Türkiye ve Macaristan arasında bir ilk! Bir dev daha Türkiye'ye yatırıma geliyor

Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Macar şirketin medikal yatırımı için Türkiye'ye geldi. 2 milyon avroluk yatırım Macaristan tarafından medikal sanayi alanında Türkiye'ye gerçekleştirilen ilk doğrudan yatırım olması nedeniyle önem taşıyor. Yatırımla ilgili Bakan Varank "Bu yatırımı, büyük potansiyel taşıyan Türk-Macar ekonomik iş birliğinin dönüm noktalarından biri olarak görüyorum." dedi.

Türkiye ve Macaristan arasında bir ilk! Bir dev daha Türkiye'ye yatırıma geliyor
Türkiye ve Macaristan arasında bir ilk! Bir dev daha Türkiye'ye yatırıma geliyor
GİRİŞ 08.02.2021 14:58 GÜNCELLEME 08.02.2021 15:40
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, medikal sektöründe Macaristan'ın Türkiye'deki ilk yatırımının gerçekleştirileceğini belirterek, "Bu yatırımın, Macar dostlarımızın ülkemizin ekonomik potansiyeline ve siyasi istikrarına duyduğu güveninin somut bir yansıması olduğunu ifade etmek istiyorum." dedi. 

Bakan Varank ile Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto  başkanlığındaki iki ülke heyeti, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda bir araya geldi. İki bakan, basına kapalı gerçekleştirilen heyetler arası görüşmenin ardından  Macaristan'ın Türkiye'ye yapacağı doğrudan yatırıma ilişkin açıklama yaptı.

Varank, medikal sektöründe Macaristan'ın Türkiye'deki ilk yatırımını  gerçekleştirecek Medicor şirketine teşekkür ederek, "Bu yatırımın, Macar dostlarımızın ülkemizin ekonomik potansiyeline ve siyasi istikrarına duyduğu güveninin somut bir yansıması olduğunu ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının dünyada zirve yaptığı, ülke  ekonomilerinin büyük oranda küçüldüğü bir dönemde böyle bir yatırım için adım atılmış olmasının, iki ülkenin ekonomik ve ticari iş birliğinin geldiği noktayı gösterdiğini vurgulayan Varank, Macaristan hükümeti ile geliştirilen yakın iş birliği sayesinde 2001'de 356 milyon dolar olan ticaret hacminin bugün yaklaşık 3 milyar dolar seviyesine yükseldiğini bildirdi.

Bakan Varank, şunları ifade etti:

"İnanıyorum ki kurmuş olduğumuz iş birliği mekanizmaları bundan sonraki süreçte meyvelerini vermeye devam edecek. Atacağımız adımlarla  Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın ülkelerimiz için koyduğu 6 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine mutlaka ulaşacağız."

"TÜRK-MACAR İŞ BİRLİĞİNİN DÖNÜM NOKTALARINDAN BİRİ"

Varank, geçen yıl Bakan Szijjarto ile yapılan görüşmede medikal sanayi sektöründe iş birliğinin artırılması konusunda mutabık kaldıklarını ve kasım ayında Türk-Macar Medikal Sanayi Stratejik İşbirliği Yuvarlak Masa Toplantısı'nın gerçekleştirildiğini anımsattı.

Söz konusu toplantıya katılan ve Türkiye'nin potansiyelini yerinde gören Medicor firmasının yatırım için Türkiye'ye geldiğini dile getiren Varank, "İnşallah 2022'de  üretimin başladığına da birlikte şahitlik ederiz. Şimdiden değerli dostum Szijjarto'yu fabrikanın açılışını da birlikte yapmak için ülkemize davet ediyorum." dedi.

Varank, Medicor firmasının yatırımını tamamlandığında Macaristan'daki üretiminin bir kısmını Türkiye'ye taşımayı planladığı bilgisini vererek şöyle devam etti:

"Medicor firması, ürettiği ürünleri Türkiye'nin yanı sıra Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika ülkelerine de ihraç ederek ülkemiz için önemli bir katma değer oluşturacak.  Ben bu yatırımı, rakamsal değeri küçük gibi gözükse de çok büyük potansiyel taşıyan Türk-Macar ekonomik ve ticari iş birliğinin dönüm noktalarından biri olarak görüyorum. Bundan sonraki süreçte benzeri haberleri, hem ülkemize yatırım yapan Macar şirketleri hem de Macaristan'a yatırım yapan Türk şirketleri için sıkça duyacağız. Çok önemli Türk markaları da şu anda Macaristan hükümetiyle yatırım amacıyla görüşmelerini sürdürüyor."

MACAR FİRMANIN YATIRIMI, 5. BÖLGE TEŞVİKLERİNDEN YARARLANACAK

Yatırımın organize sanayi bölgesinde (OSB) yapılacak olmasının da kendileri için mutluluk vesilesi olduğunu söyleyen Varank, "Bugüne kadar Bakanlık olarak 324 OSB'ye tüzel kişilik kazandırdık ve yaklaşık 2 milyon kişinin istihdam edilmesinin önünü açtık. Ortak kaynak kullanımı, çevreye duyarlı üretim ve verimlilik açısından ülke sanayimizin kalkınmasında organize sanayi bölgelerinin gelişimini çok önemsiyoruz. Bu nedenle firmalarımızın ve yabancı yatırımcıların OSB'lere yatırımlarını teşvik amaçlı birçok destek mekanizmalarımız bulunuyor." dedi. 

Varank, Medicor'un Ankara'da yapacağı yatırımın, medikal sanayi gibi öncelikli bir sektörde olduğu için 5'inci Bölge teşviklerinden faydalanacağını bildirdi.

Yatırımın yapılacağı Ankara Sanayi Odası 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan 305 sanayi parselinin tamamının yatırımcılara tahsis edildiğini ve 91 firmanın üretimlerine başladığını ifade eden Varank, diğer parsellerdeki fabrika projelerinin devam ettiğini, üretime geçen parsellerde yaklaşık 5 bin kişinin istihdam edildiğini dile getirdi.

"BİZİM İÇİN YABANCI YATIRIMCI YOKTUR, MÜTEŞEBBİS VARDIR"

Varank, küresel salgın nedeniyle dünyada yaşanan dönüşüm sürecini yakından takip ettiklerini belirterek şunları söyledi:

"Dijitalleşme, teknolojik dönüşüm ve ikili iş birlikleri daha önemli bir hale gelmiş durumda. Türkiye olarak, bu süreci bir fırsat olarak görüyor, küresel değer zincirlerine daha fazla entegre olmak için kapsamlı çalışmalar sürdürüyoruz.  Yaptığımız reformlarla Türkiye, tüm dünyadan yatırımlar için bir cazibe merkezi haline geldi. Yerli ve yabancı firmaların pandemiye rağmen artan yatırım iştahı bizi gelecek açısından daha da umutlandırıyor. Bu cazibeyi çok daha ileriye taşımak için gerekli adımları atmaya devam ediyoruz." 

Ekonomi, hukuk ve demokrasi alanında kapsamlı bir reform paketi için çalışmaların devam ettiğine dikkati çeken Varank, "Türkiye'ye güvenip yatırım yapanların beklediğinden daha fazlasını kazanacağı bir döneme giriyoruz. Bizim için yabancı yatırımcı yoktur, müteşebbis vardır. Gelin Türk misafirperverliğiyle tanışın, Türkiye'ye yatırım yapın." çağrısında bulundu.

Varank, Türkiye ile Avrupa'daki en önemli müttefiklerinden Macaristan'ın  ekonomik ve ticari iş birliğinin yanı sıra siyasi düzlemde de güçlü birlikteliği  bulunduğunu ifade ederek, Barış Pınarı Harekatı'ndan AB üyelik sürecine, Gümrük Birliği'ndeki sorunlardan Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmelere kadar tüm zorlu süreçlerde Macaristan'ın Türkiye'nin yanında olduğunu hatırlattı.

"TÜRKİYE, AB İLE İŞ BİRLİĞİNİ DERİNLEŞTİRMEK İÇİN HAZIRLIKLI VE KARARLI"

Türkiye ve AB ilişkilerinin geçen yıl zor bir dönemden geçtiğini, 2021'e ise daha pozitif başladığını belirten Varank, şunları kaydetti:

"Kovid-19 salgını, ülkelerin birlikte çalışması gerektiğini tekrar ortaya koydu. Türkiye ve AB iş birliğinin Avrupa'nın da menfaatine olduğu bir kez daha tescillendi. Bu nedenle özellikle aralık ayı AB Liderler Zirvesi'ndeki yapıcı tutumu memnuniyetle karşılıyoruz. Bu tavrın mart ayındaki zirvede de devam edeceğini umuyoruz. Türkiye, AB ile iş birliğini derinleştirmek için her zamankinden daha hazırlıklı ve kararlıdır. Biz 2021 yılının Türkiye-AB ilişkilerinde güvenin tazelendiği bir yıl olmasını temenni ediyoruz ancak Türkiye'nin bölgesindeki ulusal menfaatleri ve kırmızı çizgileri var. Bundan sonraki süreçte AB'nin, Türkiye'nin hassasiyetlerini gözeterek, bölgede barış ve huzurun sağlanması ve ticari ilişkilerin güçlenmesi için iş birliğine ve diyaloga daha fazla önem vermesi gerektiğine inanıyoruz."

Medicor firması hakkında

Macaristan'ın en eski ve en büyük medikal cihaz üreticilerinden Medicor, 1953'ten beri faaliyet gösteriyor. Ürettiği kuvözlerle dünyanın her yerinde pazar payı olan firma, 2009'da Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile yapılan sözleşmeyle uluslararası örgütlere de tedarik sağlıyor.

Yenidoğan inkübatörleri, yenidoğan ısınma ve resüsitasyon masaları gibi ürünler üreten firmanın neonatal bakım ürünleri, Rusya, Ürdün ve Afrika ülkeleri de dahil 100'den fazla ülkeye ihraç ediliyor.

Geçen yıl gerçekleştirilen medikal sektör yuvarlak masa toplantısında şekillenen Türkiye'ye yatırım kararıyla firma, Macaristan'daki üretiminin bir kısmını Türkiye'ye taşımayı planlıyor. Türkiye'de üretilecek ürünler, iç pazarın yanı sıra Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika pazarlarına da sunulacak.

Firma, ASO 2. OSB'de gerçekleştirileceği yatırımla 2022 yılının ilk yarısında üretime başlayacak.

BAKAN PEKCAN: MACARİSTAN İLE 6 MİLYAR DOLARLIK TİCARET ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Türk Eximbank ile Macaristan’ın resmi ihracat destek kuruluşu MEHIB arasında reasürans iş birliği anlaşması imzalandı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Macaristan ile şu anda karşılıklı ticaretimiz 2,7 milyar dolara ulaştı. 6 milyar dolar ticaret hedefine ulaşmak için de karşılıklı çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Ticaret Bakanı Pekcan ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Sayın Peter Szijjarto ile Ankara’da gerçekleştirilen heyetlerarası görüşmenin ardından Türk Eximbank ile Macaristan’ın resmi ihracat destek kuruluşu MEHIB arasında reasürans iş birliği anlaşması imzalandı. Anlaşmaya Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto’ın huzurunda Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney ve MEHIB Genel Müdürü Jkli Gergelyand imza attı.

Anlaşma ile Türk Eximbank ve MEHIB arasında imzalanan anlaşmayla Türk ve Macar firmalarının üçüncü ülkelerde gerçekleştireceği projelerde sigorta/reasürans desteği sağlanmasına imkan tanınacaktır. Anlaşma, Türk ve Macar firmalarının üçüncü ülkelerde birlikte gerçekleştirecekleri projeler kapsamında kendi ülkelerinden yapacakları mal ve hizmet ihracatının tek dokümantasyon ve ortak finansal koşullar ile daha hızlı ve etkin bir kredi tahsis süreci ile desteklemesine yönelik mekanizma sektörden gelecek talepleri karşılamak üzere hazır hale getirildi.

"6 MİLYAR DOLAR TİCARET HEDEFİNE ULAŞMAK İÇİN KARŞILIKLI ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR"

Bakan Pekcan, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto ile pandemi döneminde sık sık görüşmeleri olduğunu anımsatarak, "İki kez telefon görüşmemiz, burada ikinci yüz yüze görüşmemiz. Biz Macaristan ile olan dostane ilişkilerimizden son derece memnunuz ve bu ilişkilerimizi ticari ve ekonomi alanda da artırmak üzere her iki taraf da el birliği ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu anda karşılıklı ticaretimiz 2,7 milyar dolara ulaştı. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Macaristan’ın Sayın Başkanı’nın hedefledikleri üzere 6 milyar dolar ticaret hedefine ulaşmak için de karşılıklı çalışmalarımız devam ediyor. İnsanlarımızı gerek Macaristan’da gerek de Türkiye’de ortak yatırım iş birlikleri alanında cesaretlendiriyoruz. Sayın Szijjarto’ya da bu konuda öncü rol oynadığı için Macar firmalarına Türkiye’de yatırım yapmaya teşvik ettikleri için de ayrıca teşekkür ediyoruz” değerlendirmesini yaptı.


“BU ANLAŞMANIN DA İŞ DÜNYASININ ÜÇÜNCÜ ÜLKELERDE YAPACAĞI PROJELERDE FİNANSMAN İHTİYACINI KARŞILAMAYA YÖNELİK OLACAK”

Bakan Pekcan, daha önce Afrika ile ilgili 2 çalıştay yaptıklarını belirterek, "Bugün çok güzel bir anlaşma imzaladık. Türk Eximbank ile Macaristan'ın Resmi İhracat Destek Kuruluşu MEHIB Arasında Yapılacak İşbirliği Anlaşması imzaladık. Bu anlaşmanın da iş dünyasının üçüncü ülkelerde yapacağı projelerde finansman ihtiyacını karşılamaya yönelik olacak. Onlara projeler alırken destek olacak. Bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Daha önce Afrika ile ilgili 2 çalıştay yapmıştık. İnşallah pandemi sonrasında da bir çalıştayı da sayın Bakanla Budapeşte’de gerçekleştirmek üzere mutabık kaldık. Bunun dışında sayın Szijjarto’nun eş başkan olduğu toplantı esnasında geçiş kotaları 74 bine artırılmıştı biliyorsunuz. Kendilerine desteklerinden dolayı teşekkür ettik. Ama hala Romanya - Macaristan sınırında bekleyen tırlarımızda bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Türk iş insanlarının ve Macaristan’da çalışan personelin B tipi vize alması konusunda desteklerini rica ettik. Kendileri talimat verdiler bu konuda da hızlandırmak üzere” ifadelerini kullandı.

“AB İLE İLGİLİ KONULAR GÜNDEME GELDİ, KARŞILIKLI OLARAK. BAŞTA GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ VE TAM ÜYELİK MÜZAKERELERİ OLMAK ÜZERE”

Bakan Pekcan, Bakan Szijjarto ile Avrupa Birliği (AB) ile ilgili konuları ele aldığını belirterek, "AB ile ilgili konular gündeme geldi, karşılıklı olarak. Başta Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve tam üyelik müzakereleri olmak üzere. Biz sayın Szijjarto’nun her zamanki işbirliği için kendilerine teşekkür ediyoruz. İnşallah bu imzaladığımız anlaşma da her iki ülke iş dünyasının üçüncü ülkelerde beraber atacakları adımları güçlendirecek ve artıracaktır. Bundan böyle de başta Macaristan olmak üzere AB ülkeleriyle ticaret ve ekonomik alanda görüşmelerimizi sıklıkla sürdüreceğiz. Bu görüşmelere devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

 
YORUMLAR 44
  • HALK ADAMI 3 yıl önce Şikayet Et
    işsizlik bu kadar ucuz olursa tabi yatırım akar.
    Cevapla
  • Dahi 3 yıl önce Şikayet Et
    Faizler arttı. Ben olsam bende turkiyede yatırım yaparım. Bedava para kazanma cenneti....
    Cevapla
  • vatan 3 yıl önce Şikayet Et
    macar da para yok, iki million iyi
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 3 yıl önce Şikayet Et
    2 milyon euro yatırım akımı mı oluyor, ekmek israfını biraz azaltsak on katı cebimizde, dışarıdan bekleyene kadar öz sermayeyle birşeyler yapmaya bakalım. (Hep armut piş ... olmasın.)
    Cevapla
  • Bozok 3 yıl önce Şikayet Et
    Heryerden yatırım akıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle