Yatırımcıların tercih etmediği hisseler rekor kırıyor

Yatırımcıların korona virüs döneminde tercih etmediği küçük sermayeli şirketlerin hisseleri rekor getiriler sağlıyor. Yatırımcılar borsa rallisi devam ederken küçük şirketlere ve diğer döngüsel hisselere yöneliyor

Yatırımcıların tercih etmediği hisseler rekor kırıyor
Yatırımcıların tercih etmediği hisseler rekor kırıyor
GİRİŞ 23.02.2021 15:56 GÜNCELLEME 23.02.2021 15:56

Son 20 yıldır küçük sermayeli şirketlerin hisseleri, büyük şirketlerden yüksek performans gösteriyor. Yükselişlerinin ardındaki güç ise yatırımcıların büyük teşvik paketleri ve korona virüs aşılarının ekonomik toparlanmayı yükselteceğine yönelik inancı. Geçtiğimiz hafta küçük sermayeli hisselerden oluşan Russell 2000 endeksi %15 yükseldi ve bu yıl 10 kapanış rekoru kırdı. Bu rakam ise S&P 500’deki %4’lük artışın oldukça üzerine çıktı.

Dow Jones Market Data’ya göre bu, 19 Şubat 2000 yılından bu yana iki endeks arasında oluşan en büyük fark. Küçük sermayeli hisseler ve S&P 500 Pazartesi günü düşüş sinyalleri verdi. Küçük sermayeli şirketlerin liderliğinin çok daha fazlası var. Geçtiğimiz altı ayda, küçük hisseler S&P 500’ü %30’luk bir farkla geride bıraktı. Hisselerin yüksek performansı yatırımcıların ABD Başkanı Joe Biden yönetiminden daha fazla teşvik harcaması beklentisiyle devam ediyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre, bu sürecin en büyük kazananları arasında fast food zinciri Red Robin Gourmet Burgers ve perakendeci Macy’s yer aldı. Bu iki şirketin hisseleri de son altı ayda iki katın üzerinde yükseliş gösterirken, 2021 yılında en az %35 arttı. Küçük şirketler, ülke dışında daha fazla gelir sağlayan büyük şirketlere kıyasla içinde bulundukları ülkelerin ekonomilerini gidişatına karşı daha hassas. Ekonomiye karşı daha hassas olan enerji, hammadde ve bankacılık gibi sektörler aynı zamanda daha büyük endekslere kıyasla Russell 2000 endeksinde daha fazla bulunuyor.

Pandemi nedeniyle darbe alan bu döngüsel gruplar şimdi piyasalarda rekor kırıyor. Küçük sermayeli hisselerin devam eden liderliği aynı zamanda yatırımcıların hangi alanlarda yükseliş beklediğine de işaret ediyor. Son on yılın büyük bir bölümünde piyasalardaki yükselişi körükleyen büyük teknoloji şirketleri son seanslarda geri çekiliyor. Alger’de küçük sermayeli hisselerden oluşan bir portföy yöneten Amy Zhang, “bu yıl yıldızlar küçük sermayeli hisseler için hizada” dedi.

Ancak boğa piyasası taraftarı ekonomik sinyallere rağmen, bazı piyasa gözlemcileri küçük sermayeli hisselerdeki getirileri, artan yatırımcı spekülasyonuyla ilişkilendiriyor. Son haftalarda yükselişe geçen birçok küçük sermayeli şirket, hali hazırda korona virüs nedeniyle alınan kısıtlama önlemleriyle mücadele ediyor ve ekonomik veriler ise büyümenin yavaşladığını gösteriyor.

Bireysel yatırımcıların yükselişine neden olduğu video oyun perakendecisi GameStop ve diğer hisselerde son dönemde görülen volatilite Russell 2000 endeksinde ve küçük sermayeli şirketlerin bulunduğu endekslerde devasa dalgalanmalara neden oldu. Ancak birçok yatırımcı daha küçük şirketlerde hızla getiri sağlama arayışına devam ediyor. Son dönemde görülen yükselişin ardından Russell 2000 endeksinde yer alan şirketler şimdi S&P 500 ve Dow Jones endekslerindeki şirketlerin hisselerinden çok daha pahalı.

Küçük sermayeli şirketlerin bilançoları, geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle ağır darbe almış olsa da, bu hasar birçok analistin şirketlerde hızlı yükseliş beklemesi için bir neden oluşturuyor. Yine de küçük sermayeli şirketlerin zayıf karlılığı, bazı analistlere yükselişin şimdiden aşırıya kaçtığının sinyallerini veriyor.

PNC Financial Services Group’un Baş Yatırım Stratejisti Amanda Agati, küçük sermayeli şirket hisselerinin liderliğinin devamı konusunda şüpheci. Agati tüketici harcamalarının ve diğer ekonomik göstergelerin, son dönemdeki yükselişi haklı çıkarması için hızla pandemi öncesi seviyelere dönmesi gerektiğini düşünüyor. Küçük sermayeli şirket hisselerindeki yükseliş, ABD başkanlık seçimlerinin kazananının Joe Biden olarak açıklanmasıyla kasım ayında hızlandı.

O dönemden bu yana kesintisiz devam eden yükseliş, birçok kişi için spekülasyonun rolünün büyük olduğuna yönelik bir işaret.

Agati, “gerçekten bir algı değişimi oldu” dedi. Açıklamasının devamında, “piyasalarda önemli miktarda ekonomik teşviğin yardıma koşacağına yönelik bir beklenti var” ifadesini kullandı.