Küçülmeye gitti! HSBC üst düzey yöneticilerini Avrupa’ya taşıyor

Londra’daki işletmesinde küçülmeye giden HSBC bölgedeki personeli işten çıkarıyor ve üst düzey çalışanlarını Asya ve Avrupa’daki birimlerine taşıyor. İddialara göre bankada köklü bir değişim hazırlığı söz konusu.

Küçülmeye gitti! HSBC üst düzey yöneticilerini Avrupa’ya taşıyor
Küçülmeye gitti! HSBC üst düzey yöneticilerini Avrupa’ya taşıyor
GİRİŞ 02.03.2021 10:08 GÜNCELLEME 02.03.2021 10:08

HSBC, Londra'daki hisse senedi alım satım birimini elden geçiriyor. Financial News’in haberine göre şehirde çalışan personelin bir kısmını işten çıkaran ve İngiltere merkezli üst düzey personeli Paris veya Hong Kong'a kaydıran bankanın söz konusu hamleleri HSBC’nin ticaret bankacılığına yöneldiğine dair yeni bir örnek oluşturdu.

Habere göre İngiltere merkezli banka personele son iki gün içinde Londra hisse senedi bölümünde işçi çıkarmayı planlıyor. Kaynaklar HSBC'nin bazı çalışanları işten çıkardığını, ancak aynı zamanda çıkarılan çalışanlara işten ayrılmak yerine Paris ve Hong Kong ofisine transfer olma şansının da sunulduğunu da belirtiyor.

Bankanın Londra merkezli hisse senedi işletmesinin bazı üst düzey yöneticiler de yeni bölgelere taşınıyor. Şu anda Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'nın (EMEA) satış ticaretinin başında olan Oliver Kadhim, James Grafton ile birlikte Asya özkaynak yürütme biriminin eş başkanı olmak üzere Hong Kong'a taşınmaya hazırlanıyor.

Joelle Tarrant, Kıta Avrupası'nın özkaynak yürütme başkanı olmak için Paris'e taşınacak. Londra'daki mevcut konumu Avrupa Birliği elektronik yürütme başkanlığı olan Tarrant, aynı zamanda küresel çapta hisse senedi birimindeki piyasa yapısından da sorumlu.

HSBC’nin yöneticilere yönelik hamlelerinin yanı sıra, söz konusu taşınmalar Londra merkezinde çalışan bir dizi hisse senetlerinden sorumlu personelini de işten çıkarılma riskiyle karşı karşıya bırakmıştır. Habere göre 2015 yılında JPMorgan Cazenove’den HSBC’ye katılan Ashley Bazeley ve bankanın borsa çalışanlarından Jodie Smith bankadaki kariyeri risk altında olan iki isim.

Bankanın Asya’daki hisse senetleri birimine olan hamleleri tek yönlü bir trafik değil. HSBC Asya Pasifik Hisse Senedi Yürütme Birimi Başkanı Ed Duggan, Hong Kong’taki görevinden hisse senetleri için küresel elektronik yürütme başkanı olmak üzere Londra’ya transfer edilmeye hazırlanıyor.

HSBC'nin Paris'teki hisse senedi yatırım birimi de bankanın geçen yıl Eylül ayında açıkladığı işçi çıkarma hamlelerinden nasibini aldı. Fransa’da 678 çalışanı olan yatırım bankası biriminin yaklaşık üçte birinin 2022'nin başlarında işten çıkarılması bekleniyor.

Asya'ya geçiş stratejisi de uygulayan bankanın önümüzdeki beş yıl içinde bölgedeki küresel bankacılık ve piyasalar birimine 800 milyon dolar yatırım yapma planları bulunuyor. HSBC Küresel Bankacılık ve Piyasalar Birimi Eş Başkanı Greg Guyett ve ticari bankacılık işletmesini yürüten Barry O'Byrne'un da aralarında bulunduğu üst düzey yöneticilerin bu değişim kapsamında Londra'dan Hong Kong'a transfer olması bekleniyor.

Haziran 2020'de banka personeliyle paylaşılan bir notta HSBC, Avrupa'daki işletmelerini basitleştirmeyi planladığını açıklamıştı. Banka, Avrupa'daki işletmesinin Londra ve Paris'teki iki ana merkezden faaliyet göstereceğini ve yeni yapı altında Londra'nın Avrupa için genel yönetim sorumluluğunu koruyacağını açıklamıştı.