Kamuya tayinlerde mülakat kalkıyor

Kamu görevine ilk defa yapılacak tayinlerde görevin niteliğinin gerektirdiği hâller dışında mülakat kaldırılacak, tayinler sadece merkezî sınav sonuçlarına göre yapılacak. Mahkemeler arasındaki farklı kararlara çekidüzen verilecek.

Kamuya tayinlerde mülakat kalkıyor
Kamuya tayinlerde mülakat kalkıyor
GİRİŞ 23.02.2021 06:43 GÜNCELLEME 23.02.2021 06:46
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı ile kamuda önemli değişiklikler yapılması planlanıyor. Edinilen bilgilere göre kamu görevine ilk defa yapılacak tayinlerde görevin niteliğinin gerektirdiği hâller dışında mülakat kaldırılacak, atamalar sadece merkezî imtihan sonuçlarına göre yapılacak. Böylelikle, kamuya alımlarda mülakatın çok zaman alması ve bu konuda yaşanan aksaklıklar sebebiyle oluşan sıkıntılar giderilmiş olacak.

FARKLI KARARLAR ÖNLENECEK

15 Temmuz darbe girişiminin ardından örgüt mensuplarının yargıdan temizlenmesi sayesinde daha etkin bir şekilde çalışmaya başlayan mahkemelerden zaman zaman aynı konuda çıkan farklı kararlar da tartışma konusu oluyordu. Bu durum vatandaşın adalete olan güven duygusunu sarsıyordu. Adalet Bakanlığı, bunun önüne geçmek için önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Bu doğrultuda yüksek mahkemelerin ilgili dairelerinin de katılımıyla düzenli toplantılar yapılacak. Toplantılarda mahkemelerden aynı konular hakkında farklı kararların çıkmaması için yapılacak değerlendirmelere göre hareket edilecek.

KAMU DAHA ‘TİTİZ’ OLACAK

Bunların yanı sıra, tedbirsiz ve dikkatsiz davranışlar sonucu insan hayatının zarar görmemesi için kamu kurum ve kuruluşları, gerek düzenleyici ve denetleyici gerekse de icra eden merci olarak her türlü tedbiri titiz bir şekilde alacak ve uygulamasını takip edecek. Bir başka mesleği yapan kişilerin avukatlık stajı yapabilmesine de imkân sağlanacak. Kamu avukatlarının çalışma esasları ve özlük hakları iyileştirilecek.

HASSASİYET ARTIRILACAK

Ayrıca, toplumun insan haklarına hassasiyetini artırmak için din görevlilerine de temel insan hakları eğitimi verilecek. Mülki idare amirleri ile üst kademe kamu yöneticilerinin insan hakları hassasiyetini artırmaya yönelik faaliyetler yapılacak.
Adalet hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak amacıyla İstanbul Havalimanı’nda başlatılan 7 gün 24 saat adliye uygulaması hava ve yolcu trafiğinin yoğun olduğu diğer havalimanlarında da yaygınlaştırılacak. İstanbul’un ardından önümüzdeki dönemde Ankara ve Antalya gibi yolcu trafiğini yoğun olduğu büyükşehirlerdeki havalimanlarında da uygulama faaliyete geçirilecek. Dünyada bir ilk olan uygulama sayesinde vatandaşların işleri kısa sürede çözüme kavuşabiliyor. Mahkemelerde, havalimanında işlenen suçların soruşturmaları ve para cezalarına ilişkin işlemler yapılıyor.

Türkiye Gazetesi

YORUMLAR 35
  • iSMET SELAMET 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu adam kalitesi ile bu israf ile devlet çok iyi yürüyor valla. Maliyede ayağını yorganına uzat türküleri dinlerken sıcaktan pişiyorsun, tüm lambalar yanıyor ve masaları çerez dolu oluyor. Ayak yorgan edebiyatı vatandaşa.
    Cevapla
  • Kendince haklılar 3 yıl önce Şikayet Et
    Tabi ki. Vatandaş tasarruf edecek ki onlar daha fazla savursun. Ben evime kömür almakta zorlanırken terleyip ceketini çıkarmış bir memur "bizi akşama kadar burada tutuyor" diye devlete en ağır küfürlerle sövüyordu. Hiç unutmam.
    Cevapla
  • Ankaralı 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok yanlış bir karar. Mülakat = torpil anlayışı ne yazık ki yerleşmiş ancak doğru değil. Devlete aldığınız personel 40 sene çalışacak. Oturması, kalkmasın, hitabeti devlet görgüsü vs. gibi konular mülakatla anlaşılır. Zamanında bu ülkede FETÖ'nün soruları çalarak birinci çıkardığı sınavları unutmayın.
    Cevapla
  • Adil 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu kafa kölelerin özgürleşmesini istemişler köleler hala kendilerine efendi aramışlara benziyor. Kamu hayatında mülakaat tam bir haksızlık ve insan hakkı ihlalidir. 40 yıl çalışacakmışta olmazmış... Beyefendi kurumlar ahbab çavuş ilişkisine döndü. Her alanda ayrıcalıklı imtiyazlı insanlar çoğaldı. Mülakatı savunmak haksızlığı ve münafıklığı savunmak kadar tehlikeli ve iğrençtir. Başkasının hakkını yemek mi, vatandaş ayrımı yapmak mı kötü olan. Bugüne kadar mülakatla alındı da ortalık çok mu iyi. Emeğe saygı duyun. Herkes Türkiye cumhuriyeti vatandaşıdır. Vatandaşları arasında ayrımcılık olamaz. Devlet olmaya çalışalım. Mülakatla yenilen hakların haddi hesabı yoktur. Aldığı para da haramdır.
    Cevapla
  • Sonbükucü 3 yıl önce Şikayet Et
    Mulakati yapanlar belli kurumlara çökmüş kendi zihniyeti dışındakileri eleyen , tamamen adaletsiz kişiler. Ozellikle adalette oyle. Guvenlik sorunu varsa mulakatsiz da elenebilir, elensin. Oturup kalmasini bilmeyen fakulte bitiremez zaten, o mulakattan gecen kknusma özürlü ne kişiler var, sanki onlara bakıyorlar. Terörle, sosyal medyada destek bile olsa ilisigi olan kisiler, devlet kurumlarina kesinlikle kabul edilmemeli o kadar.
    Cevapla
  • Mülakat mağduru 3 yıl önce Şikayet Et
    Şimdiye kalmamalıydı. Bizzat yaşadık ki; mülakat demek sınavı istedikleri kişiye kazandırma sınavı demektir. Geriye dönüp bakılsa görülür ki: Yazılı sınavı kazananların pek çoğu mülakatta kaybetmiş, yazılıda kaybedenler mülakatta yüksek puan alarak işe yerleşmiştir. Bu rutin bir olaydır. İstisnaları yok değil ama oldukça yaygın.
    Cevapla
  • meraci83 3 yıl önce Şikayet Et
    Mülakat denilen sistem layıkıyla yapıldığında müthiş bir adalet tecellisidir.Şimdi ezberi kuvvetli,okuması kuvvetli ama değerlendirme ve muhakeme yeteneği olmayan biri yetkili bir makama atanacak. Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak deyimiyle karşı karşıya kalma-ma-mız olası bile değil.Bu sefer suçlama alışkanlığını devam ettirmek için kimi hedef tahtasına koyacağız?
    Cevapla
  • Birisi 3 yıl önce Şikayet Et
    O paragraf sorularinda muhakeme yeteneği olmadan başarılı olmak mumkun mü. Sadece herhangi bir orgutle alakasi olmasin, ddvletini sevsin, ona da kural getirsinler, devlet aleyhine paylasim yspsnlar ekensin bitti.
    Cevapla
  • bülent 3 yıl önce Şikayet Et
    kesinlikle sabıka kaydı istenmelidir..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle