Deniz salyangozundan 1,6 milyon dolarlık gelir

Türkiye'den yılın ilk ayında 3 ülkeye toplam 1,6 milyon dolarlık deniz salyangozu ihraç edildi.

Deniz salyangozundan 1,6 milyon dolarlık gelir
Deniz salyangozundan 1,6 milyon dolarlık gelir
GİRİŞ 28.02.2021 14:57 GÜNCELLEME 28.02.2021 14:57
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) kayıtlarından derlenen bilgiye göre, yılın ilk ayında 3 ülkeye 257 bin 840 tonluk deniz salyangozu ihraç edildi. Söz konusu ihracattan 1 milyon 587 bin 670 dolar kazanıldı.

Güney Kore Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti ve Tayvan, Türkiye'den deniz salyangozu satın alan ülkeler oldu.

Güney Kore Cumhuriyeti'ne 856 bin 520, Çin Halk Cumhuriyeti'ne 489 bin 600 ve Tayvan'a 241 bin 550 dolarlık ihracat yapıldı.

Karadeniz'den de yılın ilk ayında Güney Kore Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti ve Tayvan'a 200 bin ton deniz salyangozu ihracatı karşılığında 1 milyon 209 bin 200 dolar gelir elde edildi.

Buna göre, Türkiye'den ocakta yapılan deniz salyangozu ihracatının değer olarak yüzde 76'sını Karadeniz Bölgesi sırtladı.

"Deniz salyangozu ihracatından elde edilen gelir sevindirici"

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, Türkiye'de deniz salyangozunun tüketimi olmamasına rağmen ihracatının ön planda olduğunu söyledi.

İhracatçıların büyük başarısıyla bu ürünün yurt dışı piyasalara sunulduğunu belirten Kalyoncu, ülkeden ve bölgeden yapılan deniz salyangozu ihracatından elde edilen gelirin sevindirici olduğunu vurguladı.

Kalyoncu, söz konusu ihracatın daha üst noktalara çıkması konusunda yasal mevzuatlarda var olan kısıtlamalarda düzenleme yapılmasının zorunlu olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Doğal dengenin korunması ve popülasyon açısından deniz salyangozunun avlanma zorunluluğu bulunuyor ancak tüm deniz canlıları için eşit bir şekilde aynı mevsimde uygulanan avlanma yasağı istenilen düzeyde ürün tedarik edilmesini zorlaştırmakta. Bunun için de hızlı artış gösteren deniz salyangozunun diğer deniz canlılarına zarar vermemesi açısından belli bir dönem yasak uygulanmadan avlanmasına müsaade edilmesi halinde ihracatının da daha üst rakamlara ulaşması sağlanmış olacaktır."

YORUMLAR 3
  • Faruk 3 yıl önce Şikayet Et
    her sey iyi güzelde karadenizde salyangoz birakmadiniz...ne midye kaldi nede balik...sahillerimiz ölü serit haline geldi ...bundan 15 20 yil öncesinde zonguldak sahillerinde istedigin kayaliklardan midye topliyabiliyordun.. sahilin birkac metre aciginda dipteki kumsalda salyangoz görebiluyordun....simdi bunlari araman lazim...yazik ediyorsunuz güzelim denize dogaya insana ..ticaretinizi yapin ama böyle yok edici sekilde degil...
    Cevapla
  • Yörük 3 yıl önce Şikayet Et
    Balon balıklarını ekonomiye kazandıracak bir proje lütfen.Hem denizlerimiz deki ticari değeri olan balıklar korunur.Hem de balon balığı popülasyonu kontrol altına alınır.
    Cevapla
  • Erhanca 3 yıl önce Şikayet Et
    kilo fiyatı çok düşük ki geliri de çok düşük. ölü fiyatına mal satıyoruz. protein kaynağı yerli ürünlerimizi yok pahasına satıyoruz. 200 bin ton ürün satıp 1 milyon dolar kazanmak çok da sevindirici gelmiyor bana. adam kaliteyi ölü fiyatına ucuza aldığına eminim çok seviniyordur. saçma sapan işler.
    Cevapla