Korona virüs otlu peyniri de etkiledi

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından coğrafi işaret tescil belgesi verilen Van’ın önemli değerlerinden olan otlu peynir sektörünü de etkiledi.

Korona virüs otlu peyniri de etkiledi
Korona virüs otlu peyniri de etkiledi
GİRİŞ 03.02.2021 16:20 GÜNCELLEME 03.02.2021 16:22
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Van'a özgü bir lezzet olarak kayıt altına alınan, koku ve tat açısından diğer peynirlerden farklı olan; koyun sütü, özel mayası ile yaylalardan toplanan ve şifalı olduğu bilinen yabani nane, kekik, sirmo (yabani sarımsak), mendo, helis, siyabo gibi otların kullanılmasıyla hazırlanan otlu peynir, korona virüs salgınından etkilendi. Geçen seneye göre fiyatı artan ve özellikle yerli ve yabancı turistlerin sayısında yaşanan düşüşten dolayı fazla alıcı bulamayan peynirci esnafı, eski günlere dönmeyi umutla bekliyor.

Van Peynirciler Çarşısı esnafı Tarık Ayan, Türkiye’de tüm esnafın etkilendiği gibi Van Peynirciler Çarşısı esnafının da korona virüs salgınından etkilendiğini söyledi.

Ayan, “Herkesin başına gelen bir musibet. İşlerimiz şu an yüzde 70 düşmüş durumdadır. Şu an kışlık peynir dönemidir. Kışlık peynirin kilosu 40 ile 60 TL arasında değişiyor. Satışlar düşük, peynir almaya gelen yok” dedi.

Van Büyükşehir Belediyesinin altı aylık bir süreç için yüzde 50 kira indirimi sağladığını dile getiren Ayan, “Bu indirim desteği için de Van Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyoruz. İnşallah en kısa sürede bu salgından kurtuluruz da eski yoğunluğumuza geri döneriz” ifadelerini kullandı.

Korona virüsün peynirciler esnafını da vurduğunu söyleyen Harun Ayan, “Pandemiden dolayı esnafımız mağdur. Peynir fiyatları ise 40 ila 60 TL arası değişiyor. Vatandaşlar da bu anlamda mağduriyet yaşıyor. Peynir alacaklar fiyatlardan dolayı alamıyor, Pandemiden dolayı ekonomi de ister istemez düştü. Korona virüs sürecinde Van Büyükşehir Belediyesinden kira desteği aldık. İnşallah en kısa sürede bu pandemiden kurtuluruz. Artık tescillenen bir otlu peynirimiz var. Biz istiyoruz ki vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla alıp tüketsin” diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 8
  • Vanotlupeynirm 3 yıl önce Şikayet Et
    biz kimseye zülm etmiyoruz 9 MT karelik bir dukkanın gideri 15000 TL bir lt süt 6 TL siz hangi ülkede yaşıyorsunuz Bir koyunu 15 TL ye günlük doyuramasnız Peynirin bir çok aşaması var bir çok zorluklarla üretilmektedir sizin gibi vatandaşlar bence peynir tüketmesin konu dünya ekonomisi Türkiye de citti manada işletmeler kapattıdı bir esnaf 9 MT karelik bir dukkana. 2000 kira 2 işçi 7000 bağkur sigorta elektrik su vergi spotaj ambalaj ulaşım bir sürü masrafı var siz boş yorumlar yapıyoruz /1kg peynririn bir vatandaşa ulaşması için bir çok sepep dahihilinde oluyor duyarsız vatandaşları kınıyoruz
    Cevapla
  • Tarık ayan 3 yıl önce Şikayet Et
    Konu Dünya ekonomisi yurt içinde ve dışında yerli yabancı turistler konu Pandemi bir esnaf 9 Mt karelik bir iş yerine 2 bin kira 2 işçi 7000 Elektrik doğalgaz su bağkur sigortalar vergiler bir o kadar masraf bir kg süzme yoğurt 15 TL bir lt süt 5 ve6 TL tün dünyada ekonomik kriz var kimsenin bizde hakkı yok zehir zıkkım ettsin ayıp bu yorumlarınızı kınıyorum.
    Cevapla
  • vatan sever vanlı 3 yıl önce Şikayet Et
    ilk baharın peynirin kilosunu 15 ila 25 lira arası al kışın 40 lira 60 liraya sat bide devlet sana kira yardımı yapsın o kira bedeli ve bu fayiş fiyatan aldığınız kazanç zehir zıkım olsun helal etmiuoruz
    Cevapla
  • Vanlı esnaf 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu adamın hiç bir hakkı yo bir esnafta yorumunu kınıyorum lafını kendisine iki beğeniyle iade ediyorum
    Cevapla
  • Vanlı esnaf 3 yıl önce Şikayet Et
    Vatan seven Vanlı konu Pandemi Dünya ekonomisi yurt içinde ve dışında yerli yabancı turistler Dünya Etkilendi Türkiye'nin Her yerinde üreticiler ve işletmeler etkilendi şu an git markette 1 lt süt 6₺ bir kilo domates
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    İyi olmuş, bugün en lezzetli peynir bile 30 tl iken, 60 tl ye peynir satarsanız tabiki kimse almaz. Sanırsın ki çeyrek altın.
    Cevapla
  • 4343 3 yıl önce Şikayet Et
    40, 60 TL ye peynir satarsan çok müşteri beklersin. 60 TL ye alınan 1 kg peynir kaç kahvaltı dayanır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle