Kredi kartlarını yok edecek milyar dolarlık plan adım adım işliyor

Dev fintek şirketi Affirm’ün, kredi kartlarının sonunu getirecek milyar dolarlık bir planı var.

GİRİŞ 03.03.2021 14:45 GÜNCELLEME 03.03.2021 15:28
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Dev fintek şirketi Affirm, halka arzından yalnızca sekiz gün sonra 26 milyar dolar piyasa değerine ulaştı. Şirketin hisseleri 12 aylık gelirinin 44 katı seviyesinde işlem görüyor ve bir kredi kurumu ya da olgunlaşmış bir ödeme şirketi gibi değil, bir teknoloji şirketi gibi fiyatlanıyor. Ödeme devi PayPal’ın değerlemesi ise satışlarının 12 katı seviyesinde gerçekleşiyor.

Şirketin büyümesini sürdürmek için Affirm’ün kurucusu Max Lexchin bazı büyük ve pahalı hamleler yaptı. Temmuz ayında, e-ticaret platformu Shopify’ın ABD’de yer alan satıcıları için tek taksitli finansman hizmeti sunan şirketi olmak için, Shopify’a hissesinden %5’lik pay verdi. Bu hissenin değeri şimdi 2 milyar dolar. Aralık ayında ise, Affirm Kanadalı şimdi al, sonra öde şirketi PayBright’ı 264 milyona satın aldı.

ŞİMDİ AL SONRA ÖDEME SİSTEMİ

Forbes’un haberine göre yatırımcılar büyüme satın alıyor ve şimdi al, sonra öde hizmeti Worldpay’in tahminlerine göre 2025 yılında dünyanın en hızlı büyüyen e-ticaret ödeme metodu olacak. Affirm ve Klarna ile Afterpay gibi rakipleri 2020 yılında ABD’de 10 milyar doların üzerinde işlem gerçekleştirdi. Bu rakam ise beş yıl önce yaklaşık 100 milyon dolar seviyesindeydi.

Bununla birlikte ABD’de kredi kartı bakiyeleri düşüyor ve kart ücreti hacimleri halen korona virüs pandemisi öncesi seviyelerinin altında. Şimdi al, sonra öde şirketlerinin hiç biri böyle bir sonuç hayal etmemişti. Örneğin Afterpay müşterilerini kredi denetimine tabi tutmuyor ya da faiz talep etmiyor. Ancak şirket gelirinin %14’ünü, Levchin’in hiç hoşlanmadığı gecikmiş ödemelerden elde ediyor.

Satış noktası finansı yeni nesil tüketiciler için o kadar çekici hale geldi ki, Peloton, Mirror ve West Elm gibi yüksek profilli markalar şimdi Affirm aracılığıyla faizsiz taksitli ödeme kredileri sunuyor. Perakende ödemeleri, 30 Eylül tarihinde sona eren mali yılda Affirm’ün 596 milyon dolarlık gelirinin yarısını oluşturdu. Ancak şirket aynı 12 aylık süreçte 97 milyon dolar da kayıp yaşadı ve halen kar etmedi.

Affirm’ün faiz oranları her zaman düşük değil. Oranlar krediyi alan kişinin kredi notuna göre %0 ila %30 arasında değişebiliyor. Aynı zamanda faizsiz taksit olanağı sunan satıcıların da oranlar üzerinde etkisi oluyor. Ancak Affirm gecikmiş ödemelerden ücret talep etmiyor ve tüketicilere ödeyecekleri Faiz miktarını ilk başta bildiriyor.

Bu miktar ise genellikle üç ila 12 ay arasında değişen sabit ödemelerden oluşuyor ya da daha büyük alışverişler söz konusu olduğunda 4 yıla kadar çıkabiliyor. Tüketiciler her ay rutin kredi kartı borçlarını öderken, pahalı bir ürünü Affirm ile satın alabilirler.

KAYNAK: BORSAGÜNDEM
YORUMLAR 13
  • Temel reis 3 yıl önce Şikayet Et
    Eskiden bir selamla mal alınır, gününde ödemesi yapılır, gerekirse idare edilirdi. Ama herkes dürüst yaşardı. Şimdi herkes tüketim çılgınlığı da kimse sözünü tutmuyor, borcunu ödeyen yok. Bankalar ve benzeri finans kurumları da kendi mevzuatlarını oluşturmuş tefeciliklerini legal olarak sürdürüyorlar.
    Cevapla
  • Ekrem 3 yıl önce Şikayet Et
    Bildiğin evkur sistemi. :-)
    Cevapla
  • Birbilmeyen 3 yıl önce Şikayet Et
    Sanal tefecilik. Kimse kimsenin yerine borcunu ödemez, öder ise bedeli olur. Bir taksit ödemeyin görelim.
    Cevapla
  • hakıkat 3 yıl önce Şikayet Et
    heralde yanı kımse babasını n hayrına para dagıtmıyor
    Cevapla
  • Birisi 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir seyi de , baskalarinin yanlislarina kizmak yerine, once biz bulup, yanlışlara alternatif olarak ortaya koyabilsek. Incelenip, uygulamasini geliştirip bize uygunsa kullanmak gerek. En iyisi, baskalarinin adimini izlemek yerine, kendi inancimiza göre uygulamalar gelistirmeliyiz.
    Cevapla
  • Tamer 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen katılıyorum.
    Cevapla
  • Arif 3 yıl önce Şikayet Et
    Bildiğin senet sisteminin elektronik ortama aktarılmış hali. Aynı olayı bizde beyaz eşya bayileri ve evkur gibi mağazalar senelerdir kullanıyor.
    Cevapla
  • osmanlı 3 yıl önce Şikayet Et
    Sömürü düzeni değişen hiç bir şey yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle