Türkiye hamsiden 920 bin dolar kazandı

Türkiye'den ocak ayında 16 ülkeye 208 ton hamsi ihraç edildi. Hamsi dış satımı geçen yılın aynı ayına göre miktar bazında yüzde 33 azalırken, değer bazında yüzde 14 arttı.

Türkiye hamsiden 920 bin dolar kazandı
Türkiye hamsiden 920 bin dolar kazandı
GİRİŞ 13.02.2021 11:49 GÜNCELLEME 13.02.2021 11:51
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Türkiye'den yılın ilk ayında 16 ülkeye 920 bin dolarlık hamsi ihracatı yapıldı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden yapılan derlemeye göre, ocak ayında 208 ton hamsi ihraç edildi. Bu ihracattan 920 bin 17 dolar gelir sağlandı.

Geçen yılın aynı ayında 310 ton hamsi ihracatı karşılığında 807 bin 635 dolar kazanç sağlanmıştı. Böylece ülkeden ocak ayında yapılan hamsi ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre miktar bazında yüzde 33 azalırken, değer bazında yüzde 14 artış gösterdi.

"FRANSA'YA HAMSİ İHRACATI YÜZDE 116 ARTTI"

Fransa, ABD ve Almanya en fazla dış satım yapılan ülkeler oldu. Türkiye'den yılın ilk ayında Fransa'ya 371 bin 29 dolar karşılığı 59 ton hamsi ihraç edildi. Geçen yılın aynı ayında Fransa'ya 35 ton hamsi ihraç edilerek 171 bin 494 dolar gelir sağlandığı dikkate alındığında, bu ülkeye ihracat miktarda yüzde 68, değerde de yüzde 116 arttı.

Fransa'yı 151 bin 365 dolarla ABD ile 143 bin 345 dolarla Almanya takip etti.

"HAMSİ, SU ÜRÜNLERİNDE ÖNEMLİ BİR İHRAÇ ÜRÜNÜMÜZ"

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Tarım ve Orman Bakanlığınca, hamsinin bu yıl küçük kalması nedeniyle getirilen avlanma yasağının tüm sektör temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandığını söyledi.

Bu durumun gelecek dönemde hamsi ihracatına da olumlu yansıyacağını belirten Gürdoğan, bu yıl hamsinin küçük kalması ve dolayısıyla getirilen avlanma yasağı nedeniyle ihracatta önceki dönemlerin hacminin gerisinde kalındığını ifade etti.

Gürdoğan, hamsinin, su ürünlerinde önemli bir ihraç ürünü olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Hamsi için doğru politikaların uygulanarak, yanlış avlanma, çevre kirliği gibi ürünün yetişmesini engelleyen sorunların ivedilikle çözüme kavuşturulması, gerekirse hamsinin yeterli büyüklüğe ulaşması için 1980'li yıllarda olduğu gi i bir sezon boyunca avlanma yasağı uygulanması önem arz ediyor. Küresel ısınma, iklim değişiklikleri, denizlerin kirliliği ve bilinçsiz avlanma gibi sorunların devam etmesi halinde hamsi yok olma durumuyla karşı karşıya kalacaktır. Avlanma yasağı ve kota gibi politikalarla bu durumun önüne geçilmesini talep ediyoruz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • ali akal 3 yıl önce Şikayet Et
    boyle seyler basari degil once kendi vatandaşın
    Cevapla
  • BAHADIR 3 yıl önce Şikayet Et
    Sanki iyi yaptınız. Hem bize yani halka pahalı yedirdiniz. Hem de istediğimiz zaman balık bulamadık. Hamsinin olmamasından dolayı da diğer balıklar da pahalı...
    Cevapla
  • Adem 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizde bu sene hamsi yiyemedik.
    Cevapla
  • bir bilen 3 yıl önce Şikayet Et
    asgari ücretlinin hamsiyi yiteceği fiyat 10 tl. dir,ülkemizin ortak malı denizlerden çıkan her türlü ürün fazlalaık olması halinde ihracat yapılmalıdır,önce can demezsek balık yedirmediğimiz nesillere ilaç içiririz.
    Cevapla
  • 4343 3 yıl önce Şikayet Et
    Hamsiyi Türkler 40 TL ye yesin, siz gidin ihraç edin. Yazık bu milletin çektiğine. Ülke içinde pahalı olan, vatandaşın alım gücünü aşanhiç bir ürün ihraç edilmemeli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle