Osmanlı umudu! 500 milyon dolarlık hazine iddiası! Cihazı alan koştu!

Ekonomik krizin eşiğindeki Yunanistan’da halk umudunu Osmanlı definelerine bağladı. Ülkede son iki yılda 2 bin 440’ın üzerinde arama cihazı satılırken, Atina hükümetinin, aynı zaman diliminde 126 adet hazine arama ruhsatı verdiği belirtildi.

GİRİŞ 28.02.2021 22:25 GÜNCELLEME 28.02.2021 22:26
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

Yunanistan'da geçim sıkıntısı yaşayan halk umudunu Osmanlı ve geçmiş medeniyetlere ait definelere bağladı. Ekonomik krizdeki ülkede ‘define var’ söylentileri, ağırlıklı olarak Osmanlı İmparatorluğu eserleri üzerinde yoğunlaştı. Osmanlı İmparatorluğu ve eski medeniyetlerden kalma altın hazinelerini bulup köşeyi dönme hayali kuran Yunanlılar ise ellerindeki çeşitli haritalarla definelerin peşine düştü.


Ülkede son iki yılda 2 bin 440’ın üzerinde define arama cihazı olarak bilenen metal dedektörü satılırken, Atina hükümetinin, aynı zaman diliminde 126 adet hazine arama ruhsatı verdiği belirtildi.

500 MİLYON DOLARLIK OSMANLI HAZİNESİ İDDİASI

Gümüş işçiliği ile ünlü ve 1913 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun elinden çıkan Yanya kentinde ise halk arasında en çok yaygın olan Ali Paşa’nın Hazinesi’. Öte yandan Kiato kenti sakinleri ise, 1800 tarihli Osmanlı belgelerine dayandırdıkları bilgilere göre, bölgede Osmanlı İmparatorluğu’na ait 500 milyon dolar değerinde “Define var” söylentisine inanılıyor. Halk arasında dillendirilen bir başka Osmanlı hazinesi ise, Osmanlı imparatorluğu’nun son yıllarında Mora Yarımadası’nın en zengini sayılan Kamil Bey’in hazinesi oldu.

Birçok Yunanlı altın arama cihazı ile bölgeyi tararken, şu ana kadar yapılan kazılara rağmen hazine bulunamadı. Hazine avcılığına meraklı olan çoğu kişi de, Halkidiki Yaramıdası’nın Holomonta köyündeki define varlığına inanıyor. İnanışa göre, Homonta köyü sakinleri 1944-1948 yılları arasındaki iç savaştan kalma altın İngiliz liraraları için kazılar yapıyor.



Rivayete göre, Rus uçakları iç savaş sırasında Yunanlı komünistlere yardım amacıyla paraşütle içi İngiliz liraları dolu sandıklar atıyorlardı. Türk Azınlığın yoğun yaşadığı Batı Trakya’nın Şapçı ilçesinde ise “Bulgar hazinesi” söylentileri oldukça yaygın olduğu belirtiliyor.



Selanik Emniyet Müdürlüğü Kültür Varlıkları ve Eski Eserler Dairesi’ne bağlı polis memurları, Serez kentinde 68 yaşındaki bir kişinin arkeolojik sit alanında yasadışı kazı yaptığını tespit ettiklerini açıkladı. Yetkililer, kaçak hazine arayan 68 yaşındaki kişinin tutuklandığını ifade ederken, kaçak kazı yapan kişinin evinde yapılan aramada Helenistik döneme ait 10 adet sikke, Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait altın işlemeli birden fazla tasın ele geçirildiğini ifade etti. Selanik Emniyet Müdürlüğü Kültür Varlıkları ve Eski Eserler Dairesi’ne bağlı polis ekipleri, Aralık 2020’den bu yana bölgede yasadışı hazine arayan 102 kişi hakkında rapor tutulduğunu, 45 kişinin ise tutuklandığını açıkladı.

YORUMLAR 57
  • Cihan 3 yıl önce Şikayet Et
    Umut fakirin ekmeğidir
    Cevapla
  • Mahmut Aktaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Ülkem eserlerimize sahip çıkma zamanı bütün kolluk küvetlerrine sesleniyorum üzerinize düşeni yapın
    Cevapla
  • Ali Baba 3 yıl önce Şikayet Et
    Yunanlılar 1827de bağımsız oldukları günün anısına 27000 genç kıza kötülük ettiler... Osmanlı izlerini silmek için güvercini öldürdüler çınar ağaçlarını kestiler... Şimdide Osmanlı döneminden kalma akçeye muhtaç oldular..Etme bulma dünyası...
    Cevapla
  • Osmaniyeli 3 yıl önce Şikayet Et
    Çalışıp güney koreliler ve Türkiye gibi teknoloji ve bilimsel ürünler üretip satıp para kazanabilirler.Altın madeni veya diğer madenleri arayıp bulabilirler.Ama define arama işi yunanistanın ekonomik krizine çare olmayabilir.
    Cevapla
  • Turco 3 yıl önce Şikayet Et
    Define arama bahanesiyle Osmanlı eserlerini ve kalıntıları yok etmek için tasarlanmış projedir. İzin vermememiz gerekir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle