Platin 6 yılın zirvesinde

Platin fiyatları sanayi verilerindeki toparlanma beklentileriyle 6 yılın zirvesini gördü

Platin 6 yılın zirvesinde
Platin 6 yılın zirvesinde
GİRİŞ 15.02.2021 16:10 GÜNCELLEME 15.02.2021 16:10

Değerli metallerden platin, sanayi talebinde toparlanma ve sıkı emisyon kurallarının da desteklemesi beklentisi ile altı yıllık sürecin en yüksek seviyesine çıktı. Altın fiyatları ise düşüşünü sürdürüyor.

Platin fiyatları son 1 yılda yüzde 20 arttı. Dünya Platin Yatırım Konseyi'ne göre Güney Afrika'da önemli bir rafinerideki aksamalar nedeniyle bu yıl piyasada arz açığı beklenmesi de fiyatları yükselten unsurlardan biri oldu.

Platin fiyatları yüzde 2.7 artışla ons başına 1,289.94 dolar olarak 2014'ten beri en yüksek seviyeyi test etti.

DailyFX Stratejisti Margaret Yang, "platin, reflasyon umutları ve otomobil satışlarında toparlanma beklentisiyle Kasım 2020'den beri altından daha iyi performans gösterdi" diye konuştu.

BCS Global Markets Stratejisti Kirill Chuyko da platinin yatırımcıların ilgisini çektiğini belirterek "ivmesini spekülatif talepten alıyor" yorumunu yaptı.

Altın fiyatları ise korona virüs vakalarının hız kesmesi ve aşılamalardaki ilerleme ile geriliyor. Güvenli liman, yükselen tahvil faizlerinin de etkisiyle bu sene yaklaşık yüzde 4 geriledi. Altının ons fiyatı Londra'da yüzde 0.2 düşerek 1,819.81 dolardan işlem gördü. Altın geçen haftayı yüzde 0.6 artışla tamamlamıştı. Gümüş ve paladyum fiyatları ise haftanın ilk işlem gününde yükseldi.