Gıda fiyatlarını düşürecek adım atıldı! Referans fiyatlar oluşturulacak

Gıda fiyatlarını düşürecek önemli bir adım daha atıldı. Küresel emtia borsası olmak, gıda fiyatlarının düşmesine katkı sunmak hedefiyle kurulan Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB), fiyat beklentilerinin yansıtılacağı vadeli işlem sözleşmelerini devreye almaya hazırlanıyor. Vadeli işlem kontratlarıyla tarımda referans fiyatlar oluşturulacak.

Gıda fiyatlarını düşürecek adım atıldı! Referans fiyatlar oluşturulacak
Gıda fiyatlarını düşürecek adım atıldı! Referans fiyatlar oluşturulacak
GİRİŞ 12.02.2021 11:53 GÜNCELLEME 12.02.2021 11:54
Bu Habere 61 Yorum Yapılmış

Bu yılın ortasına kadar altyapı çalışmalarını başlatacak olan TÜRİB vadeli işlem piyasasını kurup işletecek. Böylece Türkiye'deki tarım sektöründeki vadeli fiyat oluşumuna ve risk yönetimine katkı sağlanacak, çiftçiler, sanayiciler, politika yapıcılar için önemli bir enstrüman, gösterge ve veri setiyle uzmanlık sağlanacak.

FİYAT İSTİKRARINA KATKI

Yeni üretim teşvik modelleri de fiyat istikrarına katkı sunacak. Elektronik ürün senedi piyasasında 1.5 yılda yatırımcı sayısı 80 bini, işleme konu olabilecek ürün stok miktarı 7 milyon tonu ve işlem hacmi de 1 milyar lirayı aştı. Borsada gerçekleşen 200 bin civarında işlem 10 milyon tonluk üründe 15 milyar lira değerinde.

Gıdada promosyon uyarısı

Ürün senedi olarak işlem gören tarım ürünleri arasında buğday, mısır, arpa gibi gıda ve hayvancılık sektörü için stratejik öneme sahip tarım ürünleri bulunuyor. Elektronik ürün senetlerine 2024 sonuna kadar nakliye, analiz, kira desteği sağlanıyor. Alım ve satımdan elde edilen kazançlar da 2023 yılı sonuna kadar gelir, kurumlar vergisinden istisna tutuluyor. Çiftçiler sahip olduğu senetleri teminat vererek Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'nden faizsiz kredi kullanabiliyor.

TAKAS VE SAKLAMA İŞLEMİ

Lisanslı Depoculuk Tazmin Fonu depoculukta zararların karşılanmasında aktif rol oynuyor. Fona borsada gerçekleştirilen işlemler üzerinden kaynak aktarılıyor. Depolarda saklanan tarım ürünlerinin ihraç işlemine lisanslı depolar aracılık ediliyor. Ürünü lisanslı depoya teslim eden çiftçi adına ve hesabına senet ihraç ediliyor. Yeni dönemde işlemler Ürün Piyasası Aracı Kurumları üzerinden yapılacak. Bu kurumlar, takas ve saklama işlemi, teminat yönetimi yapacak, borsada uyuşmazlıkların çözümünde de taraf olacak.

TÜRİB, öngörülebilir tarım ürünü fiyatları ve piyasa riskinin yönetimi için sektör paydaşlarının geleceğe yönelik fiyat beklentisinin yansıtılabildiği ve olası fiyat değişimlerine karşı risklerini yönetebileceği vadeli işlem piyasasını kurup işletecek.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 61
  • Zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Et fiyatları normal anadoluda , süt ürünleri ve sıvı yağ ile bakliyat uçtu gitti,tutabilene aşkolsun. Biz sütü ithal mı ediyoruz Allah aşkına bu nedir ya. En ucuz yüzüne bakılmadık taze kaşar olmuş 38- 45 lira arası diğer kalite markalar 55-75 liraya çıkmış. Ya bunun tabanı ne ,yerli süt değil mi, yıllardır taze peynir 12-18 lira seviyesindeydi olmuş 35 lira . Buna nasıl çözüm bulacaksanız bir an evvel bulun ,kimse döviz mavalına sığınmasın ,neredeyse dolar 7 liranın altına indi ,hala mı döviz bahanesi.
    Cevapla
  • serhat 3 yıl önce Şikayet Et
    bu millet vijdani kaybetmis baska bir sey olamaz, hani calisanlara cok iyi maas veriyorlarda her sey ondan pahali desek ama nerdeee
    Cevapla
  • ramazan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir an önce fiyatlarda stabilize hareketler görülmeli vatandaşın alım gücü düşüşte
    Cevapla
  • Ozcan- 3 yıl önce Şikayet Et
    Sifir aracin yuzde 60 vergi benzin oyle verginin vergisi konusuluyorya iste bizim ulkemizde var ben kendimi bildim bileli ulkemizde yetisen ithal etmedigimiz sebze ve meyve bile tuketiciye gelene kadar en az yuzde yuz ve besyuzlere kadar cikabiliyor bu duzen degismez bu urunleri bizden ithal eden ulkelerde bile bizim isyanimizi goremezsiniz cunki onlar adaletli bizde bu kaybolmus
    Cevapla
  • Mehmet keser01 3 yıl önce Şikayet Et
    devlet ilk önce cep telefonundan aldığı fahiş otv den vazgeçsin. böyle bir vergi şekli dünyada eşi benzeri yok. sırf bu yüzden telefon alamıyorum. 1500 TL lik telefon devlet yüzünden 2500 TL oldu. ben asgari ücretle çalışan bir kişiyim.
    Cevapla
  • egeli 3 yıl önce Şikayet Et
    Mertteki zekaya bakarmısnız? 2.el telefonun Türkiyeye 2. El olara geldiğini sanıyor :)))
    Cevapla
  • Mert 3 yıl önce Şikayet Et
    Kardesim cokmu lazım telefon ikinci el al niye sifir aliyon
    Cevapla
  • lekesiz 3 yıl önce Şikayet Et
    o zaman senin icin bu telefon lüka daha alabileceğinbir cihaz baksana gücüne göre kardeşim
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Sadece cep telefonu mu birçok ürün kaleminde anlamsızca fahiş, absürt oranlarda vergilendirmeler var.
    Cevapla
  • doğruları konuşan 3 yıl önce Şikayet Et
    Kimse zararına çalışmaz. Marketlerdeki fiyatları pahalı bulanlar o zaman daha ucuz yerlerde alışveriş yapsınlar. Yok mu? Demek ki, daha ucuza satmak mümkün değil. Yoksa mahalle bakallınız satardı, köşeyi dönerdi herhalde.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle