Fahiş fiyat normalmiş: Zamların bahanesi belli oldu

Vatandaşın canını yakan gıda ürünlerindeki yüzde 100’e yakın fiyat artışına yönelik denetimler hızlanırken, TOBB üyesi Özer Matlı, fahiş yükselişi mevsimsel etkiler ve girdi maliyetlerine bağladı. Astronomik artışları stoklar, kuraklık, lojistik ve ambalajlamadaki ek maliyetlerle savunan Matlı, fiyatların düşmesi için KDV indirimi ve elektrik desteği istedi.

Fahiş fiyat normalmiş: Zamların bahanesi belli oldu
Fahiş fiyat normalmiş: Zamların bahanesi belli oldu
GİRİŞ 07.02.2021 09:02 GÜNCELLEME 07.02.2021 10:19
Bu Habere 137 Yorum Yapılmış

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Tarım Meclisi toplantısında gıda fiyatları ve denetimler değerlendirildi. Bursa Ticaret Borsası ev sahipliğinde yapılan çevrimiçi toplantıda, Tarım Meclisi’nden sorumlu TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, Meclis Başkanı Murat Ülkü Karakuş ile üye iş adamları katıldı.

Yeni tip koronavirüs salgını döneminde gıda fiyatlarının sadece Türkiye’de değil tüm dünyada artış gösterdiğini belirten TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, tüketicinin isyan ettiği ve kamuoyundan yükselen büyük tepki üzerine takibe alınan fahiş fiyat artışlarına bir dizi gerekçeye bağladı. Matlı, Türkiye’de mevsimsel etkiler ve girdi maliyetlerindeki artışların fiyatların yükselmesinde etkili olduğunu belirtti.

%100 FİYAT ARTIŞI OLDU

Matlı, şu savunmada bulundu: “Bunun sonucunda da sebze, meyve, yağ ve bakliyat gibi ürünlere büyük oranda zamlar yapıldı. Haksız fiyat artışlarıyla hiç kuşkusuz mücadele edilmeli ancak temel sebepler de göz ardı edilmemeli. Dünyada artan emtia fiyatları, dünya merkez bankalarının para basması, ülkelerin aşırı stoklama yoluna gitmesi, kuraklık sonucu artan arz-talep dengesizliği, lojistik, ambalajlama ve geri kazanım katılım payıyla gelen ilave maliyetler tarımsal ürünlerde yüzde 30 ile yüzde 100 oranında ciddi fiyat artışlarına sebep olmuştur.”

Yaklaşık 3 aydır kademeli olarak yapılan fiyat artışları kurların yükselmesine bağlayan üretici, aracı ve perakende kesiminin, kurlar aşağı çekildiği halde yaptıkları zamları geri almaması dikkat çekiyor. Dolar ve avro gibi rezerv para birimlerinin TL karşısında zirve yaptığı 6 Kasım 2020’dan bu yana üç ay geçti. Geçen yılın son çeyreğinde yaşanan bu kur artışının ardından başlayan zamların ardı arkası gelmedi. Halbuki son üç ayda Dolar/TL seviyesi yüzde 17,1’lik düşüşle 8,51’den 7,05’e geriledi. Avro/TL seviyesi ise yüzde 16,3’lük gerilemeyle 10,12’den 8,47’ye düştü.

DOLAR GERİLEYİNCE MALİYET DÜŞMEDİ Mİ?

Kurların yükselmesine bağlanan fiyat artışlarının kurların düştüğü halde geri alınmamasını göz ardı eden Matlı, kendince başka çözüm önerilerinde bulundu. Matlı, “Öncelikle yapmamız gereken, günü kurtaracak çözümler üretmek yerine mevcut sorunlarımızın çözümüne yönelik üretim planlaması ve sonucunda uzun vadeli tarım politikaları oluşturmaktır” dedi.

MUHTEMEL BİR VERGİ İNDİRİMİ KİMİN CEBİNDE KALACAK?

Tüm sektör paydaşlarından gelecek çözüm önerilerinin, Merkez Bankası ve ilgili bakanlıklara iletilmek üzere TOBB yönetimine bir rapor halinde sunulacağını da belirten Matlı, fiyatların aşağı çekilmesi için KDV indirimi ve elektrik desteğinin verilmesi gerektiği ileri sürdü. Daha önceki uygulamalarından da anlaşıldığı gibi, kamunun bugüne kadar yaptığı birçok vergi indirimi ve verdiği desteklerin avantajları tüketiciye yansıtılmak yerine üretici ve aracı perakende zincirlerinin cebinde kaldı.

YORUMLAR 137
  • suat trabzon 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu pahalılık 3 marketin oyunudur... Aralarında anlaşmışlar(bankaların yaptığı gibi) birlik olup oyun çeviriyorlar.
    Cevapla
  • Hasan Basri 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu lüzumsuz açıklamalarla Hem Devlete hemde Halk,a karşı Mazerete dayalı basın açıklaması yapılıyor. Ama portrenin objelerine dikkatli bakıldığında gerçek şu.! ( iş adamı, işini bilir ADIMI.! ) açıklaması olmuş.. * Yeterli denetimin olmayışı veya denetleyenlerin yeterli olmayışı * istihdam adı altında Güven oluşturup ( Ne yaparsak doğru yaparız olgusu.) * Döviz yükseldi hammadde arttı, Döviz düştüde ( Zammı sadece benmi yaptım bahanesi.) V. V.s Sonuç,, Eğitim şart.. ( AMA AHLÂKİ EĞİTİM ŞART..)
    Cevapla
  • zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Birkaç ay evvel kilosu 23-28 arası değişen dandirik taze kaşarın önce 700 gramını 28 yaptılar bu gün de gördüm meşhur üçlü market guruplarından birinde 600 gr. mı 28 liraya . Bir de adları ucuza çıkmış alçak hırsızların. Şu anda bütün marketler kazıkçı vatandaş can sıkıntısından geziyor ,onlar da fırsat bu fırsat kazıklamaya bakıyorlar. PATRONLARININ GÖZÜ KÖR OLSUN İNŞALLAH. Bu milletin ekmeğiyle oynayanın ocağı sönsün.
    Cevapla
  • zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Özer sen de alçağın tekisin. Neyin girdi maliyetleriymiş bu ,dolar düştü siz düşmediniz bir türlü. O girdiler var ya o girdiler ........ anladın sen onu . Fırsatçı kazıkçılar patonunuz kim sizin Amerika mı ,İngiltere mi.
    Cevapla
  • Nefer 3 yıl önce Şikayet Et
    Tarim girdilerinde emtia fiyatları, ülkelerin para basması , likitide fazlalığı vb.. sebepler le tarım ürünlerine fahis fiyat artışının ilgi alakası nedir? Vatandaşın gözünün içine baka baka vurgun yapan aracıların hiç mi suçu yok... Dolar düştü diyorsunuz .. Dolar yükseldiğinde fiyat artışı yapan aracıların şimdi fiyatları normal değere indirmesi gerekmez mi? Hükümetten vergi indirimi isteniyor. Vergilerini tam ve doğru olarak ödeyen kaç araci var ki ? Topu hükümete atıyorsunuz... Hükümetin tek eksigi denetim.. Ticarî faaliyet adi aldinda vatandaşın cebine gözünü dikenlerin inlerine girilmelidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle