ASKON Başkanı Aydın'dan enflasyon açıklaması

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, Ocak ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

ASKON Başkanı Aydın'dan enflasyon açıklaması
ASKON Başkanı Aydın'dan enflasyon açıklaması
GİRİŞ 03.02.2021 17:30 GÜNCELLEME 03.02.2021 17:30

Talepten ziyade maliyet nedenli bir enflasyonla karşı karşıya olunduğunu belirten ASKON Genel Başkanı Aydın vatandaşın daha fazla gıda enflasyonuna ezdirilmemesi için tarım alanlarının ve lojistiğin yeniden planlanması gerektiğini söyledi.

ASKON  Genel Başkanı Aydın konuya ilişkin şunları ifade etti;

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak 2021 döneminde tüketici fiyatlarının yüzde 1.68 arttığını, yıllık enflasyon oranının ise yüzde 14.97 olduğunu açıkladı. Üretici ve tüketici enflasyonuna baktığımızda talepten ziyade maliyet enflasyonu olduğunu görmekteyiz. Özellikle gıda ürünlerinde çok ciddi artışlar görülmektedir. Vatandaşlarımız hanelerine aş sokmada zorluklar yaşamaktadır. Bir an önce gerekli tedbirler alınarak vatandaşlarımız daha fazla gıda enflasyonuna ezdirilmeden bu işe bir çare bulunmalıdır.

Tarım alanları ve lojistik yeniden yapılandırılmalı

Gıda da maliyet enflasyonu yaşanmaktadır. Bu da gösteriyor ki, ülkemizin tarım politikalarının yeniden revize edilmesi gerekiyor. Bitkisel tarım ürünlerinin iklim koşullarından etkilenmesine, seracılığın maliyetlerinin düşürülmesine, tarladaki ürünü bozulmadan alıcısına en kısa sürede ve sağlıklı bir şekilde nasıl ulaştıracağımıza kadar tarım alanlarının ve lojistiğinin yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Bu manada muadil ülkelere baktığımızda hangi ürünün nerede ne miktarda çıktığını, en kısa yoldan düşük maliyette üreticiye raylı sistemle mi, uçakla mı, gemi ile mi gider diye lojistik çalışmalarını yapmış olduklarını görüyoruz. Ülkemizin de aynı şekilde özellikle gıda ürünlerinde soğuk hava depoları oluşturulmuş lojistik hatlarına bir an önce kavuşması gerekmektedir. Üreticiden hale, halden hale, halden markete manava gidene kadar bir çok yaş sebze ve meyve israf oluyor, dolayısı ile maliyetlere de yansıyor. İklimsel değişim gıda sektörünü de vurmaktadır. Bu nedenle her bir ürünün kıymetini bilmeli ve israfını önleyecek tedbirleri bir an önce almalıyız.