Dev petrol rezervi için anlaşmışlardı... Resmen açıklandı: Kritik Türkiye detayı

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Azerbaycan ve Türkmenistan'ın Hazar denizinde birlikte işleteceği Dostluk ismi verilen petrol ve doğal gaz yatağının Türkiye ve diğer Avrupa ülkelerinin enerji güvenliklerine olumlu katkılar sağlayacağını açıkladı.

Dev petrol rezervi için anlaşmışlardı... Resmen açıklandı: Kritik Türkiye detayı
Dev petrol rezervi için anlaşmışlardı... Resmen açıklandı: Kritik Türkiye detayı
GİRİŞ 24.02.2021 16:20 GÜNCELLEME 24.02.2021 16:21
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Bayramov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Üçlü Dışişleri Bakanları 5. Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Kabulleri için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden Bayramov, mevkidaşlarıyla hem ikili hem de üçlü çok verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bayramov, Azerbaycan ile Türkiye ilişkilerinin tüm alanlarda en yüksek düzeyde geliştiğini, devlet başkanlarının da doğrudan katılımıyla her gün ilerlediğini vurguladı.

Azerbaycan'ın topraklarını kurtarmak için yürüttüğü savaşta Türk halkı ve devletinin siyasi ve manevi desteğini aldıklarını hatırlatan Bayramov, bu desteğin kendilerine güç ve moral verdiğini ifade etti.

Bayramov, savaş sonrasında bölgede yeni güvenlik formatının belirlendiğini, Türk-Rus Ortak Merkezi'nin faaliyete başladığını belirterek Türkiye'nin bölgede sürdürülebilir barışın temininde önemli rol oynadığını kaydetti.

Türk mayın temizleme ekiplerinin savaş sonrasında ilk günlerden itibaren bölgede çalıştığını hatırlatan Bayramov, Türkiye'nin işgalden kurtarılan bölgelerin imarında yer alacağını kaydetti.

Bayramov, Türkiye ile ortak gerçekleştirdikleri enerji ve ulaştırma projelerinden de bahsederek küresel salgın nedeniyle 2020'de ekonomik ilişkilerde biraz azalma olduğunu, fakat bunun kısa sürede giderileceğini söyledi.

Azerbaycan tarihinde ilk kez sadece kimlikle yurt dışına gitmek konusundaki anlaşmanın Türkiye ile yapıldığını hatırlatan Bayramov, "Azerbaycan-Türkiye birliği ebedidir. Bu birlik, dostluk, kardeşlik, stratejik ortaklık ve karşılıklı saygı temelinde kurulmuştur." dedi.

Bayramov, bugün gerçekleştirdikleri üçlü toplantıya işaret ederek "Burada yeni fikirler dile getirildi. Sonraki aşamalarda şimdi dile getirilen düşüncelerin hayata geçirilmesinin mümkün olacağını düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Bugün ticaret, enerji, gümrük, ulaştırma, güvenlik, tarım gibi konularda fikir alışverişinde bulunduklarını aktaran Bayramov, şunları kaydetti:

"İş birliği için önemli projeler arasında Hazar Denizi'ni geçmekle Türkmenistan ve Azerbaycan'ın birleştiren, Bakü-Tiflis-Kars demir yolu aracılığıyla Avrupa'ya çıkışı olan Doğu-Batı uluslararası koridoru, bu koridorun parçası olan multimodal ulaştırma koridorunun transit potansiyelinden bahsettik. 21 Ocak 2021'de Azerbaycan ve Türkmenistan arasında Dostluk ismi verilen petrol ve doğal gaz yatağının birlikte işletilmesi konusunda anlaşma imzalandı. Bu proje, Azerbaycan ve Türkmenistan'ın ekonomilerine katkı sağlamanın yanı sıra Türkiye ve diğer Avrupa ülkelerinin enerji güvenliklerine olumlu katkılar sağlayan bir proje olacaktır."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 20
  • y5km67tyık 3 yıl önce Şikayet Et
    niye sürekli gemi alınıyor anlaşılmıştır belki
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    Güzel bir haber ama Yakın zamanda ÜST AKIL; Rusya ve İran'a nifak sokarak bölgeyi karıştırmaya çalışacağı kesin...
    Cevapla
  • velhasıl 3 yıl önce Şikayet Et
    Karıştırmasınlar uyanık olsunlar. O kadar şehit verildi Karabağ için yazık olur. Azerbaycan İRAN dan uzak durmalı İran ile yakın ilişkilerde uyanık olmalı GÜVENMEMELİ İRAN A. Savaş sırasında İRAN topraklarından Gitti Ermenilere o kadar mühimmat.
    Cevapla
  • Yusuf 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizde 40 yaşında arabalar trafikte nasıl sen 10 yıla petrolün değeri kalmayacak diyebiliyor Sun okadar hadi yarın petrol kullanan herşeyi bırakalım demekle ihtiyaç bitmez kademe kademe ama petrolün kullanımı sadece yakıt değil herzaman bir kazanç tir
    Cevapla
  • TespiT 3 yıl önce Şikayet Et
    işte fransa (macronİT) ve ermeniler neden kuduruyor daha iyi anlaşılıyor
    Cevapla
  • Kürşat 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne tuhaf Petrol devrini kapatırken bizde Petrol buluyoz?
    Cevapla
  • İbrahim 3 yıl önce Şikayet Et
    Petrol bizde değil Hazar Denizi ortasında
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle