Yeni torba yasada dikkat çeken düzenlemeler! Borcu olanlara verilmeyecek

Son dakika haberi: Ekonomide yeni düzenlemeleri içeren torba yasa için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Hazırlanan teklife göre haciz satışlarına çekidüzen verilecek ve açık arttırmalara katılmak için artık teminat alınacak. Öte yandan düzenlemede dikkat çeken diğer bir maddeye göre ise vergi borcu olanlara akaryakıt dağıtım lisansı verilmeyecek.

Yeni torba yasada dikkat çeken düzenlemeler! Borcu olanlara verilmeyecek
Yeni torba yasada dikkat çeken düzenlemeler! Borcu olanlara verilmeyecek
GİRİŞ 09.03.2021 12:17 GÜNCELLEME 09.03.2021 12:19
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Hükümet, vergi sisteminden, hacize, akaryakıt satışından, ödeme kaydedici cihazlara kadar çok sayıda ekonomide düzenleyici başlığın bulunduğu yeni bir torba teklifi hazırlıyor. Taslakta, çok sayıda bakanlığı ilgilendiren düzenleme olacak. Buna göre, haciz satışlarına çekidüzen verilecek. Açık artırmalara katılmak için teminat alınacak ve elektronik ortamda yapılabilecek. Hile karıştıranlar cezalandırılacak. Ayrıca, vergi borcu olanlara akaryakıt dağıtım lisansı verilmeyecek. Ödeme kaydedici cihazlarda hile yapanlara hapis cezası verilecek.

Araştırmalar yapıldı! Türkiye ilk sıraya yerleşti

TBMM’de hazırlıkları süren ve bir çok bakanlığı ilgilendiren torba teklif üzerindeki çalışmalar sürüyor. Taslak metinde yer alan bazı düzenlemeler şöyle:

HACİZLİ SATIŞA YENİ DÜZEN

Hacizli malların açık artırma yolu ile satılması sırasında, açık artırmaya katılacaklardan mala biçilen değerin yüzde 5’i oranında teminat alınması öngörülüyor. Taslak ile muhafazası tehlikeli veya masraflı olan menkul malların da pazarlık usulü ile satılmasına olanak sağlanıyor.

Hacizli malı almaktan vazgeçen veya malın bedelini belirtilen süre içinde vermeyen müşteri, ihaleye ilişkin zararları karşılamak zorunda olacak. Ayrıca ihale bedeli üzerinden hesaplanacak yüzde 15 tutarında tecil faizi ödeyecek.

Hacze konu olan menkul ve gayrimenkuller de açık artırma ile elektronik ortamda satılabilecek. Bu düzenleme ile satıştan daha çok kişinin haberdar olması, açık artırmaya katılımın en üst düzeye çıkarılması, malın gerçek değerinde satılması, alıcıların satış mahalline gelmeksizin elektronik ortamda teklif vererek satışın kısa sürede sonuçlandırılması amaçlanıyor.

Bu satışlarda ihale bedelinin tamamını ödememek suretiyle ihalenin feshine sebep olan kimse teklif ettiği bedel ile bir sonraki ihale bedeli arasındaki farktan ve zarardan sorumlu olacak. Ayrıca iki ihale arasındaki fark üzerinden hesaplanacak tecil faizi ödemek zorunda kalacak.

AKARYAKIT SATIŞINA YENİ KURALLAR

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca lisans verilen akaryakıt dağıtıcısı ve bayisi gibi firmalardan; kayıt dışılığa sebep olacak şekilde belgesiz olarak akaryakıt alım satımı yapanlar, sattıkları akaryakıtların belgelerini başka firmalar veya kişiler adına düzenleyenler ile bu belgeleri kullananların fiilleri kaçakçılık suçları kapsamına alınıyor.

Ayrıca akaryakıt dağıtıcılarının, herhangi bir dağıtıcıdan aldığı akaryakıtı başka bir dağıtıcıya satamayacakları hükme bağlanıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca verilecek lisanslar ise bundan sonra ‘Vergi borcu olmaması’ şartına bağlı olacak. Vergi borcu olanların lisans talepleri kabul edilemeyecek.

LPG dağıtıcı ve bayilik lisanslarının süre uzatılması talepleri de geçmiş dönem vergi borcu olmaması şartına bağlanacak. Ayrıca, söz konusu lisans sahiplerinin her yılın nisan ayının son günü itibarıyla vadesi geçmiş borcu bulunmadığına dair belgeyi EPDK’ya vermesi zorunlu olacak.

ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLARA YENİ KONTROL SİSTEMİ

Vergi güvenliğinin sağlanması, kayıt dışı ekonomi ve vergi kaçakçılığı ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi amaçlarıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca yetkilendirilmediği halde ödeme kaydedici cihaz mührünü kaldıran, donanım veya yazılımını değiştiren, satışlara ait mali bilgilerin cihazda kayıt altına alınmasını engelleyen kişilere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Cihazda kayıt altına alınan bilgileri değiştiren veya silen, Hazine ve Maliye Bakanlığı veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarına elektronik ortamda iletilmesi gereken belge, bilgi veya verilerin iletilmesini önleyen veya bunların gerçeğe uygun olmayan şekilde iletilmesine sebebiyet verenlerin de 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülüyor.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 21
  • temel 3 yıl önce Şikayet Et
    borcu olan ømur boyu borc devam edecek kari koca ayrilmis bile olsa aldigi tarih de evli ise iki taraf da borclu olacak borc ødemeye geldimi bir evli degiliz borc konusu kapandi mi bir evlliyiz oyunu bitmesi gerek ayni sey dolandirici icin de olacak yada sahte gelin damat insanlarin kandirip mallarini alir ise geri bin kat verene kadar borc devam edecek sahte polis asker paralari alir ise o zaman hem para hem agir hapis cezasi olacak
    Cevapla
  • M. Baki 3 yıl önce Şikayet Et
    Kamu çalışanlarına, 4 b 4 c hepsi için düzenleme bekliyoruz
    Cevapla
  • aç kalsınlar 3 yıl önce Şikayet Et
    3 mt ye 3 mt bir alanı seramik yaptırmak istedim. 2 gün için 1600 tl işçilik 1800 tl de malzeme parası istediler. 110 m2 brüt evi boyamak için 2600 tl işçilik, 1500 tl de malzeme parası istediler. bizi aptal sanıyorlar. hiç kimse haram demiyor, faiz demiyor, kul hakkı demiyor. hele otomobil tamir piyasasını görseniz, birde usta olsa bari. doğru düzgün tamir edemiyor lar hepsi cahil. bir fiyat cetveli hazırlanması lazım. bende fayans yapmayı öğrendim, parke döşemeyi öğrendim, boya ve alçı yapmayı öğrendim. artık her şeyi kendim yapıyorum. arabayı tamir etmesini de öğrendim. gerekli alet edavatları da aldım, aç kalsınlar akılları başlarına gelsin.
    Cevapla
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    halkın sağlığı ile oynayan sahtekar aç gözlere ceza varmı
    Cevapla
  • Yavuzcan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bı torba yasayı da milleti rahatlatmak için yapın be kardeşim artık bırakın milletten almayı ,reform adı altında milletle alakası olmayan yasalar hep çıkıyor,mesele işsizlerin yarısı sabıkalı olduğundan iş bulamıyor neden buna çözüm getirilmiyor,adam biriyle kavga etmiş tokat atmış mahkeme ceza vermiş siciline işlemiş neymiş sabıkası var iş başvurusu red.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle