Bakanlık harekete geçti! Kuyumcularda yeni dönem

Ticaret Bakanlığı, kuyumcuların kuruluşuna ve faaliyetine ilişkin yeni bir düzenlemeye gidiyor. Taslağa göre, kuyumcular da artık emlakçılar gibi yetki belgesi ile faaliyet gösterebilecek.

Bakanlık harekete geçti! Kuyumcularda yeni dönem
Bakanlık harekete geçti! Kuyumcularda yeni dönem
GİRİŞ 03.03.2021 17:31 GÜNCELLEME 03.03.2021 17:31
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi...Kuyumculara yeni düzenleme geliyor. BDDK'dan yapılan açıklamayla kamuoyuna yansıyan mağduriyetlerin artmasının ardında Ticaret Bakanlığı, kuyum sektörünü düzen altına almak için harekete geçti.

Ticaret Bakanlığı, finansal olmayan belirli iş ve mesleklere ilişkin yaptığı düzenleme kapsamına kuyumculuğu da aldı. kuyumculuğun uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi amacıyla kuyum sektörüne yetki belgesi şartı getiriliyor. Yüksek kazanç vaadi ile para, altın toplayarak mağduriyet oluşturan işletmeler takibe alınacak.

Altın fiyatları 9 ayın dibinden döndü

Türkiye hedef büyüttü: En az 45 ton altın üretilecek

''Kuyum yönetmeliği taslağı''na göre işletmeler artık yetki belgesi olmadan faaliyet gösteremeyecek.

Yetki belgesi verilmesinde aranan şartlar, kuyum işletmelerinin sahip olması gereken iş yeri şartları, kuyum işletmelerinin faaliyetleri sırasında uymakla yükümlü olduğu ilke ve kurallar gibi hususlara yer verilecek yönetmelik ile kuyumculuk sektörünün mevzuat altyapısının oluşturulması hedefleniyor.

Son dakika: Enflasyon rakamları açıklandı

MASAK'TAN YAKIN TAKİP

Kuyumcuların kuruluşuna ve faaliyetine ilişkin yasal düzenlemelerin gözden geçirilerek yenilenmesi amacıyla Ticaret Bakanlığı, MASAK, Gelir İdaresi Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı birlikte hareket edecek.

Taslakta şu bilgilere yer verildi:

"Kuyumculuk sektörünün kayıt altına alınmasına ilişkin düzenleme yapılması, ülkemizin siyasi, ekonomik ve finansal alanda pek çok olumsuz yansıması olması beklenen "gri liste" yaptırımı ile karşı karşıya kalmaması açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda, kuyum ticaretine yönelik herhangi bir yasal mevzuatın olmaması nedeniyle gerek sektörden gelen geri bildirimler ve kamuoyunun talepleri gerekse Bakanlığımıza ulaşan tüketici şikâyetleri doğrultusunda başlayan hazırlık çalışmalarımızda, sektörde var olan sorunların giderilmesine ve sektörün mevcut durumunun iyileştirilmesine yönelik detaylı bir inceleme ve analiz yapılmıştır."

SIKINTILAR GİDERİLECEK

Bakanlık, düzenlemenin gerekçesinde uygulamada pek çok sıkıntının bulunduğuna dikkat çekti. Yapılacak düzenlemeyle tüketici memnuniyetinin artırılacağı ifade edildi.

KAYNAK: DÜNYA
YORUMLAR 9
  • Tr yerli 3 yıl önce Şikayet Et
    Kuyumcu, bakkal, esnaf, motel, hôtel, pansiyon, restaurant, kasap, aklına ne iş gelirse kimsede yazar kasa yok kimse fiş kesmiyor hepsi vergisiz satış yapıyor. Yazar kasa olmayan kalmasın mecburi fiş olmassa olmaz.
    Cevapla
  • 2023 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir çay içene fiş, sakız alana fiş. Diş çektirenlere fiş, hırdavat alana fiş. Traş olana fiş. HER ŞEYE FIŞ Yazar kasa ile devlete ciddi alış veriş güvencesi hissettirir ülkenin prestiji
    Cevapla
  • mad 3 yıl önce Şikayet Et
    Milletvekili seçilmek içinde ya 2 yıllık üniversite yada bu yetki belgesi gibi belge alma zorunluluğu getirilmeli.
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    altının kapalı çarşı fiyatı başka mahalle kuyumcusunun fiyatı bambaşka. herkes kafasına göre altına fiyat biçiyor. buna da bi çare getirmeleri lazım
    Cevapla
  • ASILBEY@06ÇUBUK 3 yıl önce Şikayet Et
    Kuyumculardan alınan altınlar sertikayla,faturayla veya yerine kaim belgeyle alınıp satılsa belgesiz altın alma ,satma önlendiğinde hem kaçan vergi önlenir, hem altın hırsızlığına darbe vurur.Altın hırsızları kolay paraya çevirme işine giremeyeceği için,el altından satma,eritme vb.gibi alternatiflere girecekler.
    Cevapla
  • Misafir 34 3 yıl önce Şikayet Et
    İşlenmemiş Altında vergi yok. Takı olarak alınıp satılan altında vergi var (sadece işçilik olan tutarında %18)
    Cevapla
  • Ugr 3 yıl önce Şikayet Et
    Altındai,elmasta,pırlantada vergi yok
    Cevapla
  • ASILBEY@06ÇUBUK 3 yıl önce Şikayet Et
    Kuyumcuların yaptığı işler kayıt altına alınsa da ,hiç olmazsa ödemesi gereken verginin 1/4 ü alınabilse ,bu konu daha elzem olur. Kuyumcuların gösterdiği kazancına göre ödediği vergiye bakarsan,sadaka vereceğin gelir. Oysa milyonluk kelepir bir yer denk gelirse hemen alırlar. Bunun izahı varmı. Kazancınımı eksik gösteriyor,kara para işimi var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle