Şubat ayı kira zam oranları açıklandı! TÜİK TEFE-TÜFE oranı ne kadar oldu?

TÜİK tarafından açıklanan Şubat ayı TÜFE oranlarına göre kira artış oranı belli oldu. Şubat ayında enflasyon yıllık yüzde 15.61 olarak gerçekleşti. TÜFE’nin 12 aylık ortalamasına bakıldığında ise artış oranı yüzde 12.81 olarak belirlendi.

Şubat ayı kira zam oranları açıklandı! TÜİK TEFE-TÜFE oranı ne kadar oldu?
Şubat ayı kira zam oranları açıklandı! TÜİK TEFE-TÜFE oranı ne kadar oldu?
GİRİŞ 04.03.2021 09:16 GÜNCELLEME 04.03.2021 09:16

Şubat ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte kiralara yapılacak zam oranı belli oldu. Bu ay kira sözleşmesini yenileyecek olanlar güncel oranlar üzerinden kontrat yapacak. Enflasyon Şubat ayında TÜFE'de yüzde 0,91 artış gösterdi. Yıllık enflasyon yüzde 15,61 oldu. Buna göre kira artışlarında 12 aylık TÜFE rakamı baz alınacak. Peki kiralara ne kadar zam yapılacak? Mart ayı kira zammı ne kadar oldu?

TÜİK ŞUBAT AYI KİRA ZAMMINI AÇIKLADI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Şubat ayı itibarıyla on iki aylık ortalamaya göre tüketici fiyatlarında yüzde 12,81 artış gerçekleşti. Buna göre mal sahipleri kiracısına yasal olarak en fazla yüzde 12,81 oranında zam yapabilecek.

Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor. Ev sahipleri bu oranın üzerinde artış yapamıyor.

Ev sahipleri yasal oranı aşarak zam yaparsa kiracının bu duruma hukuksal yoldan itiraz etme hakkı bulunuyor.

MART AYI KİRA ARTIŞ ORANI 2021 HESAPLAMA!

  • Konut Kirası: 1.000 TL

  • TÜİK TEFE TÜFE Mart 2021 Kira Artış Oranı: % 12.81

  • Mart Ayı Kira Zammı Tutarı: 128.10 TL

  • Mart 2021 Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.128,10 TL

KİRA ZAM ORANI NASIL HESAPLANIR?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında imzalanan kira sözleşmesi hem ev sahibinin hem de kiracının haklarını koruma altına alması açısından büyük önem taşımaktadır. Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanarak kabul edilen kira sözleşmesinde bunun aksini gösteren bir madde bulunmuyorsa bu durumda imzalanan kira sözleşmesi 1 senelik yani 12 aylık olarak düzenlenmiş kabul edilir. Kira sözleşmesi bu nedenle yılını doldurduğu anda yenilenir. Bu yenileme işleminde ev sahibinin kiraya zam yapma hakkı ortaya çıkar.

Kira artış oranı zammı yıl başında değil kira sözleşmesinin tarihinin dolduğu 12. ay itibari ile yapılır. Ancak kira sözleşmesinin maddeleri arasından bunun aksini gösteren yönde "kira zam oranı 6 ay da bir belirlenir", "kiraya 3 sene boyunca zam yapılmayacaktır" gibi ibareler bulunuyorsa bu durumda kira artışı zam oranı için sözleşmede yer alan ibare geçerli olarak kabul edilir.

Sürenin dolduğu ay içerisinde açıklanan enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması resmi kira artışı zam oranı olarak uygulanır. Ev sahibi kiraya en fazla bu rakam üzerinden zam yapma hakkına sahiptir. Bu oranın üzerinde bir rakam için her iki taraf rıza gösterse dahi zam yapılması kanunen yasaktır. Ancak ev sahibi ile kiracının arasındaki karşılıklı rıza ile uzlaşmaya bağlı olarak daha düşük bir oranda zam yapılmasına izin verilmektedir. Yani açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinde zam yapılması yasaklanırken bu oranın altında bir zam yapılmasına izin verilebilmektedir.

KİRA SÖZLEŞMESİ HAZIRLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

  • Kiraya verenin mülk sahibi olduğuna ilişkin tapuyu ya da vekaleti görerek kontratı doldurun.

  • Kontrata mülke ilişkin bilgiler olan adres, mülkün niteliği (ev, işyeri) gibi temel bilgileri yazın.

  • Daha sonra kiraya veren ve kiracıya ilişkin kişisel bilgileri eksiksiz doldurun. T.C. kimlik bilgilerinin yazıldığından emin olun.

  • Kiralayan ile anlaştığınız kira bedelini ve ödeme tarihlerini de yazın.

  • Kira kontratında bulunan tarihlerin doğru olmasına dikkat edin.

  • Kiralanan mülkün içindeki demirbaşlara ait bilgileri doldurun.

  • Kira kontratını kefiller huzurunda imzalamanız çok daha sağlıklı olur. Kira kontratının bütün sayfalarında her iki tarafın imzaları mutlaka olmalı.

  • Yine sözleşmeye, kira bedelinin yatırılacağı banka hesap bilgilerini ve ne şekilde yatırılacağını detaylı olarak yazın.

  • Kira kontratında depozitonun içeriği ve hangi şartlarda iade edileceği açık bir şekilde belirtilmelidir.

  • Eğer depozito verdiyseniz hangi tarihte ne kadar verdiğinizi ve hangi şartlarda geri alınacağını belirlemekte fayda vardır.

  • Kira bedeli havale veya eft olarak gönderilecekse "2021 yılı Şubat ayı kira bedeli" şeklinde bir açıklama ile göndermelisiniz.

  • Kontratın bundan sonraki kısmı matbu şekilde yasal hükümlerle doludur. Burayı okuduktan sonra imza aşamasına geçebilirsiniz.