Fırsatçılar diyecek söz bırakmadı! Ayçiçek yağından yumurtaya kadar hile

Gıda ürünlerinde ‘gramaj oyunu’ ile halkı kandırmaya devam ediyorlar. Ayçiçek yağından yumurtaya, temizlik ürünlerinden çaya birçok üründe bu hileyi yapıyorlar. Ticaret Bakanlığı, son dönemde vatandaşların fahiş fiyat artışlarına yönelik artan şikayet başvuruları üzerine başta gıda ve temel tüketim ürünlerinde olmak üzere saha denetimlerini artırdı.

Fırsatçılar diyecek söz bırakmadı! Ayçiçek yağından yumurtaya kadar hile
Fırsatçılar diyecek söz bırakmadı! Ayçiçek yağından yumurtaya kadar hile
GİRİŞ 04.02.2021 12:20 GÜNCELLEME 04.02.2021 13:28
Bu Habere 211 Yorum Yapılmış

Gıda fiyatlarındaki kontrolsüz artış kamuoyunun yeni gündemini oluşturdu.

Ayçiçek yağından yumurtaya kadar birçok gıda ürününde fahiş fiyat artışları olurken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gıda fiyatlarındaki artışa bir çözüm bulunması için verdiği talimat sonrası kurumlar harekete geçti.

Maliyetin üzerinde zam yapanlar, bu sefer aleni zam yerine gramaj hilesine başvurmayı son yıllarda alışkanlık haline getirdi.

GİZLİ ZAM GRAM OYUNU

1000 ve 500 gram olan çay paketleri 900 ve 400 gram olarak değişti.

Ardından 5 litre olarak alışageldiğimiz ayçiçek yağını 4 litre olarak raflarda yer aldı.

Ardından çikolatadan çereze, peynirden et ve et ürünlerine kadar birçok üründe gramaj azaltarak gizli zam yapan fırsatçı sayısı arttı.

GRAM HİLESİNE PARA CEZASI

Buna karşı Ticaret Bakanlığı 'kilogram fiyatı' yazılması mecburiyeti getirdi ama bu da fırsatçıları durdurmadı ve sonunda "gram gram hile" davranışında bulunanlara cezai yaptırım geldi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın açıkladığı karara göre, gıdada gramajı azaltma yoluyla gizli zam uygulaması yaparak tüketiciyi mağdur edenlere 114 bin 326 liraya varan idare para cezası verilmesi uygulaması başlatıldı.

HANGİ ÜRÜNDE NASIL HİLELER YAPILDI

Türkiye gazetesi, bugün hangi gıdada nasıl gramaj hilesi yapıldığını kaleme aldı.

Yapılan hileler şu şekilde;

Kuruyemiş paketleri 200 gramdan 180 ve 155 grama indirildi.

Ayçiçek yağının 5 litre olarak bilinen ambalajları 4 litreye düştü.

Peynirde 500 ve 1000 gram olarak bilinen ambalajlar 900, 800, 870, 600 gibi farklı gramajlarla üretilmeye başlandı.

Fındık kremasında 750 gram olarak standartlaşan ambalaj, 630 grama indirildi.

Çayda 500 ve 1000 gram olarak standartlaşan paketlerde 900 gramlık uygulama başladı.

1000 mililitre zannettiğimiz temizlik malzemeleri 900-750 mililitreye, 4 litre zannettiklerimiz 3750 mililitreye düşmüş durumda.

Denetimlerde yumurtadaki büyük oyunu da tespit edildi. Yumurtadaki oyunun adı, 'düşük gramaj' hilesi olarak kayıtlara geçti. Gramajlarına göre sınıflandırılan yumurtalarda en büyük yumurtanın ağırlığının 73 gramdan az olmaması gerekiyor. Bu standartlara uyulmadığı, kutuda yazanla, tartıda çıkan ağırlığın farklı olduğu ortaya çıktı. Gıda kodeksine göre, 53 gramdan küçük yumurtalar "S", 53 ile 63 gram arasındakiler "M", 63 gram ile 73 gram arasındakiler "L", 73 gram ve üstündeki en büyük boy yumurtalar ise "XL" etiketiyle belirtiliyor. Raflarda bu etiketlere ve fiyat ağırlığına göre ücretlendiriliyor. Ancak böyle bir ağırlığın rafta olmadığı tespit edildi.
 

YORUMLAR 211
  • Harbi 3 yıl önce Şikayet Et
    Adamların 1000 veya 10000 üzeri mağazası var Türkiye genelinde, sizin yazdığınız bu ceza bir günlük haksız kazançlarının yarısı bile değil...
    Cevapla
  • Ömer 3 yıl önce Şikayet Et
    Şok market bazı ürünlerde indirim yapmış görünüyor internet üzerinden bakınca.Devlet ve milletin tepkisinden sonra böyle bir adım atmaları çok manidar.Şok market Müslüman görünümlü Ülker'e ait.Murat Ülker 6-7 milyar dolar parasını İngiltere'ye kaçırmıştı Fetö darbesinden sonra.Bazı markalarınıda Fransızlara sattı.Bizim yerli diye aldığımız İçim markalı bir çok ürün aslında Fransız malı.Bu Fransız marka birde President diye peynir satıyor.İçim kaşarla aynı yerde aynı hammaddeden üretip daha pahalıya satıyor.Sadece bilinç oluşturmak istedim.Dinine,milliyetine ve vatanına düşman olanın malını alma kardeşim.
    Cevapla
  • Nesrin Kurnaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Tanzim satış marketleri açılmalı ki bunun için devlet temel ihtiyaç ürunlerini kendisi üretip satmalı. Bu uzun vadeli çözüm için en mantıklı ve halkçı yöntem olur. Devlet gerektiginde ki özelllikle kıtlık-savaş-afet vs durumlarda serbest piyasayı serbestçe yönetip halkı ve diger kaynakları koruyup, emtiayı dogru verimli esitlikci etkin kullanabilmedir. Bunlar yıllık bazda planlabilir ürunler ve üretimlerdir zaten. Boylece devletin imkanları ile halkın refahı korunmuş ve sağlanmıs olur.
    Cevapla
  • Arifi 3 yıl önce Şikayet Et
    Sür eşeği niğde ye...!!
    Cevapla
  • Perez 3 yıl önce Şikayet Et
    Eeeeee yazdınız cezayı halka geri dönüş var mı,yok hilekar hileye devam, devlet cezaya devam,halk ,...............devam
    Cevapla
  • Mülayim 3 yıl önce Şikayet Et
    Sonuna kadar haklısın kardeşim... Millet ... Devam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle