Açıklama geldi: Zeytinyağı fiyatları yeniden yükselebilir

Kuraklık ve pandemi gibi etkilerle ayçiçek yağı fiyatlarında yaşanan yükseliş zeytinyağı fiyatlarına da yansıyor. Zeytinyağının üretici çıkış fiyatında geçtiğimiz yıldan bu yana yüzde 50'den fazla artış yaşanırken, bu artışın devam edebileceği belirtiliyor.

Açıklama geldi: Zeytinyağı fiyatları yeniden yükselebilir
Açıklama geldi: Zeytinyağı fiyatları yeniden yükselebilir
GİRİŞ 03.02.2021 15:21 GÜNCELLEME 03.02.2021 15:22
Bu Habere 99 Yorum Yapılmış

 Akhisar Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, ayçiçek yağı ile zeytinyağı arasındaki fiyat farkının kapanmasının zeytinyağı fiyatlarını tetiklediğini, bunun yanında hasat zamanı yüksek miktarlarda dökme zeytinyağı ihracının ve ülkelerin stokçuluğa yönelmesinin de fiyatları etkilediğini belirtiyor. Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır da yaşanan kuraklık nedeniyle bu sene bölgede yüzde 50-60 civarında ürün kayıplarının olduğunu söylüyor.

Artan kuraklık ve pandemi koşulları yağ fiyatlarını artırmaya devam ediyor.

Son dönemdeki hızlı artışıyla dikkat çeken ayçiçek yağının ardından şimdi de gözler zeytinyağına çevrildi. 

Zeytinyağı üretiminde dünyanın en önemli ülkelerinden biri olan Türkiye'de zeytinyağı fiyatları geçen seneye oranla yüzde 50'den fazla artış gösterdi. Artışın ileriki dönemlerde de devam edebileceği belirtiliyor. 

Peki zeytinyağı fiyatlarındaki artışın nedeni ne, zeytinyağ fiyatlarında ne kadar artış bekleniyor? 

Akhisar Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, sadece zeytinyağı fiyatlarında değil, dünyadaki bütün bitkisel yağ fiyatlarında bu sene yaklaşık yüzde 110’lık bir artış yaşandığını söyledi.

FİYATLAR ARTMAYA DEVAM EDEBİLİR

Alhat; dünya piyasasındaki dolar kuru, yanlış dökme zeytinyağı ihracatı, iklimsel olaylar gibi nedenlerle zeytinyağı fiyatlarının artış gösterdiğini ve bu artışın devam edebileceğini ifade etti. 

BİR SENEDE YAKLAŞIK 14 LİRALIK FARK 

Bu sene dünya zeytinyağı ihracat hareketliliğinin yüzde 20 arttığını belirten Alhat, ''Yurtdışındaki ülkelerin stoklarını artırmak için bizim gibi üretici ülkelerden zeytinyağı talep etmeleri zeytinyağının litre fiyatını yükseltti. Geçen sene litresi 16 lira olan zeytinyağının üretici fiyatı bu sene 25-30 liralara çıktı. Bu rakamların bir de market rafına yansıması var'' dedi.

Öte yandan Alhat, Türkiye'deki zeytinyağı fiyatlarının dünya piyasasının altında olduğuna dikkat çekti. 

FİYATLAR DAHA DA ARTACAK

Corona virüs salgını nedeniyle ülkelerin, stok yarışına girdiğini ifade eden Alhat'a göre; dökme zeytinyağı ihracatındaki artış nedeniyle ileriki dönemlerde zeytinyağı fiyatları daha da artacak. 

DÖKME ZEYTİNYAĞI İHRACATI 'YOKLUĞA' YOL AÇAR

Hasat döneminden yeni çıkan Türkiye'nin daha önünde 9-10 aylık bir süre varken şimdiden dökme zeytinyağı ihracatı ile elindeki stokları eritmesinin yaz aylarında 'yokluğa' yol açacağı ve fiyat artışını daha tetikleyeceği ifade ediliyor.

Alhat, ''Yılın 3 ayında üretilip 12 ayında da satılan bir ürün zeytinyağı. Hasat zamanında çok fazla zeytinyağı çıkıyor. Çiftçinin hasatta hemen satamadığı ürün dökme zeytinyağı ihracatı şeklinde  gemilerle İspanya, İtalya gibi ülkerlere binlerce ton olarak gönderiliyor. Onlar da alıp stokluyorlar. Sonra da kendileri üretmiş gibi satıyorlar. Hasatta elimizde çok olan zeytinyağını dökme ihracatla gönderdiğimizde bu sefer de yazın elimizde zeytinyağı az kalıyor ve fiyatlar artıyor'' şeklinde konuştu.

Ayçiçek yağı ile zeytinyağı arasındaki farkın kapanmasının da zeytinyağı fiyatlarını tetiklediğini söyleyen Alhat, Türkiye’deki zeytinyağı rekoltesinin bu sene düşük olmasını fiyatları etkileyen faktörlerin arasında gösterdi.

