Avrupa Türk balığına göz dikti! Talep yüzde 50 arttı

İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, salgın döneminde Türkiye'deki balığa Avrupa'dan talebin yüzde 50 arttığını söyledi.

Avrupa Türk balığına göz dikti! Talep yüzde 50 arttı
Avrupa Türk balığına göz dikti! Talep yüzde 50 arttı
GİRİŞ 10.03.2021 10:12 GÜNCELLEME 10.03.2021 10:21
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Koronavirüs sürecinde bağışıklık güçlendirecek gıdalar tercih edilirken, en fazla talep edilenlerin başında balıkgeldi. Balıkçılık sektörü pandemide büyürken, Türkiye’deki balıklara Avrupa'dan talep arttı.

Yüzde 50 oranında talep artışı olduğunu söyleyen İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı ve İZTO (İzmir Ticaret Odası) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan, "Bizim denizlerimizdeki balıklar daha kaliteli. Bu da Avrupa'dan talep görme sebebi. Hem avcılık hem de kültür balıklarına inanılmaz bir talep var. Türkiye'nin geçen yıl su ürünleri ihracatı 1 milyar 50 milyon dolar civarındaydı. Allah nasip ederse bu yılki beklentimiz 1,5 milyar dolar civarında. Geçen yıla göre yüzde 50 oranında bir artış bekliyoruz. En çok ihraç ettiğimiz ürünlerin başında çipura, levrek, hamsi, ahtapot, sübye, kalamar geliyor. En fazla ürün sattığımız yer ise Avrupa Birliği ülkeleri" dedi.

Çakan, talep artışının nedenini ise şöyle açıkladı:

"Birinci neden Türk sularında yetişen balıkların kalitesi. İkinci neden ise pandemi sürecinde insanların beslenme alışkanlıkları değişti. Covid- 19'dan sonra insanlarımızın balığa talebi oldukça arttı. Balık, insanların bağışıklık sistemini güçlendirmesine katkı sağlıyor. Ayrıca Omega3 en çok balıkta var. Koronavirüse karşı insanların bağışıklığını güçlü tutuyor." 



Dünyada gıda sorunu bulunduğunu belirten Çakan, Türkiye'de su ürünleri sektörünün her yıl geliştiğini belirtip, talep artışının bu gelişimi artıracağını söyledi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 4
  • Oğuzhan Sarı 3 yıl önce Şikayet Et
    Balık iç piyasada çok pahalı gecen yılki limona yapılan gibi sayın tarım bakanı balığın ihracatı durdurursa halkımız ucuz balık tükedebilir
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Sezon geldi geçti daha balık alıp yiyemedik. 3 sene önce 7-10 tl arası aldığımız Alabalık şimdi 30 tl oldu. İhracat artınca fiyatlar aşırı artıyor. Bizde balıkçının önünden geçerken fiyatlara bakıyoruz olan bu.
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Masallah masallah
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Bundan sonra balık fiyatları ero üzerinden hesaplanır ve fiyatlar artar. Yani Türkiyede üretilen balık Avrupada tüketilir.
    Cevapla