Borsa rallisi mart ayında devam edecek mi?

Geçtiğimiz ay aşılama uygulamaları, tüketici güveni ve harcamalarda ilerleme kaydedildi. Borsaların mart ayında da ralliye devam edeceğini gösteren bazı ilerleme sinyalleri olduğu gibi, ufukta riskler de bulunuyor

Borsa rallisi mart ayında devam edecek mi?
Borsa rallisi mart ayında devam edecek mi?
GİRİŞ 04.03.2021 11:41 GÜNCELLEME 04.03.2021 11:41

Geçtiğimiz ay birçok alanda ilerleme kaydedildi. Aşılama çalışmaları hız kazanırken tüketici güveni ve harcamalar yükseliş gösterdi. Bununla birlikte ise piyasalar yukarı yönlü hareketine devam etti. Yine de yatırımcıların bu ay dikkat etmesi gereken bazı endişe verici sinyaller de ortaya çıktı.

MEDİKAL VERİLER

Şubat ayında korona virüs vakalarında ve hastanede tedavi gören hastaların sayısında %50 oranında düşüş görüldü. Pozitif test sayıları geriledi ve vaka sayılarındaki düşüşü perçinledi. Ay boyunca hava durumu nedeniyle yaşanan gecikmelere rağmen, aşı uygulamaları hız kazandı ve ABD’de nüfusun %15’i en az bir doz aşı oldu.

EKONOMİK VERİLER

Forbes’un haberine göre şubat ayında ekonomik veriler de iyiye gitti. ABD hükümetinin teşvik ödemeleri banka hesaplarına yatmaya başlarken tüketici güveni ve harcamalarda yükseliş görüldü. Medikal veriler iyiye giderken, karantina önlemleri esnetildi ve işletmeler yeniden işe alım yapmaya başladı. Yatırımlar ise ay boyunca güç kazandı.

DÖNÜM NOKTASI

İleriye bakıldığında, aşı uygulamaları daha da hızlanacak. Aşılar konusunda görülen tedarik zinciri sorunlarının büyük bir bölümü çözüldü ve aşıların mart ayında daha erişilebilir olması bekleniyor. Buna ek olarak depolaması ve uygulaması diğer aşılardan daha kolay olan Johnson & Johnson aşısının onaylanması da uygulama sürecini hızlandıracak. Mart ayı, aşılar için bir dönüm noktası olacak.

PANDEMİ SONA ERMEDİ

Geçtiğimiz ay oldukça iyi haberler almış olsak da, pandemi sona ermedi. Vaka sayılarındaki düşüşe rağmen hem yeni vaka sayıları hem de hastanede tedavi gören hastaların sayısı, ikinci dalganın zirvelerine yakın seviyelerde seyrediyor. Aslına bakılacak olursa şubat ayının sonlarına doğru gelişme durakladı, hatta tersine döndüğünün sinyallerini verdi. Riskler oldukça gerçek. Yine de hızlanan aşılama uygulamalarının bu riskleri kontrol altında tutması bekleniyor. Mart ayında pandemi konusunda ilerlemenin devam edeceği tahmin ediliyor.

VERİMLİ BİR DÖNEM

Mart ayında ekonomik koşullar iyiye gidiyor. Ekonomiler yeniden açılırken istihdam piyasası da, özellikle restoranlar ve eğlence gibi en ağır darbeyi gören sektörlerde  toparlanma göstermeye devam edecek. Verimli bir döngü oluşturarak bu gelişme, tüketici güvenini ve harcamaları yükseltecek. ABD’de yeni bir teşvik paketinin kongreden geçmesi halinde ise, yeni bir itici güç olarak ortaya çıkacak. Risklere ve işsizliğin halen çok yüksek olmasına rağmen, ilerlemenin devam etmesi bekleniyor.

BORSA RALLİ MODUNDA

Bu senaryo, piyasaların geçtiğimiz birkaç ayda gördüğü toparlanma. Şimdi özellikle bilançolarda ortaya çıkıyor. Şimdiye kadar geçtiğimiz çeyreğe yönelik verilerin neredeyse %6 yükseldiği görüldü. Bu yükseliş ise yaklaşık %9’luk düşüş beklentisine rağmen gerçekleşti. Şirketler uyum sağladı ve ekonomi toparlanmaya devam ederken bu adaptasyonun meyvelerini topluyor. Daha güçlü iş olanakları, mart ayı boyunca piyasaları desteklemeye devam edecek ve yükseltecek. Ekonomik hasara, medikal risklere ve piyasalardaki tüm türbülansa rağmen, piyasalar ralli modundan çıkmıyor.

EKONOMİK BAŞARI RİSKİ

İleriye bakıldığında, piyasalar açısından en büyük risk ekonomik başarı. Bu riski şubat ayının sonlarına doğru, hızlı büyüme ihtimali ve enflasyon beklentisi faiz oranlarını yükselterek birkaç gün piyasaları sarstığında gördük.

Piyasalar büyük oranda büyüyen bir ekonominin iyi yanlarını fiyatladı. Ancak yüksek enflasyon ve faiz oranları gibi potansiyel risklerin de göz önünde bulundurulması gerekiyor. Son dönemde piyasalarda görülen yüksek volatilite, ekonomik toparlanmanın mart ayında hız kazanmasıyla tekrarlanabilir.

GEÇİŞ DÖNEMİ

Geriye bakıldığında, şubat ayı pandeminin üçüncü dalgasının ve muhtemelen de pandeminin sonuna yaklaştığımızı düşündüğümüz bir ay oldu. Ekonomi yeniden açılmaya ve toparlanmaya başlarken, pandemi piyasalara yön veren unsurlardan biri olarak öne çıkmadı. Kısacası şubat ayı normalleşmenin yakın zamanda gerçekleşebilecek bir ihtimal olarak görülmeye başladığı bir dönem oldu. Riskler mevcudiyetini koruyor, kısıtlamaların esnetilmesi ve mutasyonlarla birlikte yeni bir dalga ihtimali bulunuyor. Ekonomik hasarın toparlanması ise zaman alacak. Yine de hızla ilerleyen aşı uygulamaları ve teşvik programlarıyla birlikte mart ayının görünümü oldukça iyi.