ÜRETİM YÜZDE 25 DÜŞTÜ

Alhat, ''Zeytinyağındaki üretim bu yıl yüzde 25 düştü. Geçen sene üretim 225 bin ton civarındaydı, bu sene 175 bin ton civarında. Bu rakamlar ciddi kayıplar'' dedi.

Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır ise iklimsel olaylardan kaynaklı hasatta sorun olduğunu ve düşüş yaşandığını belirtti.

Mayısta zeytini vuran sıcaklıklıkların ardından yüzde 30 civarında bir kayıp beklediklerini ifade eden Çandır, eylül ve ekim aylarında  bekledikleri yağışları alamadıklarını ve kayıp beklentisinin tahmin edilenin de üzerine çıktığını belirtti. 

Çandır, ''Akdeniz Bölgesi'nde yüzde 50-60 civarında bizim bir ürün kaybımız var. Bu durumun fiyata yansıması da haliyle kaçınılmaz bir durum. Şöyle bir tetikleme durumu da söz konusu; ayçicek yağındaki artış zeytinyağını da etkiliyor. Ayçicek yağının artması gözde bir durumda olan zeytinyağının da artmasına neden oluyor'' ifadelerini kullandı. 

KAYNAK: NTV
YORUMLAR 99
  • Kızılkeçeli 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben zeytın üreticisiyim mudanyadan. 2 hafta once ki kar ve dondan agaclarımızı 100./70 yandı dondu. Seneye zeytın olmaz. Mudanua gemlık cıvarı hep boyle rabbım ütettnede tükeyenede yardımcısı olsun
    Cevapla
  • tarık 3 yıl önce Şikayet Et
    dün internetten alman süpermarketlerini kontrol ettim 2 litre ayçiçek yağın fiyatı 2,5 euro civarı buda türk parası 20 TL yapar bizde ise 30 ile 40 lira arası değişiyor ortlaması 35 lira bizde 3000 lişra maaşı olan birisi 83 adet 2 litre yağ alıyor almanyada ise 3000euro alan 1200 adet aynı cinsten yağ alıyor bu iş nasıl oluyor anlamadım
    Cevapla
  • Ünal 3 yıl önce Şikayet Et
    Haber doğru değil ben Almanya'da yaşıyorum,litresi en ucuz 3,50 euro,
    Cevapla
  • Gül bahar 3 yıl önce Şikayet Et
    Herkes konuşsa bile sen sus, Cahillik bedava oldugu için ceplerini doldurmuşsun amcaaa
    Cevapla
  • Gülsüm 3 yıl önce Şikayet Et
    Sen ne içtin bilmiyorum ama sana dokunmuş ve sarhoş yapmiş seni
    Cevapla
  • AH AH 3 yıl önce Şikayet Et
    Taricik, Koçum boş birisin vesselam
    Cevapla
  • Sussss 3 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş sen iyimisin, AYÇIÇEK YAGINDAN bahsedilmiyor burada *ZEYTIN YAGINDAN bahsediyoruz dayiiiii.. Tarik DAYI sen önce zeytin yagiyla ayçicek yaginin arasindaki farki ögren. Almanyada 2.5 euro ZEYTIN YAGI yok. Sus ve iddia etme.
    Cevapla
  • tarık 3 yıl önce Şikayet Et
    beyefendi bak bakalım benim yazdığım zeytin yağımı yoksa ayçiçek yağımı önce yazılanları iyi okuyalım ondan sonra edep nutukları atalım
    Cevapla
  • Duru 8 3 yıl önce Şikayet Et
    Zeytin yag kuraklık alakası yok zaten zeytinin yağı çekirdekten çıkıyor. Zeytin suyu yapraktan alır ve havadaki nem dahi yeterlidir. Alakası yok
    Cevapla
  • Erdoğan 3 yıl önce Şikayet Et
    nasıl ya zeytin proförüsün maşallah
    Cevapla
  • Enteresan 3 yıl önce Şikayet Et
    Merak ettim, nerede gördünüz yağın çekirdekten çıktığını?
    Cevapla
  • osi 3 yıl önce Şikayet Et
    peki kuraklik ve sıcaktan yanan cicekler tonaji dusuruyorsa bilmeden konusmayin
    Cevapla
  • YA HAK 3 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaslar ben ya Hak nikliyim, Aşagida belliki biraz fazla atmişim kuru sıkıyı, Hepinizden özür diliyorum, varsa 16 TL den hakiki zeytin yagi banada alin ..ÖZÜÜÜÜÜR
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne gerek vardi edepsizlik yapmaya, bak şimdide süt dökmüş kedi gibi özür diliyorsun
    Cevapla
  • Kurt 3 yıl önce Şikayet Et
    İhracatı yasaklamak olmaz mı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle