Varlık Fonu'ndan kritik hamle! Sahaya iniyor

Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, 2020'nin fon için ağırlıklı olarak satın alma ve birleşme yılı olduğunu 2021'in ise enerji, madencilik ve petrokimyada doğrudan yatırımların başlama yılı olacağını kaydetti.

Varlık Fonu'ndan kritik hamle! Sahaya iniyor
Varlık Fonu'ndan kritik hamle! Sahaya iniyor
GİRİŞ 05.02.2021 09:38 GÜNCELLEME 05.02.2021 09:39
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Sönmez, "Doğrudan yatırımlar için artık sahadayız. Önümüzdeki 5 yıl içinde büyüklüğü toplamda yaklaşık 15 milyar dolar olan projelere başlıyoruz. 2020 bizim açımızdan bir satın alma-birleşme yılıydı. Türkiye'deki en büyük 10 işlemden 3'ünü biz gerçekleştirdik. Bu alan her zaman gündemimizde olacak. Ancak bu yılki asıl alanımız greenfield yatırımlar olacak" dedi.

Afşin Elbistan santrali yatırımı için 7 Çinli firma ile görüşmelerin sürdüğünü belirten Sönmez, bu yıl inşaat ihalesinin yapılacağını kaydetti. Sönmez, proje finansmanının Çinli firmalar tarafından sağlanacağını ve Varlık Fonu'nun büyük ortak olarak projede yer alacağını belirtti. İskenderun'da kurulacak petrokimya tesisi için arazide zemin etütlerine başlandığını söyleyen Sönmez, "Kurulacak tesiste büyük ithalat kalemlerinin üretilmesini amaçlıyoruz. Projede stratejik yabancı ortak alacağız" diye konuştu.

ALTINDA HEDEF 100-150 TON
Sönmez, altın madenciliği ile ilgili olarak da, "Türkiye'nin 9 bin ton altın potansiyeli var. Biz yıllık 42 ton çıkarıyoruz. Bu rakamı 100-150 tona çıkarmayı amaçlıyoruz. Şu anda 20 ruhsat aldık ve potansiyeli yüksek bölgelerden çalışmalara başladık. Yabancı ortaklıklara sıcak bakıyoruz" dedi.

EUROBOND İHRACI PLANLANIYOR
Sönmez, yılın ilk yarısında denetim süreçlerini tamamlamayı planladıklarını ve yılın ikinci yarısında eurobond piyasasına yeniden çıkmaya hazırlandıklarını belirtti. Sönmez, "Geçen yıl istediğimiz koşullar yoktu. O tarihten bu yana Türkiye'nin risk göstergeleri ve borçlanma maliyetleri düştü. Uzun vadeli borçlanma yapmak açısından yeniden Eurobond satışı yapmayı amaçlıyoruz" dedi

YORUMLAR 11
  • ,,,,,,,,,,,, 3 yıl önce Şikayet Et
    Köprülerin fiyatından şikayetçi olanlar ; hemen eski yollardan geçebilirsiniz,hiç sıra da beklemezsiniz,,,
    Cevapla
  • Bence 3 yıl önce Şikayet Et
    Varlık fonu market zinciri kurşun tarımla ilgilensin bakın halkı gıda giyim sektörleriyle manipüle ediyorlar devlet devamlı müdahale halinde olmalı tanzim satışlarıyla olmaz
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Git Almanya da, çinde yeraltı madeni işlet sana işletirler mi?, o dediğin üçüncü dünya ülkeleri için geçerli, biz üçüncü dünya ülkesimiyiz.
    Cevapla
  • ahmetw 3 yıl önce Şikayet Et
    varlik fonuymus..ederinden fazla borcu olan tayipin talan fonu desenize suna..
    Cevapla
  • Osmanlı 3 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar bazı kritik teknolojeri elde etmek, siyasi olarak yakınlaşmak veya dış yatırım çekmek için yabancılarla ortak olunur. Ama madencilikte çok taraftar değilim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle