ABD'li dev fiyatları 500 kat artırdı, iflas bayrağını çekti

Elektrik kesintileri nedeniyle yüklü tazminat davaları ile karşı karşıya kalan dev enerji şirketi iflas bayrağını çekti. Şirket, enerji fiyatlarını talebi yansıtmak için megavat saat başına 9 bin doların (yaklaşık 66 bin TL) üzerine çıkarmıştı. Bu hizmet ücretleri normal fiyatların yaklaşık 500 katı anlamına geliyor.

ABD'li dev fiyatları 500 kat artırdı, iflas bayrağını çekti
ABD'li dev fiyatları 500 kat artırdı, iflas bayrağını çekti
GİRİŞ 03.03.2021 13:53 GÜNCELLEME 03.03.2021 13:53

Çetin kış şartları sonrası elektriklerin kesilmesi yaşanan büyük sorunlar nedeniyle yüklü tazminat davaları ile karşı karşıya kalan Teksas'ın en büyük elektrik şirketi iflas başvurusunda bulundu.

ABD'de kış fırtınası yüzünden kaç kişinin yaşamını yitirdiği hâlâ net olarak belirlenemedi. 68 ilçeye ve tahminen 700 bin müşteriye toptan enerji sağlayan Teksas'ın en büyük ve en eski enerji kooperatifi, şubat ayı boyunca eyaleti kasıp kavuran felaketvari kış fırtınalarından kaynaklanan ve 2 milyar doları (yaklaşık 14,6 milyar TL) aşan ani faturalarla karşı karşıya kaldıktan sonra pazartesi günü iflas koruması için başvuruda bulundu.

SEÇENEĞİ KALMADI ELEKTRİKLER KESİLDİ

Müşterilere doğrudan enerji sağlayan diğer enerji kooperatiflerine toptan güç satan Brazos Electric Power Cooperative, Houston'daki federal mahkemeye sunduğu dosyada bu adım dışında "başka seçenekleri kalmadığını" beyan etti.

Şirket yöneticisi Clifton Karnei, yeminli ifadesinde "Basitçe aktarmak gerekirse, Brazos Electric kendini bir anda mevcut bilançosuyla çözemeyeceği bir likidite tuzağına sıkışmış buldu" dedi.

Brazos, devasa büyüklükteki kış fırtınalarının eyaletteki elektrik santrallerinin neredeyse yarısını işlemez hale getirip 4 milyondan fazla insanı elektriksiz bırakmasından sonra ciddi mali baskı altında kalan birçok kamu hizmeti şirketinden biri. Eyaletteki enerji yetkilileri de topyekun sistemik çöküşü önlemek için daha fazla planlı kesinti kararı verdi.

HİZMET ÜCRETLERİ 500 KATINA ÇIKTI

Santraller birer birer çökerken evlerini ısıtmak isteyen insanların elektriğe ulaşma yönündeki umutsuz çabaları şebekede yüklenmeye neden oldu ve eyaletin şebeke operatörü Teksas Elektrik Güvenilirlik Konseyi (Electric Reliability Council of Texas, ERCOT) enerji fiyatlarını talebi yansıtmak için megavat saat başına 9 bin doların (yaklaşık 66 bin TL) üzerine çıkardı. Hizmet ücretleri normal fiyatların yaklaşık 500 katına çıktı.

Sonuç olarak Brazos ve diğerleri, tıpkı tüketiciler gibi, aniden çok yüksek elektrik faturalarıyla karşı karşıya kaldı. ERCOT, cuma günü yaptığı açıklamada ilk faturaların 2,1 milyar dolarının (yaklaşık 15,4 milyar TL) ödenmediğini söyledi.

Bağımsız bir enerji pazarlamacısı olan Volt Electricity Provider LP'nin kurucusu Maulin Patani, pazar günü Reuters'e verdiği demeçte, "Belediye elektrik sektörü gerçek bir krizde" dedi.