve ticarette geleceğe taşıyacak kritik adımları içerdiğini vurgulayan Olpak, “Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat konularında yeni politikaların hayata geçmesi iş dünyamızın küresel ticarette önünü açacak. Stratejik sektörlerde yerliliğin önünü açacak yeni adımları da memnuniyetle karşılıyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu

YAPIYI GÜÇLENDİRECEK TEDBİRLER AÇIKLANDI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Reform Paketi’ni değerlendirirken, “İhtiyaç duyulan alanlardaki yapısal sorunlara odaklı, kurumsal yapıyı güçlendiren, giderek önemi artan dijital, yeşil ekonomiye önem veren tedbirler açıklandı” ifadesini kullandı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken

İYİ SONUÇLAR VERECEKTİR

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, ekonomi alanında açıklanan reform paketini olumlu bulduklarını bildirdi. Palandöken, “Ülkemizi güçlendirecek reformları hayata geçirecek adımların atılmasının başta esnaf ve sanatkar camiamız olmak üzere ülke genelinde iyi sonuçlar vereceğine inanıyoruz. AB mevzuatına uygun olarak perakende yasasının yeniden düzenlenmesi ile rekabet ve istihdam artacak. Haksız rekabetin ortadan kaldırılması ile vatandaş daha kaliteli, ucuz hizmete kavuşacak” dedi.
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın,

HEP BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, “Kurumsal yapının güçlendirilmesi, yatırımların teşviki, iç ticaretin kolaylaştırılması, rekabet politikaları, piyasa gözetimi ve denetiminin reforma dahil edilmesi çok geniş kapsamlı bir çalışma olduğunu gösteriyor. Ayrıca küçük esnafa yönelik vergi muafiyeti ve beyan yükümlülüğünün kalkması bu zor günlerde güzel bir hediye oldu” açıklamasında bulundu. Aydın, reformların öz olarak yatırım, üretim, istihdam ve ihracat temeline dayandığını kaydederken, “Yeni reformlarla güçlü ve kaliteli büyüyen bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz” dedi.

Öncelikle açıklanan paketin ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği üzere ekonomik reform paketinin özünde ekonomiye yatırım, üretim, istihdam ve ihracat temelinde büyütme amacı bulunuyor. Açıklanan paket kapsamında,  makroekonomik istikrar, kamu maliyesi, enflasyon, finansal sektör, cari açık ve istihdam gibi alanlarda çeşitli tedbir ve uygulamalar öne çıkıyor.

Yatırım ortamının iyileştirilmesi ve üretimin güçlendirilmesi için atılacak adımlarda kararlılık vurgusu büyük önem taşıyor. Ekonomimizin yapısal sorunlarının önemli bir bölümü üretim kaynaklıdır. Dolayısıyla üreten ekonominin inşaasıyla birlikte birçok alanda iyileşme hissedilecektir. Bu anlamda reform paketi umut verici detaylar içermektedir.

Reform paketi içerisinde yatırımların ve üretimin önünü açacak bir diğer unsur olarak da kamu maliyesindeki disiplin ve tasarruf vurgusu ön plana çıkıyor. TÜMSİAD olarak her fırsatta dile getirmeye çalıştığımız tasarruf ve tasarrufların reel sektöre kanalize edilmesi hususu ekonomimiz için büyük önem arz etmektedir.

Yatırımların finansmanı noktasında, katılım bankacılığının gelişimine yönelik kanuni düzenlemeler, üzerinde durduğumuz unsurlardan biridir. Bu kapsamda islami finans piyasasının ülkemizde gelişmesi ve İslami finansın imkan verdiği her enstrümanın kullanılması gerekmektedir. Gelişmiş bir faizsiz finans sisteminin tasarrufların reel sektöre yansımasının olumlu etki yapacağına inanıyoruz.

Yine pakette pandemi sırasında en çok zarar gören mikro ölçekli işletmeler ve küçük esnafın unutulmamış olması memnuniyet vericidir. Özellikle 850 bin esnafın gelir vergisinden muaf tutulması ve beyanname yükümlülüklerinin kaldırılması önemli bir gelişmedir.

Mikro ve küçük ölçekli işletmeler ile ilgili bir diğer önemli gelişme ise ihracat potansiyeli olup hiç ihracat yapmamış işletmelerin ihracata sevk edilmesi hususu ki; ülkemizin bu konuda potansiyeli bulunmaktadır. Özellikle e-ticaret konusunda devletimizin bu alanda yapacağı düzenlemeler ile birçok mikro ve küçük işletmenin önü açılacak.

Genel olarak bakıldığında paket, bütçe disiplininden vergi düzenlemelerine, güçlendirilmiş dijital hizmetlerden gıda arzı politikalarına, tarımsal üretimin geliştirilmesine yönelik politikalardan enerji verimliliğine Cumhurbaşkanlığımız nezdinde kurulacak yeni ofis başkanlıklarına ve çeşitli piyasa denetim mekanizmalarına kadar birçok konuyu detaylı şekilde ele alıyor. Sadece kısmi alanlara değil, bu şekilde ekonominin bütününe yönelik kapsayıcı bir paketin kararlılıkla uygulamaya geçmesinin ülkemizin ekonomik performansını artıracağına inanıyorum.

Sahanın nabzı tutularak ve ekonominin ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlanan bu paketin, ekonomimizin yarınlara güçlü olarak taşınması açısından somut çözümler getirdiğine inanıyorum. Her zaman ifade ettiğimiz üzere, uygulamanın başarıya ulaşabilmesi için, birlik ve beraberlik içerisinde ve ekonominin tüm paydaşlarının desteği ile hareket etmenin çok önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum.

 

 

YORUMLAR 13
  • Hmd 3 yıl önce Şikayet Et
    Çalışanların ve emeklilere büyük zam yapılsın ki talep artar ve yatırım üretim de artar. Bu kadar basit.Almanya örneğinde olduğu gibi.Ucretler yüksek ama enflasyon yüksek değil. Ekonomistler bizi kandırıyorlar. Bankalar da hükumeti ve bizleri kandırıyorlar. Ücretler düşük olsun ki insanlar bankaya krediye muhtaç olsun
    Cevapla
  • FAİK1978 3 yıl önce Şikayet Et
    PAKETTE ne acıkladınız biz anlamadık hangı şirkete hangi esnafa ne faydası var kim bu iyi olacak diyenler kim bunlar ee neymiş sakla samanı gelir zamanı eldekilerini yersen kalırsın yayan kamu harcamları yenımı aklınıza geldi RABBİM YAR ve yardımcımız olsun ne deyim......
    Cevapla
  • unknown 3 yıl önce Şikayet Et
    Gölcük Depremi için konulan vergiler niye kalıcı oldu ? Bunlar ne zaman kalkacak ?
    Cevapla
  • adalet 3 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah ,uçuyoruz,şahlanıyoruz ,oh oh oh mis gibi.
    Cevapla
  • zazaki 3 yıl önce Şikayet Et
    iş dünyası devleti kullanıyor...
    Cevapla
  • Mustafa Güzel 3 yıl önce Şikayet Et
    DEvletin personelisiniz galiba, kıskançlıkmı var?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle