Yiğit Bulut'tan Merkez Bankası mesajı: Teşekkür edilmesi lazım

Merkez Bankası'nın dolar sattığına ilişkin iddialarını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, "Dolar satılmış olsa bile şu anda kur nedeniyle 13 milyar dolar kar yazıldı" dedi.

GİRİŞ 26.02.2021 15:32 GÜNCELLEME 26.02.2021 23:33
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, Merkez Bankası rezervlerinden, Ege’deki Yunanistan saldırısına, eski bakan Kemal Derviş’ten dolarizasyona kadar bir çok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Dikkat çeken altın ve dolar yorumu: Sistem eninde sonunda çökecek



Dolarizasyon psikolojik bir rahatsızlık. Kişisel anlamda değil, ülkeler anlamında söylüyorum. Ev kirası, araba tamiratı dolarla. Her şeyin kirası dolarla. Geçmişten buraya geldik. Bir süre sonra her şeyi dolar olarak görmeye başlıyorsunuz. Bu mantık dolarizasyona kaptırıp götürüyor. 1977’de babam milletvekiliydi. NATO’ya göreve giderken yanında dolar götürmesi gerekiyor. Dolarlar ceketinin iç astarına diktiler. Milletvekili yurt dışına 100-200 dolar götüremiyor. O zaman da tam tersi bir süreç vardı. 100 dolarla yakalananı hapse atıyorlardı. 1980’den sonra Türkiye’de öyle bir dolarizasyon başladı ki 1980 darbesinden sonra, bence bu bilinçli olarak yapıldı. 80 darbesinin belki amaçlarından biri buydu. Türkiye’yi öyle bir dolarize ettiler ki hepimiz dolar dolar bakmaya başladık. Dolarla algılamaya başladık. Cumhurbaşkanımız bunu defalarca ifade etti.

Son Dakika Haberi: Altın ve dolar fiyatı dün gece bir anda fırladı!

TÜRK LİRASI’NDA DURAN, DOLAR 30 LİRA DA OLSA KAZANIYOR

1980’den 1990’dan 2000’den beri Türk Lirası’nda duruyorsanız, Hazine Bono’nuzu hiç satmadıysanız, sürekli bileşik faiziyle birlikte bugün dolar 30 lira olsa sizin getirinizi karşılamıyor. Çok net söylüyorum. 20 yıldır, 10 yıldır, 30 yıldır TL’ye güvendiyseniz, TL hazine bonosunda kaldıysanız, bunun getirisini değerlendirdiyseniz dolar kaç lira olursa olsun o getiriyi sağlamıyor. En büyük getiri her zaman Türk Lirası’nda. Dolayısıyla kısa vadeli dönemleri alıp da şu dönemde bu oldu, bu dönemde bu oldu diyerek Türk Lirası’yla ilgili algılamayı bozuyorlar ve bir dolarizasyon ortaya çıkarıyorlar. Türkiye bu dolarizasyon hastalığından kurtuluyor. Yapılan düzenlemelerle, kredi kullanımlarıyla ilgili, kiralarla ilgili, bireylerin atacağı adımlarla ilgili dedolarizasyon sürecini başlatmıştı Sayın Cumhurbaşkanımız. Ve bugün bir dedolarizasyon sürecini yaşıyoruz. Mutlaka da dolarizasyon sürecinden kendimizi kurtaracağımıza inanıyorum. Bakın son 24 saatte ABD piyasalarında yaşananlar aslında dünyada hiçbir şeyin güvenli liman olmadığını gösterdi. ABD 10 yıllık hazine bonolarına gelen satış, ABD hazine ihalelerine gelen eksik talep ve küresel yatırımcıların gerektiğinde her türlü para ve değerden vazgeçip yer değiştirebileceğini gösteren bu 24 saatlik bir hareket ki biz bunu bir 2003’te bir de 2013’te gördük. Aslında yeni oraya çıkan dünya düzeninde hiçbir şeyin eskisi kadar güvenli olmadığını bize bir kere daha gösterdi. Son 24 saatlik hareket bence çok önemli. 1,61’lerin üzerini zorlayan ABD 10 yıllık hazine faizlerini gördük. Bence bu çok önemli bir gelişme. Gelişmekte olan piyasaları mutlaka etkiledi. Bizde doları 7.40’ın üzerine attı ama şu anda aşağı doğru tekrar süzülüyor. Kısa vadede şunu gördük ki hiçbir şey eskisi gibi garanti değil, Hiç kimse kendini dolar, euro, altında kaldım, TL’de değilim diyerek garantide olduğunu düşünmesin. Yeni dünya düzeninde yeni değerlemeler oluşuyor ve Türkiye’nin çok büyük avantajının olacağını düşünüyorum. Yayına çıkmadan önce yabancı kuruluşların değerlendirmelerine baktım. İki ülkeden bahsediyor büyüme anlamında. Bir Çin, iki Türkiye’nin 3,5 ile 6 arasında büyüyeceğini düşünüyorlar.

ECEVİT: KEMAL DERVİŞ HAYATIMDA BANA ATILAN EN BÜYÜK KAZIKTIR

Bülent Ecevit’in evine ziyarete gittim ve o dönemde Kemal Derviş’e karşı yayınların yüzde 99’unu ben yaptım. Hem CNN Türk’te hem Radikal Gazetesi’nde hem de çalıştığım diğer gazetelerde. O dönemde aramızda Rahşan Hanım da vardı. 3 kişinin arasında bir konuşma geçti. Bana aynen şunu söyledi: Kemal Derviş hayatımda bana atılan en büyük kazıktır. Kendi bakanımken ABD’ye gitti, 15 gün boyunca benim telefonuma çıkmadı. 15 gün boyunca kendisine ulaşamadım” dedi.

Bunu yayında söyler misiniz dedim. Kendisi bizzat CNN Türk yayınına geldi, birlikte yayın yaptık. Aynısını yayında da söyledi. ”15 gün boyunca benim telefonuma çıkmadı” diye.

KAYNAK: CNN TÜRK
YORUMLAR 10
  • Ayse 3 yıl önce Şikayet Et
    Bravo Sayin Bulut. Güzel ve yerinde analiz ve aciklamalar. Türkiye kuzey egeden baslayip marina ve tersaneler yapmalidir
    Cevapla
  • kayserili 3 yıl önce Şikayet Et
    aman arkadas birilerine yalanmak icin yaptigi aciklamalara bak ah sayin cumhurbaskanim bu kisilerle yola debam etmek cok zor rabbim sana zeval vermesin yoksa bu ulke biter
    Cevapla
  • Kriptolara Dikkat 3 yıl önce Şikayet Et
    İçerideki ve sosyal medyadaki kripto Sabetayist-Ermeni-Rum medyası hergün ekonomiye saldırıyor, insanlarımızın beynini yıkıyorlar, dünyada 2008 yılından beri kriz sanki sadece Türkiye'^de varmış gibi algı yapıyorlar. Avrupa batmış durumda gerçekleri söylemiyorlar, İngiltere bile AB'den kaçtı..
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Dolara kısa vadede en süper çözüm her sene 10 milyar TL lik şirket kurup üretmek lazım büyük olackakki dunyaya satış yapalım 10 milyarlık dünya çapında gıda ilaç yazılım teknoloji savunma enerji her bölgeye bir şirket 7 şirket okursa dunya çapında o zman dolarla işin kalmaz dışardan aldığın ürün sınırlı olur ve dışarıya ürün satarsın dolar alirisin rezerv artar işsizlik azalır enflasyon düşer manipilasyin ve supekilasyinkaein önüne geçersin köylü ve küçük sanayici bu şirketlere ürün yaparak çarkları daha çok dondururusn kentler arası goc azalır.... Vb sadece 100 milyar TL ye Türkiye dünyada ilk 5 devket arasina 10 yılda girmiş olur...artık bir akıllı yapsın su işleri
    Cevapla
  • M..T 3 yıl önce Şikayet Et
    İçerdeki rantiye takımını durdurmanın yolu doları 7 liranın altına hatta 6.5 seviyesine indirmektir.200 milyar doları elinde tutan rantiyeciler patır patır dökülecektir.Yabancının kısa vade işlemlerinin gücünü artıran bu rantiyecilerdir.Yabancı ülkemizden swap ile dolar alınca fiyatlar yükselecek diye bunlar da dolara saldırıyor.Yabancı etkisi birken üç oluyor...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle