2040 yılında dünyayı nasıl bir ekonomi bekliyor?

İktisat Halkası Derneği, değişen dünya düzeninde '2040 yılının ekonomisini' başlattığı bir makale yarışması ile sorguluyor.

2040 yılında dünyayı nasıl bir ekonomi bekliyor?
2040 yılında dünyayı nasıl bir ekonomi bekliyor?
GİRİŞ 09.02.2021 15:50 GÜNCELLEME 09.02.2021 16:08

Ekonomik refah ve zenginliğe olan rağbet ile daha iyi şartlarda yaşama arzusu tarih boyunca insanda hüküm sürmüş baskın bir istek olsa da içinde bulunduğumuz yüzyıl bu isteklerin insanın sosyo-ekonomik davranışları üzerinde daha fazla belirleyici olduğu bir dönem olarak karşımıza çıkıyor.

Bunu sağlayacak koşulları belki biraz da fütursuzca elde etme arayışı bütün toplumları farklı meydan okumalarla karşı karşıya bıraktı. Sürdürülebilirlik kaygıları her ne kadar yüksek sesle dile getiriliyor olsa da teknolojik gelişmelerin ekonomik ilişkileri belki de kökünden değiştirmeye başladığı yapay zeka, robotlar, nesnelerin interneti ve 3D yazıcılar ile perçinlenen bir dijital çağa ilerleyişimiz ve oluşan dijital ekonomi; başta ekonomik kaynakları kontrol etme arzusu olmak üzere artan çatışmalar, savaşlar ve oluşan savaş ekonomisi; üretimi artırma yarışında doğaya verilen zararlar ile artan çevre ve doğa felaketleri; artan kentleşme, düzensiz yerleşimler, dengesiz beslenme ve diğer faktörlerle artan hastalıklar ve buna bağlı gelişen sağlık ekonomisi; ve tüm bunlar yaşanırken sağlamak zorunda olduğumuz adil gelir paylaşımı ve fakirliğin giderilmesi bizim temelde ne tür meydan okumalarla karşı karşıya olduğumuzu ortaya koyuyor.

Ekonomik ilişkilerin yukarıda bahsi geçen hususlara ne kadar kuvvetli bir şekilde bağlı olduğunu son yaşanan COVID-19 salgını ile de tanık olduk. Salgın dolayısıyla tedarik zinciri süreçleri, finansal piyasalar ve daha geniş ölçekte dünya ekonomisi derinden sarsıldı. Yaşanan etkilerin ekonomiler ve toplumlar üzerindeki etkilerinin azaltılmasına yönelik olarak farklı mali ve parasal tedbirler alınmış olsa da toplumların farklı kesimleri önemli oranlarda etkilendi, yıllarca ulaşılmaya çalışılan fakirliğin yok edilmesi çabaları sekteye uğramış hatta fakirlik milyonlarla ifade edilebilecek rakamlarla yeniden artmaya başladı.

Farklı alanlarda farklı dönüşüm dinamiklerinin aynı anda gerçekleşiyor olması geleceğe yönelik riskleri ve belirsizlikleri de artırdı. Herhangi bir şok kısa zamanda küresel bir nitelik alabilmekte ve alışılagelmiş hayat tarzlarını etkileyebilmekte. Bu durum geleceğe yönelik fırsatlara odaklanırken riskleri yeterince göz önünde bulundurulmadığı ile de açıklanabilir. Ancak her şartta geleceğe yönelik farklı perspektiflerin ortaya konması gerektiği aşikar. Bu çerçevede İktisat Halkası Uluslararası Ekonomi Politikaları Araştırma Derneği, olası risk ve fırsatları etraflıca değerlendirme ve farklı bir vizyon ortaya koymaları beklentisiyle bizzat gelecek neslin muhatapları tarafından gerçekleştirilecek bir makale/deneme yarışması düzenliyor. 

Yarışmaya katılmak için tıklayın