Milyarder yatırımcıdan spekülatif yatırımlara ilişkin sert uyarı

Elliott Managment’ın Kurucusu Milyarder Paul Singer spekülatif yatırımlara yönelen yatırımcıların çok büyük bir darbe alacağını öngörüyor. Singer toparlanmaya ilişkin fazla umut beslemenin de yanlış olduğu görüşünde

Milyarder yatırımcıdan spekülatif yatırımlara ilişkin sert uyarı
Milyarder yatırımcıdan spekülatif yatırımlara ilişkin sert uyarı
GİRİŞ 01.03.2021 15:09 GÜNCELLEME 01.03.2021 15:09

Milyarder riskli fon yöneticisi Paul Singer, Elon Musk hayranlarına, spekülatif yatırım yapan yatırımcılara ve kripto paraya aşırı bir biçimde bağlananlara karşı haklı çıkmak için sabırsızlanıyor.

Finansal piyasalardaki karmaşık görünüme ilişkin daha temkinli bir karşılığı benimseyen 76 yaşındaki milyarder kurucusu olduğu 46 milyar dolarlık yatırım danışmanlığı şirketi Elliott Management’ın müşterileriyle paylaştığı notta borsalardaki aşırı “gösterişli dizilimin” gelecekte yatırımcıları mağdur edeceğini öngörüyor. Uzun zamandır ABD Merkez Bankası’nın(FED) kolay para politikalarına çirkin bir son vereceği konusunda uyarıda bulunan Singer'a göre, piyasadaki her şey olması gerektiğinden daha fazla.

Bloomberg International’ın haberine göre Signer söz konusu yatırımcı mektubunda, “Geriye dönüp bakıldığında Amerikan borsalarındaki çılgınlıkların en büyüğünün bu dönemde yaşandığının görüleceğine inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Milyarderin görüşlerine göre, FED’in salgına karşı trilyonlarca dolarlık teşvikle mevcut parasal genişlemeyi yinelemesinin birleşmesi çok daha keskin bir düşüşün zeminini hazırlıyor. Singer, yükselen enflasyonun hem politikacıları hem hisse senedi yatırımcılarını hem de tahvil yatırımcılarını şoke edeceğini öngörüyor.

Singer, "'Önümüzdeki sorun'; düşük kaliteli menkul kıymetler, şaşırtıcı seviyelerdeki değerleme ölçümleri, aşırı gelişmiş sermaye yapıları, gerçek kârların kıtlığı, en aktif borsacılar tarafından belirtilen vahim bir kıtlık anlayışı ve ayak takımı 'Satın Al! Satın al!' diye böbürlenirken ekonominin makro beklentilerinin o kadar heyecan verici olmaması gibi görünüyor" açıklamasına yer verdi.

Piyasalar son günlerde endişe verici işaretler göstermeye başladı. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri bir yılın en yüksek seviyesine tırmanırken hisse senetlerinde düşüş yaşandı. Yatırımcılarsa FED’in sıkı parasal politikalara ne zaman geçeceği konusunda endişelenmeye başladı.

1977’den bu yana uyguladıkları ve yalnızca iki sene para kaybettikleri çoklu strateji operasyonlarının temellerine devam ettireceklerini açıklayan Singer, Bitcoin’den hükümet tahvillerine kadar piyasalardaki histeriyle besleyen ve geri dönüşü olmayan risk belirten varlıkları dışarıda bıraktıklarını ifadelerine ekledi.

Milyarderin yatırım danışmanlığı firması geçtiğimiz yıl Mart ayı da dahil olmak üzere her ay getiri sağladı yıl boyunca %12,7’lik kazanç elde etti. Temel faaliyetleriyle birlikte faiz oranları ve altınla ilgili portföy koruma ticaretinin bir kombinasyonunu uyguladıkları portföylerinde iflas eden krediler, sermaye aktivizmi ve özel sermaye yatırımları da bulunuyor. Firma, 44 yılda S&P 500 Endeksi'ni geride bırakarak yaklaşık %13'lük yıllık kazanç kaydetti.

Singer ABD hisse senetlerine ilişkin öngörülerindeki gerçeklik payını açıklamak adına Elon Musk’ın elektrikli otomobil devi Tesla şirketini örnek gösteriyor. Signer yaklaşık 1.000 katlık fiyat kazanç oranıyla işlem gören şirket hisselerine rağmen diğer bütün dev otomobil şirketlerinin de yakın zamanda elektrikli araç piyasasına gireceğine dikkat çekiyor.

Aynı zamanda ABD’deki Cumhuriyetçi Parti’nin başat donörlerinden olan Signer kripto para piyasasını ise uzun zamandır dolandırıcılık olarak tanımlıyor. Ancak Bitcoin sadece bu yıl neredeyse %70 yükseldi ve 21 Şubat'ta 57.350 dolara ulaşarak rekor kırdı. Teşvik önlemleriyle birlikte dijital para biriminin hızlı yükselişini izleyen milyarder fon yöneticisi Bitcoin’le ilgili iddialı açıklamalarda bulundu.

Singer, “Bitcoin’e uzun vadeli yatırım yapmakla böbürlenen insanlardan kaçınmak için başınızı yastığın altına koymak gerçekten yorucu olabiliyor. Derin nefes almak sadece kısa bir süreliğine de olsa bazen işe yarayabiliyor. ‘Biz demiştik’ diyeceğimiz noktaya kadar bu baskı altında kalmaya devam edeceğiz” görüşlerine yer verdi.

Tüm dünya salgının etkilerinden kurtulmaya başlasa ile Singer yatırımcıları beklentileri kontrol altında tutmaya çağırdı. Milyarder riskli fon yöneticisi ticari gayrimenkul piyasasının, sinema salonu şirketlerinin, perakende şirketlerin, restoranların ve iş seyahatleriyle ilgili şirketlerin büyük bir engelle karşılaşmaya devam edeceklerini ve bazı durumlarda kalıcı hasar alabileceklerini belirtiyor.

Signer bu süreçte ekonomik iyileşmeninse virüs varyantları ve "kısa ve uzun vadede toplum için en iyi olandan ziyade bazı durumlarda kısa vadeli siyasi baskılarla yönetiliyor gibi görünen" politikalar tarafından engellendiğini yazdı.

KAYNAK: BORSAGÜNDEM