Karadeniz gazıyla ilgili önemli hamle! 1 Ekim'de başlıyor

Vadeli Doğal Gaz Piyasası ile fiyat belirsizliğinden kaynaklanan risklerin bertaraf edilmesi, piyasa öngörülebilirliği, derinlik ve likiditenin artırılması hedefleniyor. Bu kapsamda Karadeniz gazının ileri tarihli kontratlarla satılmasına imkan sağlayacak Vadeli Doğal Gaz Piyasası 1 Ekim'de devreye giriyor.

GİRİŞ 12.03.2021 12:40 GÜNCELLEME 12.03.2021 13:47
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış
  • Türkiye'de doğal gaz ticaretinin daha rekabetçi koşullarda yapılmasına ve Karadeniz gazının ileri tarihli kontratlarla satılmasına imkan sağlayacak Vadeli Doğal Gaz Piyasası 1 Ekim'de devreye giriyor.

  • Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) hazırladığı Vadeli Doğal Gaz Piyasası İşletim Usul ve Esasları, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

  • Buna göre, Vadeli Doğal Gaz Piyasası, EPDK tarafından mevzuat altyapısı oluşturularak 1 Eylül 2018'de Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) bünyesinde devreye alınan Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası'na (OTSP) entegre şekilde faaliyete geçecek.

  • Söz konusu piyasa, gerekli yazılım çalışmaları, testler ve sanal uygulamaların tamamlanmasının ardından 1 Ekim itibarıyla işleme açılacak.

Vadeli Doğal Gaz Piyasası ile fiyat belirsizliğinden kaynaklanan risklerin bertaraf edilmesi, piyasa öngörülebilirliği, derinlik ve likiditenin artırılması hedefleniyor.
İleri tarihli fiziksel teslimat gerektiren yenilikçi ürünlerin de organize piyasada sunulması planlanıyor.

Türkiye dördüncü gemi ile mesajı verdi: Doğu Akdeniz'de çalışmalar hızlanacak


Böylece OTSP'de faaliyet gösteren oyunculara kendi pozisyonları açısından alternatif bir hareket esnekliği ve risk yönetimi imkanı sağlanırken, ileriye dönük belirsizlikler en aza indirilerek arz güvenliğine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih sondaj gemisinin Karadeniz'deki Tuna 1 bölgesinde 85 milyar metreküp daha doğal gaz rezervi bulunduğunu, böylece bulunan doğalgaz rezervinin 320'den 405 milyar metreküpe yükseldiğini açıklamıştı

TÜRKİYE BÖLGEDE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRECEK

Vadeli Doğal Gaz Piyasası ile Karadeniz gazının 2023 tarihi vade alınarak ileri tarihli kontratlarla satış imkanının bulunmasıyla rekabetçi ve derinlikli bir piyasaya kavuşulacağı öngörülüyor.

Türkiye'nin, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı, TürkAkım gibi uluslararası boru hatları ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesislerindeki kapasite artışlarıyla çeşitli arz kaynaklarından gelen doğal gazın da fiyatlandığı uluslararası bir ticaret merkezi haline gelmesi hedefleniyor.

Yerli gazın ticaretiyle Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının ve cari açığının azaltılması amaçlanırken, rekabetçi piyasayla konut ve sanayi tüketicilerinin enerji maliyetlerinin düşmesi bekleniyor.

Fatih hazırlıklara başladı, Türkali köyü sakinleri heyecanlandı


Vadeli Doğal Gaz Piyasası'nın devreye girmesiyle Türkiye, Karadeniz, Balkanlar ve Doğu Akdeniz havzasında doğal gazın uluslararası standartlarda ticaretinin
apılabileceği hukuki ve teknik altyapıya sahip bir doğal gaz borsası işleten ilk ülke olacak.


TÜRKİYE, DOĞAL GAZ BORRASI KURAN İLK ÜLKE OLACAK

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vadeli Doğal Gaz Piyasası'nın Türkiye'nin enerji sektörü için önemli bir yenilik
olduğunu belirterek, "Türkiye, bölgesinde etkin işleyen bir doğal gaz borsası kuran ilk ülke oluyor. Doğal gazda ticaret merkezi olma ve ithalat bağımlılığımızı azaltma yolunda tarihi bir aşamadayız. Ekimde enerji sektöründe yeni bir dönem başlayacak. 2021, doğal gaz sektörümüz için bir dönüm noktası olacak. Piyasamızı yeniden yapılandıracağız." dedi.

Karadeniz'de bululnan doğal gazın 2023 yılından önce kullanıma sunulacağı açıklanmıştı

OTSP'DE 6 MİLYAR LİRALIK İŞLEM HACMİNE ULAŞILDI

EPİAŞ bünyesinde 1 Eylül 2018'de devreye alınan ve piyasa oyuncularının aktif olarak günlük doğal gaz alım-satım işlemlerini gerçekleştirdiği OTSP'de şubat sonu itibarıyla 4,2 milyar metreküp doğal gaz ticareti yapıldı.

Bu dönemde, 6 milyar lira işlem hacmine ulaşılan OTSP'de mart ayı gaz referans fiyatı ortalaması bin metreküp başına 1290 lira olarak gerçekleşti.
OTSP'de 48 kayıtlı borsa oyuncusu bulunuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 21
  • çankırılı 3 yıl önce Şikayet Et
    Teşekkürler zafer bey dogru söyleyorsun. Daha 19 yıl eveli hastaneye varmadan eveli doktorun yazhanesinde 500 TL veriyordum Ayrıyretden 2000 TL Bıcak Parasını verirdin hastanelerde rehin kaldıklarını ne zaman unuttuk çocugu engelli oluyor devlet bakana para ilac bezlerinin veriyor 65 liler Şehir içinde bedava seyahat yapıyor.daha neler saymakla bitmez iha siha silahlar yollar köprüler denizin altından tuneller hava alanları uzaya füze fırlatmalar saymakla bitmez bilmeyen nankörlerin gözüne dizine dursun.Türkiyede CHP nin HDP iyi partinin bir dikilir agaçları Varmı.CHP ancak heykel yapar başka birşey yapmaz onuda tam benzemiyor.
    Cevapla
  • necdet yetim 3 yıl önce Şikayet Et
    65liler bedava dolaşıyor aynen büyük olay ya akpden önce sokağa adım atamazlardı ya yasaktı ya
    Cevapla
  • Hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    Elimizi çabuk tutalım bu gazı çıkarmamız gerekiyor. Yoksa başka ülkelere mahkum olup yüksek faturalar ödemeye devam ederiz.allah yolumuzu açık etsin
    Cevapla
  • çankırılı 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizim başkanı dünya takdir etti türkiyedeki kötü zihniyetli TÜRKİYE Düşmanı yeli olupda milli olmayanlar begenmezler de çünkü Türkiye çag atlıyor.Allah emegi geçenlerden razı olsun.
    Cevapla
  • vatandas 3 yıl önce Şikayet Et
    vatandas icraat bekliyor faturalar cep yakiyor dogalgaz elektrik fiyatlari düsürülmeli.
    Cevapla
  • halka ? 3 yıl önce Şikayet Et
    gözünü seveyim hemen parayı satışı düşünmeyin. halkın cebine deyansısın artık. doğalgaz faturaları 2 ye değil 3 e 5 e katladı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle